Odkedy v roku 2017 vznikol na Slovensku projekt In Between Books Sessions, inšpirovaný konceptom kvalitne natočených komorných koncertov na štýl NPR Tiny Desk či KEXP sessions, aspoň raz-dvakrát do roka sa mi stane, že na jeho Youtube kanáli strávim veľkú časť dňa. Dnes je práve taký deň.

In Between Books Sessions (IBBS) je totiž skvelým spôsobom na objavovanie mladých kapiel, v niektorých prípadoch ide dokonca o úplne prvé vystúpenia perspektívnych projektov. Okrem navštevovania koncertov, čo je v tejto dobe stále trochu ošementné, sú práve kvalitné koncertné záznamy výborným prostriedkom na spoznávanie novej hudby. A to aj v prípade, že ste sa počas pandémie "prejedli" rôznych live streamov s často nie príliš dobrým zvukom či strihom.

Nepatrím medzi používateľov Youtube, ktorí riešia prihlasovanie sa na odber videí a sledovanie notifikácií, takže k videám IBBS sa dostávam skôr náhodne a nárazovo. Dnes to napríklad spustila tlačová správa k breznianskemu E&A festivalu, v ktorej programe je aj mladý hudobník Andy Switch. Pre mňa doposiaľ neznáme meno som si teda hodil do vyhľadávania na Youtube a vyskočilo na mňa práve nedávno zverejnené video z IBBS, kde sa predstavil spolu s kapelou Radiopieces. Príjemné prekvapenie s príchuťou funku a soulu 70. a 80. rokov, navyše skvelá angličtina a dávka pozitívnej atmosféry a energie, ktorej nikdy nie je dosť.


Keď už som sa teda ocitol na Youtube kanáli IBBS, preklikal som si aj ďalšie novinky pridané za posledné mesiace. Koncom júna sa v Kabinete pomalosti v Novej Cvernovke konal dvojkoncert dvoch objavov minulého roka, o ktorých sme na Hudba.sk už písali. Speváčky a skladateľky Waterbased a Timea odohrali veľmi rozdielne koncerty, ktoré sú práve najnovšie zverejnenými videami IBBS s poradovými číslami 88 a 89.

Timea prezentuje vkusný pop pre ľudí, ktorí chcú aj od ľahko počúvateľnej hudby viac než ponúkajú komerčné rádiá. Jej skladby sú chytľavé a podľa hlasu by ste si ju mohli pomýliť napríklad s Emmou Drobnou, no atmosférou a zvukom je jej tvorba úplne iná a viac pripomína nezávislé a dreampopové kapely 90. rokov ako súčasný mainstream. Asi preto jej single môžete pravidelne počuť iba v Rádiu_FM.


Júlia Mihalyiová alias Waterbased, ktorá prežila niekoľko rokov v zahraničí (Dánsko a Nový Zéland), kde aj začala tvoriť, sa v ten istý večer v Novej Cvernovke predstavila premiérovo so svojou novou kapelou. Pochmúrnu a melancholickú elektroniku a éterický spev autorky projektu budete môcť počuť aj začiatkom septembra na festivale SHARPE 2021.


Premiérový koncert odohrala "medzi knihami" aj kapela s drzým, vtipným a marketingovo dokonalým názvom Džez a Hrúza (poslovenčená verzia slova jazz konečne dostala zmysel!). Kapela, ktorá sa podľa popisu na Facebook stránke presunula "z detskej izby do obývačky", svoju tvorbu postupne zverejňuje od roku 2019, no naživo sa prvýkrát predstavila až teraz. A pre mňa ako fanúšika jazzu a rapu je najlepším objavom dnešnej súkromnej "In Between Books Youtube Session". 

Spozornieť by mali všetci promotéri, ktorí majú radi slam poetry a hudbu novodobých rapujúcich básnikov ako Ghostpoet, Noname (nie tí z Košíc) alebo Chance The Rapper. V rámci slovenskej scény majú k projektu dvoch bratov a ich spoluhráčov blízko Modré Hory, no Džez a Hrúza je jednoznačne kapela, aká na slovenskej rapovej scéne chýbala a má budúcnosť. Výborné texty s nadhľadom a hudba, ktorá má groove.


Drum&bassová girl power v podaní dvoch talentovaných hudobníčok. To je projekt Val&Lau, v ktorom sa spojili speváčka a skladateľka Valentína Vlková a basgitaristka Laura Jašková. Ak sa vám toto meno zdá povedomé, tak je to možno vďaka tomu, že nahrala basu aj na minuloročnom albume Hodina medzi psom a vlkom Richarda Müllera či na debute dvojice Kristin Lash & Jakob Grey. Naživo dvojicu dopĺňa bubeník Martin Miklis, ktorý okrem bicích obsluhuje aj sampler.


Jašková hrá aj v kapele Velvet Case, ktorej patrí IBBS č. 80. Z tohtoročných videí si môžete pozrieť aj vystúpenia už dlhšie pôsobiacich projektov a kapiel ako sú Whithe, Žabí RaušVeľká Potreba, Lannne či Samuel Hošek s kapelou.

Mladým kapelám a umelcom sa In Between Books Sessions oplatí poznať a sledovať na sociálnych sieťach aj preto, aby nepremeškali každoročný Open Call - výzvu na prihlásenie sa do projektu, teda možnosť odohrať koncert a získať tak kvalitné live video do svojho portfólia. Tohtoročný výber je už teraz mimoriadne zaujímavý a silný. Snáď tomu tak bude aj v ďalšom pokračovaní projektu, ktorý sa pomaly blíži už k okrúhlej méte 100 koncertných videí. Všetky ich nájdete na Youtube kanáli IBBS.

Okrem koncertov v Kabinete pomalosti v bratislavskej Novej Cvernovke autori projektu aj tento rok spolupracujú s viacerými priestormi či festivalmi. Nedávno priniesli napríklad live streamy vybraných koncertov na festivale Atmosféra.


Autor: Patrik Marflák
Foto: Youtube IBBS