Vedeli ste, že aj na klasickú kompozíciu môže vzniknúť niečo, čo sa dá prirovnať k remixu? Inovatívny skladateľ Max Richter takto vytvoril vlastnú verziu jedného z najpopulárnejších barokových hudobných diel. Okrem tejto kuriozity nezabúdame na festival Konvergencie a predstavíme niekoľko umelcov, ktorí stoja za pozornosť.

Interpretácia klasického diela môže v podaní rôznych telies znieť odlišne, no až doposiaľ sa v rámci vážnej hudby na notové zápisy veľkých klasikov výraznejšie nesiahalo. Britský skladateľ narodený v Nemecku Max Richter si však povedal, že toto tabu prelomí a rozhodol sa spraviť "rekompozíciu" najznámejšieho diela Antonia Vivaldiho - Štyri ročné obdobia.

Album, ktorý 31. augusta vydalo nemecké vydavateľstvo Deutsche Grammophon, ponúka Richterov pohľad na notoricky známe dielo, ktoré podľa jeho slov počuť všade od supermarketov, cez letiská po televízne reklamy. Jeho reinterpretácia sa v rôznych častiach líši - niektoré sú k originálu bližšie, iné sú zmenené do najposlednejšieho detailu. Richterovu rekompozíciu Štyroch ročných období nahrali anglický huslista Daniel Hope a berlínsky Konzerthaus Kammerorchester pod vedením nemeckého dirigenta Andrého de Riddera. (pm)

Vypočujte si krátke ukážky "zremixovaného" Vivaldiho

Max Richter Recomposed - The Four Seasons preview

V najbližších dňoch by si priaznivci klasickej hudby nemali nechať ujsť festival Konvergencie, ktorý sa koná od 17. do 23. septembra na rôznych miestach v Bratislave. Už v pondelok 17. septembra ponúkne v Dóme sv. Martina koncert vokálneho súboru The Hilliard Ensemble a huslistky Muriel Cantoreggi. V rámci projektu Morimur v ich netradičnom podaní zaznejú Bachove skladby pre sólové husle a chorály v priam mystickej polohe.

Domáci i zahraniční interpreti budú počas festivalu, ktorý sa zameriava najmä na komorné diela klasických autorov a hudbu 20. storočia, interpretovať diela Alexandra Albrechta, Paula Hindemitha, Johna Cagea, Beethovena či súčasnej skladateľky Sofie Gubajduliny. K vrcholom Konvergencií bude určite patriť vystúpenie popredného rakúskeho huslistu Benjamina Schmida, ktorý v piatok (21.9.) odohrá v Design Factory koncert so známym slovenským violončelistom Jozefom Luptákom. Predstavia spolu zriedka uvádzané komorné diela E. Ysaÿea, M. Regera a M. Ravela.

Schmida hrajúceho na nástroji Stradivarius Lady Jeanne z roku 1731 mohlo slovenské publikum počuť v júni roku 2011, kedy odohral s Viedenskou filharmóniou pod taktovkou Valeryho Gergieva Paganiniho husľový koncert č. 1 op. 6. Pred obrovským schönbrunnským davom to bol zážitok, na ktorý sa nedá zabudnúť. Jeho majstrovstvo si pred očakávaným vystúpením na Konvergenciách môžeme pripomenúť práve spomenutým koncertom. (if)

Benjamin Schmid a Viedenská filharmónia - Sommernachtkonzert 2011

Dnes (16.9.) uplynulo 35 rokov od úmrtia najslávnejšiej sopranistky 20. storočia Marie Callasovej. Speváčka gréckeho pôvodu bola schopná zaspievať dramatické partie v operách Giuseppe Verdiho a Richarda Wagnera, ako aj ľahké koloratúry z opier Gioacchina Rossiniho. Obdobie jej vrcholnej kariéry trvalo krátko, sotva 15 rokov, ale bola to hudobná explózia.

Callasová v sebe spájala dramatický sopránový hlas so skvelými hereckými schopnosťami. Ctitelia jej dali prezývku La Divina - božská. Vystupovala v najslávnejších operných domoch ako sú londýnska Covent Garden (Veľká Británia), parížska Grand Opera (Francúzsko), newyorská Metropolitan Opera (USA) a samozrejme milánska La Scala (Taliansko), kde vyhrala "vojnu sopránov" s veľkou rivalkou Renatou Tibaldiovou.

S vystúpeniami sa definitívne rozlúčila v roku 1965 v londýnskej Covent Garden, keď ju začal zrádzať hlas. Nasledovali roky plné súkromných tragédií a nešťastia, počas ktorých trpela depresiami a užívala silné antidepresíva. Zomrela 16. septembra 1977 náhle vo svojom parížskom apartmáne vo Francúzsku. Mala iba 53 rokov a jej smrť je zastretá tajomstvami. Oficiálnou príčinou smrti bolo zlyhanie srdca, no jej telo bolo urýchlene spálené – aj napriek tradíciám gréckej pravoslávnej cirkvi. Popol slávnej speváčky rozprášili do Egejského mora. (TASR)

Maria Callas - La Traviata

V nadväznosti na mená ako Stradivarius a Paganini vám ešte krátko predstavíme život a tvorbu českých virtuózov Josefa Suka a Josefa Slavíka. Josef Suk (1929–2011) bol synom slávneho skladatela Josefa Suka staršieho a pravnukom Antonína Dvořáka. Ak príroda spojí kombinácie takýchto génov, je pravdepodobné, že zrod ďalšieho génia je takmer istý. Počas jeho aktívnych rokov (1950–2002) zožal veľké úspechy po celom svete, a získal mnohých ocenenia.

V roku 1960 mu boli prepožičané husle Duc de Camposelice z roku 1710 od Antonia Stradivariho, ktoré venoval krátko pred svojou smrťou československému štátu veľký český virtuóz Váša Příhoda. Od roku 1961 bol Josef Suk sólistom Českej filharmónie, s ktorou absolvoval veľa zahraničných ciest. Počas svojho života spolupracoval s najlepšími dirigentmi sveta a nahral mnoho hodnotných nahrávok. Jeho hra sa vyznačovala nádherným plným čistým tónom, úžasne čistou intonáciou a veľmi štýlovou interpretáciou. (if)

Josef Suk - Dvořák Violin Concerto

Josef Slavík (1806 – 1833) počas svojho krátkeho života dosiahol veľké úspechy, pre jeho virtuozitu sa mu hovorilo aj český Paganini. V roku 1825 odišiel do Viedne, kde hrával v cisárskej kapele a venoval sa aj sólovej činnosti. Bol majstrom v dvojhmatoch a sextách, ktoré hral v najvyššej rýchlosti a presnosti, v arpeggiach všetkých druhov a 96 nôt staccato dokázal zahrať na jeden ťah sláčikom.

V tej dobe ohlásil Paganini koncertné turné. Po koncerte, na ktorom prvýkrát zahral aj svoje zvonkové rondo, prijal v kruhu hudobníkov aj Slavíka. Ten z jedného počutia dokázal zahrať jeho rondo. Vraví sa, že mu vtedy Paganini povedal: "Ste diabol, svet sa trasie keď hráte." Žiaľ nemal toľko šťastia, aby sa stal tak slávny ako on. V Paríži sa zoznámil aj s Frédéricom Chopinom, s ktorým boli priatelia. Povedal o ňom, že je geniálny huslista, berie ľudom reč a vháňa im do očí slzy. Zomrel veľmi mladý po prechodenej chrípke v roku 1833, kedy chcel odohrať svoje veľké turné. (if)

Týždenný prehľad noviniek na klasickej hudbe bude vychádzať vždy v nedeľu o polnoci. Ak chcete aj vy prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Ivan Fillo (if), Patrik Marflák (pm), TASR
Foto: Benjaminschmid.com