Spevák Peter Gabriel zverejnil videoklip k pesničke, ktorú zložil exkluzívne pre film Olivera Stonea o Edwardovi Snowdenovi. Vizuál prináša okrem archívnych fotiek aj aktuálne zábery amerického občana, ktorý ohrozil národnú bezpečnosť Spojených štátov. Videoklip ponúka divákovi aj zábery z pripravovaného filmu.

Pre niekoho zradca, pre niekoho hrdina. Edward Snowden po desiatich rokoch v americkej spravodajskej službe poskytol novinárom citlivé informácie z jeho domovskej agentúry, ako aj agentúrne informácie britských spravodajcov. Ohrozil tým národnú bezpečnosť USA a jeho spojencov. Snowden následne z USA cez Hong Kong utiekol do Moskvy, kde ruské úrady požiadal o politický azyl. V súčasnosti už tri roky spolu s priateľkou žijú v Rusku, Snowden sa má živiť ako IT špecialista. V prípade návratu do USA mu hrozí súd a vysoký trest za vlastizradu.

"Žijeme v digitálnom svete, sme v ňom viditeľní a zanechávame za sebou nekonečnú stopu dát. Veľmi dôležitou sa preto stáva skutočnosť, kto má tieto dáta a čo s nimi robí," hovorí Peter Gabriel. "Snowdenovo odhalenie šokovalo svet a urobilo jasno v tom, prečo sa máme pozerať na prsty tým, ktorí sa pozerajú na nás. S narastajúcimi teroristickými útokmi rastie význam bezpečnosti - ale nie bez zodpovednosti a dohľadu," povedal hudobník, ktorý v texte piesne odkazuje na Snowdenov príbeh. "Niektorí hovoria, že si patriot / Niektorí ťa volajú špión / Americký hrdina / Alebo zradca, ktorý si zaslúži smrť," spieva Peter Gabriel v novinke The Veil.


Film s jednoduchým názvom Snowden, v ktorom si hlavnú postavu zahral Joseph Gordon-Levitt, ide do amerických kín práve dnes, predpremiéru mal v utorok v Moskve. O novinke kontroverzného režiséra Olivera Stonea sa spevák vyjadril slovami, že je rád, že sa podujal film natočiť. "Verím, že je to silný a inšpiratívny film," dodal Peter Gabriel.   

Pozrite si trailer filmu Snowden:


Prečítajte si: Veľká výzva pre Obamu: Treba zaujať miesto v dejinách a udeliť milosť Snowdenovi

Text: Hudba.sk, leh (zdroj: Rollingstone.com)
Foto: Marko Erd - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Peter Gabriel