Slovenský herec, skladateľ a spevák Dano Heriban vydáva po dvoch rokoch pokračovanie hudobného projektu Čosi úsmevné. Nahrávka pre deti a ich rodičov vyšla 15. novembra a obsahuje desať nových skladieb, ktoré prinášajú nové príbehy, témy a postavičky.

Od vydania prvého albumu Dana Heribana pre detské publikum ubehli už dva roky a za ten čas sa veľa zmenilo. Svet sa začal stáčať hore nohami, ale kvalitná hudba a umenie tu zostávajú naďalej.

"Album Chipsy King som obsahovo naplnil ešte pred pandémiou, ktorú žijeme, čiže aj z tohto dôvodu nie je ňou vôbec zaťažený, naopak, nie je v ňom ani veta či nota, odkazujúca na aktuálne dianie. Takže hádam sa je na čo tešiť. Nové postavičky, ale aj témy z rodinného a osobného života detí a rodičov, sú na albume namiešané v zdravom pomere. A sú nadčasové," hovorí obľúbený herec a hudobník a dodáva: "Na 'korona dianie' som zareagoval jedinou pesničkou Ufón, ktorá sa na album nedostala, ale žije si slobodne vo virtuálnom priestore internetu. To stačí. S deťmi a rodičmi súcitím, musíme však vydržať, všetci sme na jednej lodi. Vydržme to!"

Kvalitná hudba je umenie, aj tá pre deti

Tak ako v prípade albumu Čosi úsmevné, aj tentoraz sa nahrávalo v trnavskom štúdiu Pod povrchom a až na jednu pieseň (Muflón Ancijáš) si hudbu zložil Dano sám. Pri textoch mu vypomohol hlavne Jakub Nvota, s ktorým tvorí zohranú dvojicu, a zopár strof si požičal od Daniela Heviera, ale inak si ich píše väčšinou sám. Nie je tiež tajomstvom, že k Danovým obľúbeným detským albumom patrí soundtrack k filmovému muzikálu Neberte nám princeznú, čo ho v dobrom ovplyvnilo už pri tvorbe predchádzajúcej nahrávky a v duchu kvalitných hudobných úletov sa snažil pristupovať aj k pokračovaniu tohto detského hudobného projektu.

"Kvalitná hudba je umením a to potrebuje vo svojom živote každý, deti zvlášť! Dnešná hudba pre deti je o komercii, číslach a o reklame. Zamieňame si často čísla s kvalitou, čo je nezmysel. Autori a ľudia venujúci sa populárnym detským produktom pospevujú a predávajú bezduché hlúposti. Ja ju ale hudbu pre deti za podradný žáner nepokladám, a zároveň nepotrebujem byť komerčne úspešný, nepotrebujem na tom zarobiť. Album vznikol opäť iba z vnútornej potreby a pretlaku invencie, ktorá sa u mňa zrkadlí momentálne aj v tvorbe pre deti," dodáva.


Nové postavičky, témy a hostia

Súčasťou nahrávky sú aj nové postavičky. Kým na prvom albume to boli Slon Emil, Sladká Safaládka či Korytnačka Dačka, teraz prichádzajú ďalšie: MC Laco, Chipsy King, Dedko, Mrož Maroš, a dokonca i známy Muflón Ancijáš, ktorého môžu poznať malí poslucháči vďaka rozprávkovým knihám Braňa Jobusa. "Moji noví kamoši mi pomôžu s témami ako napríklad Pyžamový deň, Mobily či Brata, sestru chcem, čo je spoveď jedináčika," približuje Dano Heriban.

Na prvom albume našli poslucháči okrem iných spoluprác aj vydarený duet s Janou Kirschner v podobe pesničky Rodičia a v zaujímavých spoluprácach pokračuje Dano aj na novej nahrávke. Už pred pár mesiacmi zverejnil videoklip k pesničke Pyžamový deň, ktorú nahral so Zuzanou Norisovou. Okrem tejto spolupráce nájdu poslucháči na novinke aj ojedinelý chlapský duet s Jožkom Barinom. "Dávnoveký, slovenský spevácky drahokam, ktorého som mal už dlhodobo v pláne stiahnuť do štúdia. Podarilo sa to v piesni Dedko. Je to bomba. Neviem sa toho nabažiť," teší sa Heriban.

Album Chipsy King vyšiel v nedeľu 15. novembra a je dostupný na všetkých streamovacích platformách a, ako spevák s úsmevom dodáva, "všade, kam sa len kuriér dokáže s ním dopraviť". Zároveň spolu s celou svojou kapelou dúfa, že v novom roku to bude podstatne veselšie a budú sa môcť vydať na cestu za malými fanúšikmi. Novinky projekte môžete sledovať na profiloch Dana Heribana na Facebooku a Instagrame.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Michal Kočiš z agentúry ProMusic. Tlačovú správu sme upravili.

Súvisiaci interpreti: Dano Heriban