Vybrať najlepšie videá za celý rok nie je vôbec ľahké. Keďže sme sa s kolegom aj tentokrát nezhodli ani na jednom kúsku, rozhodli sme sa, že každý predstaví svojich top 5. Klipov tento rok vyšlo samozrejme viac a naša vzorka nezahŕňa všetky subžánre. Ktoré sú tie vaše?

Top videá (pm)

Vampyre of Time and Memory od Queens of the Stone Age nie je zaujímavé len videom, ale aj jeho spracovaním. Keďže je značne interaktívne, môžete si sami „nastrihať“, ako chcete, aby vyzeralo. A doplnené je skvelým songom, ktorý pochádza z albumu ...Like Clockwork.


Ak preferujete žánrovo ťažšie veci, určite sa vám zapáči Pig Destroyer a ich The Diplomat. Popisok ku videu na YouTube je veľmi výstižný: „The Diplomat je zmesou grindcoreovej paľby a krvavých fľakov vo farbe peňazí, ako kombinácia Kubrickovej Vesmírnej odysey a Ciest slávy.“


V čase Halloweenu vydala svoje video austrálska kapela Portal. Dátum si nevybrali náhodou. V klipe ku songu Curtain sa snúbia temné death/doomové tóny a strašidelné výjavy ako vystrihnuté z nočných môr Tima Burtona (aspoň tak nejak si myslím, že vyzerajú).


Na animované video stavili aj Švédi Meshuggah. Schválne som dal tieto dva klipy po sebe, aby ste si ich mohli porovnať a vybrať si vášho obľúbenca. U mňa jednoznačne vyhráva I Am Colossus. Dokonca by poľahky prekonalo aj videá od Tool – a verte mi, že tie mám veľmi rád.


Spolu so skvelým albumom One of Us Is the Killer vydali tohto roku The Dillinger Escape Plan aj dve videá. Obe režíroval Mitch Massie. Ale vyniká najmä When I Lost My Bet. Je mi jasné, že sa nebude páčiť všetkým (alebo málokomu, aby som bol presný), spolu s I Am Colossus u mňa zastáva tohto roku miesto číslo jedna.


Top videá (ak)

Steven  Wilson tento rok vydal veleúspešnú sólovku The Raven that Refused to Sing, z ktorej pochádza aj tento rovnomenný song. Kreslený videoklip k nemu vytvoril Hajo Mueller a rozpráva príbeh o osamelosti človeka. Veľmi poetická záležitosť.


Tento rok záplavy správ o hudbe vyplavili jednu zaujímavú americkú kapelu. Ide o projekt zvaný Lesser Key, v ktorom figuruje Paul D´Amour – bývalý basgitarista kapely Tool. Vedľa tohto známeho mena figurujú tri neznáme. D´Amour sa pokúša precediť to najlepšie zo zvuku Tool a Deftones a svojím pričinením rozšíriť rady art metalových kapiel. Debutové EP Lesser Key netrpezlivo očakávame.


Žánrovo podobní sú aj Karnivool z Austrálie, ktorí tento rok vydali štvrtú štúdiovku. We Are je príťažlivá skladba so sugestívnym filmovo spracovaným klipom, ktorý sa nekončí dobre.


K žánru „adorable grindcore“ sa od svojich začiatkov hlási extrémne teleso zvané Sockweb. Kapelu tvorí tridsiatnik Adam Young a jeho sedemročná dcérka Joanie. Dieťa v kapele vrieska, píše texty, vymýšľa názvy a obaly. A nie je to žiadna bábovka.


Deťúrence hrajú hlavnú úlohu aj v klipe Bruane Brenn od rýchlych a hlučných Nórov Kvelertak. A na pohľad sa zdá, že ani detičky nie sú celkom potichu. Je fajn vidieť, že poriadny rokec sa dá rozpútať aj v mladom veku.


Novinky

Správou tohto týždňa sa jednoznačne stal odchod bubeníka Joeyho Jordisona zo Slipknotu. Kapela to oznámila krátkym vyhlásením na svojej stránke. Posledným členom pôvodnej zostavy je teda už iba Shawn „Clown“ Crahan. Spevák kapely Corey Taylor v rozhovore pre 93X povedal, že zatiaľ z právnych dôvodov nemôže povedať, prečo sa tak Joey rozhodol. A v médiách sa ihneď začalo špekulovať, kto by ho mohol nahradiť. (pm)

Soulfly predstavili nízkorozpočtové video ku songu Bloodshed. Pár komparzistov, dobové kostýmy z obdobia Americkej občianskej vojny, nejaký ten lesík a deravá stena, za ktorou je pár reflektorov. Potom, čo som dával dokopy naj videá, sa mi z tohto chce plakať. (pm)


Ako sme už dávnejšie avizovali, Metallica si v spolupráci s Coca-Cola Zero zahrala na Antarktíde. V rámci koncertu Freeze ‘Em All odohrali desať skladieb. Celý záznam nájdete nižšie, fotky a info na oficiálnej stránke kapely. (pm)


V lete 2013 vznikla v Dánsku kapela Dirtwrench – v podstate ako tribute starému dobrému metalu (rozumej groove). Inšpiráciu berú najmä od Pantery, Down a The Burning. Ich prvé demo nájdete na tejto stránke. (pm)

Pohrobkovia slávnych Kyuss pridali do víru metalového diania svoje video. Pripravte sa na dávku sfajčenej eklektiky - Vista Chino svoj vizuál poňali jednoducho, ich koláž by však Vaše oko nemalo prehliadnuť. A o uchu ani nehovorím. (ak)


Vyzerá to tak, že talentovaný bubeník pop-punkových Blink-182, Travis Barker v štúdiu kutí nové zvuky a to s veľmi zaujímavými menami. Na Instagrame zverejnil spoločnú fotografiu s gitaristom Limp Bizkit Wesom Borlandom, ex-členom Nine Inch Nails Dannym Lohnerom a hip-hopovým performerom menom Scroobius Pip. Obsadenie znie dobre, ale možno ich spoločná hudba ani nebude metal. (ak)

Serj Tankian, spevák, ktorého hibernujúca domovská kapela je zaujímavejšia, ako čokoľvek čo stvoril pod vlastným menom, tvorí stále ďalej. Aktuálne vzal na seba podobu jazzového speváka a tento žáner povýšil na spasiteľský piedestál. Jazz-Iz Christ je pre fanúšikov System of a Down samozrejme nuda a to je dôležitý fakt, keďže ich je omnoho viac, než tých, ktorí od Tankiana chcú počuť jazz. (ak)


Deathmetalisti Carcass, ktorí vydali album po takmer dvoch desaťročiach, majú z neho oklipovaný prvý song. Klip na Unfit for Human Consumption naviac v osobitnom videu odporúča gitarista Metalliky, Kirk Hammett. Tak si to všetko pozrite. (ak)



Haluze týždňa

A keď už sa blížia tie Vianoce, máme tu dve správy aj s touto tematikou. Ak ste ešte svoje obydlia nezdobili, inšpirujte sa Slayer Bobom. (pm)


A do svojich prehrávačov si zas môžete naložiť metalové verzie vianočných kolied naspievané 91-ročným (!!!) hercom Christopherom Leem, známym najmä vďaka postave Sarumana v Pánovi prsteňov. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: freewebs.com

Súvisiaci interpreti: Queens of the Stone Age, Slipknot