Legenda tanečnej hudby Underworld, francúzsky elektronický mág M83, klasici downtempovej hudby Thievery Corporation, populárna írska štvorica Kodaline alebo indie-rockoví The Vaccines sú medzi najnovšími prírastkami medzinárodného hudobného festivalu Colours of Ostrava.

Underworld fanúšikom elektronickej hudby netreba špeciálne predstavovať. Ich hit Born Slippy .NUXX z kultového filmu Trainspotting režiséra Dannyho Boylea pozná určite každý, kto vnímal hudbu 90-tych rokov. A mnohí ju nielen vnímali, ale boli ňou ovplyvnení natoľko, že sa sami začali venovať produkcii elektronickej hudby. Práve duo Karl Hyde a Rick Smith patrí spolu s The Prodigy, The Chemical Brothers, Orbital, Faithless či neskôr Daft Punk k formáciám, ktoré na konci 20. storočia inšpirovali celú generáciu hudobníkov a umelcov.

Nežijú však len z niekdajšej slávy, do Ostravy prinesú nový album Barbara, Barbara, we face a shining future. Ako dodáva riaditeľka festivalu Zlata Holušová, "ich koncerty sú známe ohromujúcim vizuálnym poňatím a obrovskou energiou", čo potvrdili aj na otváracom ceremoniáli londýnskej olympiády v roku 2012. Mimochodom, okrem Colours zavíta Underworld v lete aj na Slovensko, ak však túto legendu chcete zažiť na rokmi osvedčenom festivale plnom svetovej, nielen tanečnej hudby, voľba je jasná.


Francúzsky hudobník a spevák Anthony Gonzalez aka M83 absolvoval českú premiéru v roku 2012 vo beznádejne vypredanej pražskej Lucerne. Teraz sa vráti, aby v Ostrave odohral svoj prvý festivalový koncert u našich západných susedov. Podobne ako pri Underworld, aj jeho koncerty predchádza povesť veľkého predstavenia založeného na zvukovej mase syntetizátorov, gitár, vokálov a euforických refrénov. Šiesty album Hurry Up, We're Dreaming z roku 2011, ktorý vrcholí hitovou skladbou Midnight City, získal zaslúženú nomináciu na Grammy a výrazne zvýšil počet fanúšikov M83. Narástli však aj očakávania spojené s jeho nasledovníkom, ktorého snáď kapela vydá tento rok. Festivalové turné po štvorročnej pauze sa predsa nerobí len tak...


Americké duo Rob Garza a Eric Hilton alias Thievery Corporation oslávi v Ostrave spolu s početnou kapelou 20. výročie svojej bohatej hudobnej kariéry. "Keď sme v roku 1995 začínali, prišla nám elektronická hudba studená a mechanická. Cítili sme potrebu do nej začleniť najrôznejšie vplyvy, ktoré by vystihli jej globálnu podobu," povedal v minulosti Hilton. Preto na ich albumoch znejú prvky reggae a dubu, ale aj funk, pop, francúzsky šanzón, bollywoodske rytmy či tóny z Afriky, Indie a Karibiku.


Zaujímavý hlas frotmana Stevea Garrigana, gitarové riffy, zbory a súznenie elektrických a akustických nástrojov vytvárajú zvuk Kodaline predurčený k spoločnému zdieľaniu emócii s poslucháčmi. Írskemu kvartetu stačilo od roku 2013 vydať dva albumy - In a Perfect World a Coming Up for Air a potom už len pozorovať, ako zdolávajú írske, britské a európske hitparády.


Britskí The Vaccines vydali v roku 2011 debutový album What Did You Expect from The Vaccines?, plný chytľavého retro indie rocku. Okamžite sa stali novými miláčikmi poslucháčov nielen na Britských ostrovoch. Charizmatický spevák a gitarista Justin Hayward-Young, gitarista Freddie Cowan, basák Árni Árnason a bubeník Pete Robertson získali napr. nomináciu na Brit Awards a zvíťazili v ankete NME Awards.


Známe je už aj meno kapely, ktorá celý festival svojím vystúpením otvorí. Koncerty jedenásťčlennej škótsko-írskej "all stars bandy" Treacherous Orchestra, ktorú vedú najdivokejší škótski gajdoši svojej generácie Ali Hutton a Ross Ainslie, pripomínajú keltskú vojnu, v ktorej sa miešajú mohutný rev gájd, elektrické gitary, benja, bubny, elektrobeaty, akordeóny, husle aj píšťaly. Téma posledného albumu Grind, ktorou je energiou sálajuce prostredie ťažkého priemyslu, skvele zapadá do industriálneho areálu Dolních Vítkovic.


Program rozšíri aj medzinárodné diskusné fórum

"Zásadnou novinkou pätnásteho ročníka Colours of Ostrava je rozšírenie programu festivalu o nové medzinárodné diskusné fórum Meltingpot," hovorí Zlata Holušová. Nová súčasť podujatia prebiehať od 12. do 17. júla v priestoroch Dolu Hlubina a jeden deň taktiež v multifunkčnej hale Gong. Na návštevníkov bude čakať bohatý program diskusií a workshopov, zahrňujúci 12 okruhov. "Našou ambíciou je ponúknuť atraktívne prednáškové a diskusné bloky z oblasti vedy, medicíny, ekonómie, kultúry, filozofie, religionistiky, či ekológie v medzinárodnom kontexte. Pozvali sme preto významné osobnosti súčasného akademicko-filozofického a odborného sveta," hovorí riaditeľ Meltingpotu René Bystroň.

Medzi viac ako 80 osobnosťami zo 16 krajín bude napríklad americký spisovateľ a esejista Robert Fulghum, izraelský laureát Nobelovej ceny za chémiu Daniel Shechtman, americký historik a publicista Timothy Snyder, americký držiteľ Pulitzerovej ceny za žurnalistiku Chris Hedges, dánsky enviromentalista Björn Lomborg, škótsky hendikepovaný horolezec Jamie Andrew, izraelský vývojový psychológ Sidney Strauss, americký nositeľ Pulitzerovej ceny za poéziu Yusef Komunyakaa, nemecký spisovateľ a dokumentarista Clemens Kuby, pakistanská ľudskoprávna aktivistka Gulalai Ismail, ukrajinská novinárka a aktivistka Svitlana Zalishchuk, nemecký grafický dizajnér a typograf Fons Hickmann či americký street artista Gaia. Viac informácií nájdete na www.meltingpot.co/czech.

Ešte viac dní plných hudby

V tradičnom termíne sa pred Colours of Ostrava uskutoční už 3. ročník medzinárodného showcaseového festivalu Czech Music Crossroads. Za účasti popredných zahraničných publicistov, organizátorov, agentov a ďalších odborníkov sa naživo predstavia kapely z Českej republiky (Ponk, Malina/Liska/Nejtek, Réve General), zo Slovenska (Trojka Zuzany Homolovej, Capre a Pavol Bodnár s Ľudmilou Štefánikovou), z Poľska (Psio Crew, Lautari a Volosi) a po novom aj z Maďarska (Romengo, Cimbaliband a Said Tichiti and Chalaban). Tento rok sa prehliadka orientuje na world music, akustickú hudbu a jazz.

Ďalšou tohtoročnou novinkou je presun už tradičného Festivalu v ulicích, ktorý oživuje hudbou, divadlom, stánkami a programom pre rodiny centrum Ostravy, na piatok 8. a sobotu 9. júla. "Chceme Ostravákom ponúknuť možnosť užiť si festival počas víkendu dlhšie do noci a taktiež program celého Colours Weeku roztiahnuť, nesústrediť sa do dvoch dní pred začiatkom Colours of Ostrava," vysvetľuje riaditeľka Festivalu v ulicích Petra Hradilová.

Hlavný festival Colours of Ostrava sa uskutoční od 14. do 17. júla v unikátnom industriálnom areáli Dolních Vítkovic. Medzi skôr potvrdenými menami sú Tame Impala, Of Monsters and Men, Passenger, ANOHNI, Slowdive alebo Caro Emerald. Spolu čaká návštevníkov viac ako 300 programových bodov (okrem koncertov aj divadlá, filmy, workshopy, diskusie, výtvarné aktivity) vrátane fóra Meltingpot prebehne na viac ako 20 otvorených a krytých scénach, z ktorých niektoré prejdú zmenami. "Pre väčšie pohodlie návštevníkov rozširujeme dve scény, ktoré už kapacitou nestačili," dopĺňa Zlata Holušová. Drive stage, ktorý zostane na rovnakom mieste v areáli, sa zo stanu sťahuje po šíre nebo. Electro stage sa presunie o niekoľko desiatok metrov z jednej zo sál v Dole Hlubina do väčšieho stanu. 

K 15. výročiu si festival doprial aj nový oficiálny web www.colours.cz, ktorý vytvorila ostravská spoločnosť NetDirect. Medzi hlavné zmeny patrí modernejšia forma prezentácie areálu aj účinkujúcich interpretov a prepojenie webu priamo s e-shopom pre nákup vstupeniek. V predaji sú v túto chvíľu štvordenné vstupenky za 82,99 eur (cena platí do 31. marca 2016). K dispozícii sú taktiež VIP vstupenky a nový balíček Colours Extravaganza, ktorý umožňuje užiť si festival z najväčšej blízkosti - pred pódiom aj v backstage. Deti do 140 cm majú vstup zdarma na celý festival, rovnako ako seniori nad 65 rokov v nedeľu.

Organizátori festivalu okrem letnej akcie chystajú aj samostatný koncert jednej z najväčších hviezd ročníka 2015, britského speváka Miku. Vystúpi už 25. mája v pražskom Fóre Karlín.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér a fotograf Zdenko Hanout.

Súvisiaci interpreti: M83, Underworld