V piatok večer sa v karloveskom Kamel klube po tretíkrát uskutočnil festival Slnko Spirit vydavateľstva nezávislej hudobnej scény Slnko Records, za ktorým od jeho vzniku v roku 2001 stojí speváčka skupiny Longital Jana "Shina" Lokšenicová.

"Vítam Vás na tejto narodeninovej akcii. Som veľmi rada, že ste zvolili na dnešný večer práve tento program alternatívnej slovenskej hudby. Je to náš minuloročný výber, všetko dobré, čo sa nám podarilo zozbierať a vydať," povedala Shina v úvode podujatia, ktoré zaplnilo kvalitne zrenovovaný priestor klasického kultúrneho domu na začiatku Karlovej Vsi. Pre Slnko Records bolo toto miesto konania symbolické, vydavateľstvo totiž vzniklo na neďalekých Dlhých dieloch.

Večer odštartovala Monika Midriaková s projektom Leto s Monikou, po ktorej vystúpila očarujúca Sisa Fehér s gitaristom Vladom Miklášom a bubeníkom v projekte Bardo. Následne sa o slovo prihlásil Jonatán Pastirčák alias Pjoni, ktorý sa na pódiu predstavil najprv spoločne s Ľubom Burgrom a krátko na to i s Katarziou s ich projektom Antigona.

V druhej polovici programu dostal priestor kanadský hudobník a spevák žijúci na Slovensku Milan André, ktorý bol výnimkou z hľadiska dramaturgie. V Slnko Records totiž vydal svoj debutový album Who Am I? až tento rok - presne v deň festivalu. Z nahrávky predstavil naživo väčšinu skladieb, pričom intímny koncert odohral sám s gitarou a ukázal, že so svojím hlasom dokáže slovenské publikum strhnúť a očariť.

Novinku hudobníka s kubánsko-africko-slovenskými koreňmi, ktorá je v poradí 111. albumom vydaným v Slnko Records, počas večera i pokrstili. Do života ju uviedla Katarzia. "Chcela by som ťa privítať v našej komunite outsiderov, ahoj, a chcem ti povedať, že ťa obdivujem, že si sa odhodlal prísť žiť do tejto krajiny a držím ti strašne palce, aby si si našiel dobrých kamarátov. Želám ti a tomu cédéčku všetko dobré, hlavne, aby sa veľmi predávalo, aby si nemusel robiť v Tescu, pretože si myslím, že s tvojím talentom by to bolo veľmi nevhodné," poznamenala vtipne Katarzia.

Prečítajte si tiež: Narodil sa v Kanade a chce žiť na Slovensku. Spoznajte nový objav Slnko Records

Zhruba hodinu pred polnocou sa na pódiu začala chystať kapela Talent Transport, s ktorou vystúpili Dorota Nvotová a Kubo Ursiny a program už v neskorej nočnej hodine zakončilo najenergickejšie vystúpenie večera v podaní martinsko-žilinského tria Darkness Positive. Návštevníci podujatia sa popri koncertoch mohli aj občerstviť, podporiť dobrú vec a diskutovať o ochrane prírody pri stánku lesoochranárskeho zoskupenia Vlk, či zakúpiť si platňu alebo CD obľúbeného interpreta zo stajne Slnko Records.

Zdroj: SITA + Hudba.sk
Ilustračné foto: Boris Németh