Dance Arena mts na srbskom festivale EXIT je už dlhé roky uctievaná ako najväčší festivalový svätostánok elektronickej hudby a hlavná open-air tanečná scéna na svete. Uhniezdená v kolosálnych priekopoch Petrovaradínskej pevnosti zostáva vyhľadávaným putovným miestom milovníkov elektronickej hudby nielen v Srbsku ale po celom svete.

Vplyvné mená elektronickej tanečnej hudby ako Black Coffee, Carl Cox, Maceo Plex, Sama' Abdulhadi, Klangkuenstler, Carlita, I Hate Models, Patrick Mason a ďalší poprední svetoví dídžeji a dídžejky rozvibrujú túto ikonickú festivalovú scénu, ktorá z hľadiska produkcie a kvality zážitku každý rok zvyšuje latku. Návštevníci sa navyše môžu tešiť na špeciálny piatkový lineup s prekvapením, ktoré organizátori odhalia neskôr.

Milovníkov elektronickej hudby čaká za stenami pevnosti na brehu Dunaja aj ďalší významný "strategický bod" – NSNS Refreshed by Heineken Silver stage, ktorý už roky prináša fanúšikom alternatívnejší elektronický zvuk. Tento rok ho na EXIT festival od 11. do 14. júla prinesú Sara Landry, Oguz, Yotto, Estella Boersma, Francis Mercier, Helena Hauff a mnohí ďalší.

"Sme hrdí, že môžeme predstaviť jeden z našich historicky najlepších lineupov elektronickej hudby. Každý rok sa snažíme posúvať program aj produkciu na vyššiu úroveň a potvrdiť tak povesť popredného svetového tanečného parketu," uviedol zakladateľ a riaditeľ festivalu EXIT Dušan Kovačević. 

Hneď v úvodný večer festivalu, vo štvrtok 11. júla, privíta mts Dance Arena najslávnejšieho techno dídžeja všetkých čias, oslavovaného ako symbol samotnej profesie – Carla Coxa. K nemu sa pripojí berlínska dídžejská hviezda a producent Klangkuenstler, priekopníčka palestínskej elektronickej scény Sama' Abdulhadi, Franky Wah Mene.

Horúčku sobotnej noci prinesie Maceo Plex, ktorého schopnosť spájať prvky deep housu s intenzívnymi techno rytmami robí z jeho setov zakaždým jedinečný a nenahraditeľný zážitok. V tento večer sa za DJ pultom predstaví aj hviezda novej generácie techna I Hate Models, ktorý vystupoval na štadiónoch pred 30 000 ľuďmi. 

Záverečnú noc ozdobí legendárne elektronické pódium svetová ikona house music Black Coffee, držiteľ cien Grammy,  dídžej a producent, ktorý sa stal jedným z najvyhľadávanejších mien elektronickej scény po tom, ako minulý rok vypredal newyorskú Madison Square Garden. V nedeľu sa v mts Dance Arene predstaví aj Barry Can't Swim či legendárny Bonobo so svojou nadžánrovou zvukovou fúziou. 

Ak sa ponoríte hlbšie do zákutí Petrovaradínskej pevnosti, ktorou pulzujú rozmanité žánre a štýly, dorazíte k NSNS Refreshed by Heineken Silver stage, ktorý je povinnou zástavkou na mape každého skúseného ravera. Do bezsennej priekopy zostúpi dynamická a inovatívna zvuková kúzelníčka Sara Landry, Yotto, Oguz či jedinečná Estella Boersma, ktorá vo svojom osobitom zvuku mieša prvky housu, techna a indie elektroniky, doplnené jej melodickým vokálom. Ďalšou výraznou ženou v elektronickom lineupe EXITu 2024 je Helena Hauff, majsterka techna, ktorej sety sú známe svojou surovou a hypnotickou atmosférou.

EXIT Festival 2024, lineup k 17.4.2024 Zdroj: PR

Oceňovaný festival, ktorý je jednou z top letných hudobných destinácií v Európe, sa tento rok nesie v téme EXIT Starseeds so sloganom "Spoločne prebudíme naše superschopnosti". Uskutoční sa od 10. do 14. júla v Petrovaradínskej pevnosti v srbskom meste Novy Sad.

V aktuálnom programe, do ktorého ešte pribudnú ďalšie mená, nájdu fanúšikovia aj mená ako Black Eyed Peas, Gucci Mane, Tom Morello, John Newman, Azahriah, Steve Angelo, Rudimental, Dub FX, The Exploited a mnohí ďalší.

Všetky podrobnosti o festivale a vstupenkách nájdete na oficiálnom webe www.exitfest.org.

Redakciu Hudba.sk informovala PR manažérka Silvia Turnerová. Správu sme upravili a doplnili.