Značka Ruka Hore sa väčšine hudobných fanúšikov spája s predajom nosičov a merchu nielen pre hudobných interpretov, ale aj pre rôznych youtuberov či influencerov. Medzi jej aktivity však patrí aj čoraz populárnejšia hudobná anketa, ktorej 8. ročník vyvrcholil v nedeľu 16. mája originálnym vysielaním s názvom GalaStream Ruka Hore Awards 2020.

"Som rád, že sme mali konečne možnosť spraviť takýto program spojený s odovzdávaním cien Ruka Hore Awards. Umelci si to po minulom roku zaslúžili, keďže rok 2020 bol pre nich nesmierne náročný. Chystali sme sa na to osem rokov, len sme nemali na to poriadne čas a ľudí, no a teraz veľa schopných a šikovných ľudí zostalo bez práce, tak sme to využili," hovorí Aleš Varga, organizátor Ruka Hore Awards a spolumajiteľ hudobnej platformy Ruka Hore. 

Viac než hodinový program, ktorý mohli fanúšikovia sledovať v premiére v nedeľu večer, sa nesie vo veľmi nekonvenčnom štýle a je plný (niekedy aj vtipných) scénok zo zákulisia a nečakaných hudobných vystúpení. "Nechceli sme ísť tradičnou dramaturgickou linkou, aká je bežná pri odovzdávaní väčšiny hudobných cien. Preto aj prvotný námet, ktorý som dával dokopy, sa už niesol v takom odľahčenejšom covidovom duchu. Nechceli sme nič strojené, práve naopak, našim cieľom bolo diváka pobaviť, a aby nemusel odchádzať spred obrazovky kvôli nudným a zdĺhavým pasážam. Verím, že sa nám s celým tímom podarilo niečo, čo tu ešte nebolo a diváka to pobavilo aspoň tak ako nás počas výroby," dodáva Varga.

Réžiu a dramaturgiu GalaStreamu zastrešil známy producent, režisér a youtuber Matej Zrebný. Večerom sprevádzali spevák a moderátor Tomy Kotty, moderátor a hypeman Marcel "Osťo" Osztas, raper a moderátor Dušan "Šorty" Berky, Jana Slačková z rádia Europa 2 a známa youtuberka Petush Nasklee.


O jedno zo špeciálnych vystúpení sa postarala kapela Opoštáris Band. S formáciou Nerieš predstavila prearanžovanú verziu jej skladby Viac, ktorá bola vyhlásená za Skladbu roka. Nerieš okrem toho získali aj ceny Event roka a Merch. Vtipne poňali organizátori vyhlásenie Skupiny roka, ktorou sa stala rapová stálica DMS. Jej hit MDMS prerobilo do svojho samohrajkového disko štýlu známe rómske duo Kuky Band.

Asi najdojímavejším momentom bolo odovzdanie ceny Absolútna Ruka Hore, ktorú získal hudobník a hudobný manažér Pavol Smolka a Hudobná únia Slovenska počas rozhovoru pre StartitUp - Diskusný klub od moderátora Šimona Žďarského. Smolka pritom počas celého nakrúcania netušil, že mu bude na konci udelená táto cena, ktorá bola tento rok výnimočne udeľovaná nie za najviac získaných hlasov, ale priamo organizátormi ankety za prínos pre kultúru za rok 2020.

Na záver si organizátori pripravili prekvapenie - afterpárty s dídžejom EKG, ktorý pripravil špeciálny set pre Ruka Hore Awards a bola mu pri tejto príležitosti aj odovzdaná cena za najlepšieho dídžeja roka 2020. Do ankety sa podľa organizátorov zapojil rekordný počet hudobných fanúšikov, ktorí nominovaným rozdelili viac ako 40-tisíc hlasov. Víťazi získali sošky, ktoré vyrobil na mieru exkluzívne pre 8. ročník Ruka Hore Awards sklársky výtvarník Mgr. art Peter Ďuriš.


Kompletný zoznam víťazov 8. ročníka Ruka Hore Awards:

Skupina roka: DMS
Ženský interpret roka: Simona "Sima" Hegerová
Mužský interpret roka: Michael "Separ" Kmeť / DMS
Detský interpret roka: Miro Jaroš
Producent roka: Dame / DMS
DJ roka: DJ EKG
Objav roka: Dano Kapitán
Album roka: Separ - OG
Skladba roka: Nerieš - Viac
Videoklip roka: Yzomandias - Melanž
Spolupráca (feat.) roka: Ego - Pumpa feat. Sima, Ben Cristovao
Inštrumentalista roka: Marián Čekovský
Event roka: Nerieš
Online event roka: H16 - Antivirus online
EP roka: Sima - OMG
Vydavateľstvo roka : Milion+
Cover roka: Ego - Egotron
Merch dizajn roka: Nerieš - OK
Punchline roka: Dame / DMS
Hudba v reklame roka: Dedoles
Hot 16 roka: Separ / DMS
Absolútna Ruka Hore: Pavol Smolka a Hudobná únia Slovenska

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla PR/brand manažérka Ruka Hore Jana Trellová. Správu sme upravili a doplnili. Viac sa dozviete na oficiálnej stránke awards.rukahore.sk a na oficiálnych profiloch Ruka Hore na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.