Aj tohtoročná dramaturgia je dôkazom, že jediný jazzový festival na Liptove sa nedrží striktne jazzu, ale je žánrovo naozaj otvorený. V posledný festivalový deň, v nedeľu 21. júla, na Mikulášskom Jazzovom Festivale zaznie progresívny rock a fusion, folk spojený s nežným ženským vokálom, ale aj stopercentný jazz.

Predaj lístkov na Mikulášsky Jazzový Festival 2013:  Predpredaj.sk

Miešanie žánrov vo svete jazzových festivalov ani zďaleka ojedinelý fenomén. Veľké prestížne podujatia ako Montreux Jazz Festival (experimentuje napríklad s hip-hopom) alebo North Sea Jazz (kde tento rok vystúpia napríklad The Roots, Santana či Sting) sa snažia o žánrové presahy a nebráni sa im ani Mikulášsky Jazzový Festival. Dôležité je, že návštevníkom sa to páči.

Začiatok posledného večera doslova odpáli mocný groove formácie Cieľová skupina. Pripravte sa na kombináciu riadne našlapaného progresívneho rocku a fusion v podaní bratislavskej štvorice, ktorú tvoria klávesista a autor skladieb Matej Mikloš, dychár Marian Jaslovský (v Cieľovke hrá napríklad aj na nástroj AKAI EWI, ktorý do jazzu "priniesol" Michael Brecker), basgitaristka a grooverka Radka Rostoková a bubeník s masívnym setom bicích Milan Hlinka.


Po Cieľovke sa festivalom budú niesť prevažne pomalé skladby skupiny Bloom. Azda najvýraznejšou postavou kapely je speváčka (jediná na tomto festivale) s nezameniteľnou farbou hlasu Barbora Drahovská. Spolu s ňou sa predstavia Lukáš Kyška (gitara), Jozef Yogi Graus (basgitara) a Igor Ajdži Sabo (bicie). Kapelu je ťažké žánrovo niekam zaradiť, preto o nej jej členovia hovoria ako o modernom akustickom pesničkárstve.


Úplný záver 9. ročníka festivalu bude patriť triu Michala Bugalu, čerstvého držiteľa ocenenia Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka 2012. Michal je nepochybne jedným z najznámejších talentovaných mladých gitaristov, ktorý hral už s takmer všetkými významnými domácimi umelcami a tiež s medzinárodnou špičkou. Sekundovať mu bude fenomenálny český kontrabasista Josef Fečo (známy napríklad z tria Otta Hejnica) a rytmiku bude mať na starosti nemenej známy bubenícky mág Martin Valihora.


Festival sa začína už tento piatok o 19:00 a potrvá až do neskorého nedeľného večera (19. - 21. 7. 2013, Liptovský Mikuláš). Vstupenky je možné kúpiť v predpredaji na internete ešte počas celej stredy, potom už len v mieste konania v reštaurácii Allimentum, alebo na mieste pred koncertom.

Informácie pre Hudba.sk poskytol za organizátorov Martin Budaj.

Foto: Tibor Šuchta - archív Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Bloom