Pred polstoročím znamenala hudba talianskeho skladateľa Ennia Morriconeho revolúciu vo westernoch. Teraz sa nechal prehovoriť, aby sa k tomuto hudobnému žánru po 40 rokoch vrátil. Ako sme už informovali, ten, kto ho presvedčil, nebol nikto iný ako Quentin Tarantino. Teraz sú známe ďalšie podrobnosti.

Celosvetovo uznávaný hudobný skladateľ a dirigent talianskeho pôvodu Ennio Morricone pricestuje už tento víkend do Prahy, kde bude Český národný symfonický orchester pod jeho taktovkou nahrávať hudbu k novej "kovbojke" s názvom The Hateful Eight. Nahrávanie u našich západných susedov s orchestrom, s ktorým vystúpil aj tento rok v Bratislave, bolo požiadavkou samotného umelca. Film The Hateful Eight má mať premiéru 25. decembra a budú v ňom hrať herci ako Kurt Russel, Samuel L. Jackson a Tim Roth.

Zaujímavosťou je, že vo filme bude znieť výhradne Morriconeho hudba. Quentin Tarantino je pritom známy tým, že hudba k jeho filmom je veľmi eklektická a popri nových kompozíciách sú súčasťou soundtrackov aj piesne z dávnej minulosti. Takto vo filmoch Kill Bill (2003 a 2004), Death Proof (Grindhouse: Auto zabijak, 2007), Inglorious Basterds (Nehanební bastardi, 2009) a Django Unchained (Divoký Django, 2012) použil aj Morriconeho staršiu tvorbu. Pre posledný menovaný Talian zložil aj novú skladbu s názvom Ancora Qui.

Ennio Morricone sa do štúdia Českého národného symfonického orchestra vracia pravidelne. Takto nahrávali v roku 2012.


K westernu po 40 rokoch, na Slovensko ani nie po roku

"Quentin ma žiadal veľakrát, ja som bol však pracovne zaneprázdnený a doteraz to nikdy nevyšlo," povedal Morricone o hviezdnej spolupráci talianskemu denníku Il Messaggero. "Zariadil však naše stretnutie a tak dlho na mňa naliehal, až som nemohol odmietnuť," dodal Morricone, ktorý dokončil hudbu k Tarantinovmu filmu 51 rokov po tom, čo prvýkrát zazneli jeho tóny elektrickej gitary, výstrely či praskanie bičom v hudbe filmu Za hrsť dolárov (1964) Sergia Leoneho s Clintom Eastwoodom v hlavnej úlohe.

Spolupráca s legendárnym režisérom pokračovala v ďalších kultových westernových filmoch ako Pre hrsť dolárov navyše (1965), Dobrý, zlý a škaredý (1966), Vtedy na Západe (1968) alebo Vrecká plné dynamitu (1971). Posledným westernom, ktorý nakrútil Sergio Leone, a zároveň posledný, do ktorého Morricone (pred The Hateful Eight) robil hudbu, bol film Chytrák a dvaja spoločníci z roku 1975, v ktorom si, rovnako ako v predchádzajúcej snímke Moje meno je Nikto (1973), zahral hlavnú úlohu Terence Hill. Popri práci so Sergiom Leonem Morricone od polovice 60-tych do polovice 70-tych rokov spolupracoval aj s ďalšími známymi režisérmi spaghetti westernov Ducciom Tessarim a Sergiom Corbuccim.

Ennio Morricone sa tento rok zároveň chystá aj na svoje ďalšie veľkolepé turné The 60 years of music, počas ktorého vystúpi po necelom roku od skvelého februárového koncertu znova v Bratislave. Spoločne s Českým národným symfonickým orchestrom (ČNSO) predstaví nový koncertný program, v ktorom však opäť nebudú chýbať jeho najznámejšie skladby. Možno však budeme medzi prvými počuť naživo aj novinky z Tarantinovho filmu. Koncert v Slovnaft Aréne sa uskutoční 19. januára 2016, štyri dni predtým (15.1.) vystúpi Ennio Morricone aj v O2 Aréne v Prahe. Počas turné ho bude okrem ČNSO opäť sprevádzať veľký spevácky zbor a ako sólistka vystúpi skvelá sopranistka Susanna Rigacci.

Text: TASR, Patrik Marflák
Foto: AP Photo/Boris Grdanoski

Súvisiaci interpreti: Ennio Morricone