Grape festival, "mladší bratranec" júlovej Pohody, tento rok opäť servíruje tú najaktuálnejšiu porciu hudby mimo stredného prúdu. Na rozdiel od najväčšieho slovenského letného festivalu pritom cieli na trochu mladšie publikum, vďaka čomu obe podujatia fungujú v harmónii napriek tomu, že niektoré mená si navzájom "striedajú".

Minulý rok hrala napríklad na Grape nórska speváčka Aurora, ktorá sa tento rok objavila v lineupe Pohody, v prípade alt-J je to zase naopak. "My sme túto kapelu chceli už minulý rok, ale nepodarilo sa nám to. Teraz nás ich agent oslovil už v októbri a aj keď sme najskôr trošku zaváhali, keďže tu skupina v lete vystúpila, nakoniec sme sa dohodli. Veríme, že ich návrat poteší veľa fanúšikov a aj tých, ktorí ich nemohli v minulom roku vidieť," vysvetľuje jeden z organizátorov festivalu Ján Trstenský. 

Britské trio tak po roku aj na piešťanskom letisku predstaví svojský indie-rock s prvkami mnohých iných žánrov a charakteristicky nadneseným vokálom. Niet pochýb, že kapela má u nás silnú fanúšikovskú základňu, zostáva len dúfať, že spevák a gitarista Joe Newman bude mať na Grape svoj deň a všetky piesne s ťažkými polohami zvládne odspievať tak, ako sú zaznamenané v nahrávkach.


Blues, indie rock, trip-hop aj soul

Podobne ako Pohoda, ani Grape nestavia len na menách zopár headlinerov, ponúka veľmi pestrý a vyvážený program s množstvom zaujímavých umelcov. Organizátori vďaka strategickému termínu - tento rok to vyšlo na 10. a 11. august - šikovne vychytávajú mená koncertujúce v rovnakom týždni na iných európskych festivaloch. Tradičným "zdrojom" zahraničných hviezd je maďarský Sziget, aj tento rok príde zopár mien, ktoré nájdete aj v jeho lineupe.

Konkrétne je to beatnik 21. storočia, americký bluesový majster hand-made gitár Seasick Steve, austrálsky spevák a skladateľ Nick Murphy a indie-rockoví Wolf Alice. Okrem prvého menovaného, ktorý sa pred pár rokmi predstavil na Pohode, pôjde o slovenské premiéry. Mladú štvorčlennú gitarovku zdobí nádherne atmosférický vokál speváčky Ellie Rowsell a fanúšikovia sa môžu tešiť na zrejme najaktuálnejší gitarový zvuk z Britských ostrovov. Mimochodom, Ellie hosťuje aj v skladbe 3WW od alt-J a keďže obe kapely hrajú na Grape v ten istý deň (aj keď v rozpätí viac ako štyroch hodín), mohla by z toho vzísť vzácna príležitosť zažiť toto spojenie naživo. Snáď na tom organizátori pracujú, bolo by to naozaj výnimočné.


Austrálsky spevák a producent Nick Murphy sa preslávil ešte pod pseudonymom Chet Faker. Prerazil v roku 2014 so skladbou Talk Is Cheap či s podarenou prerábkou skladby No Diggity od americkej R&B kapely Blackstreet z roku 1996. Producent a spevák, ktorému je blízky trip-hop a downtempo, sa pred časom rozhodol vystupovať pod svojím pravým menom, pod ktorým vydal aj svoju zatiaľ poslednú nahrávku Missing Link EP. Časy najväčšej slávy už má zrejme za sebou, aj preto sme zvedaví, ako publikum zareaguje na jeho premiérové vystúpenie na Slovensku.


Sedemčlenná londýnska zostava Jungle síce vydala svoj debutový a zatiaľ jediný album pred štyrmi rokmi, forma a živé prevedenie piesní ich však stále radí medzi súčasnú soul-funkovú elitu. Beda tomu, kto si nepríde zatancovať na také brilianty, akými sú skladby Busy Earnin', The Heat alebo Time. Na Slovensku sa predstavili ešte ako úplní nováčikovia v rámci festivalu Electronic Beats, odvtedy odohrali desiatky koncertov a získali si množstvo fanúšikov. Snáď na piešťanskom letisku zahrajú aj novinky House in L.A. Happy Man, ktoré vydali v máji tohto roka na sedempalcovom vinyle.

Prečítajte si: Tajomní Londýnčania Jungle: Dobrá hudba sa presadí sama


Skupina Kodaline mieša indie pop/rock s folkom, čo je ideálna kombinácia, ktorá môže spríjemniť festivalové popoludnie s pivkom v ruke. Na Grape sa však predstavia ako jeden z headlinerov v neskoršom večernom slote - v piatok o 22:30. Uvidíme, ako to zafunguje a či sa im podarí udržať pozornosť mladého publika. Ich hity ako All I Want (Part 1), High Hopes, Brother alebo Follow Your Fire sú skôr pokojnejšieho charakteru, naživo však môžu znieť naozaj veľkolepo.


Z poľského Open'eru sa šíria zvesti, že iránsko-holandská speváčka Sevdaliza je v skvelej forme a jej koncert si netreba nechať ujsť. Každý, kto obľubuje temnejšie beaty, trip-hop a avantgardný pop môže oslavovať už teraz, táto dáma na festivale určite odohrá fantastický koncert.

Prečítajte si: Björk z Perzie: Spoznajte Sevdalizu, ktorá ušla z Iránu, aby mohla rúcať bariéry


Silná elektronika sľubuje skvelé tanečné párty

Grape aj tento rok ponúka nadšencom elektronickej tanečnej hudby pestrú paletu žánrov a o veľkú šou sa postará hneď niekoľko známych producentov. Tradične prevláda drum&bass, ktorého vlajkonosičmi budú britský hudobník Wilkinson so svojím live projektom a legenda žánru, holandská formácia Noisia.


Na svoje si prídu aj fanúšikovia elektronickej superskupiny Moderat, ktorej dve tretiny tvorí duo Gernot Bronsert a Sebastian Szary, známe ako Modeselektor. Ich tvorba je oproti spolupráce s Apparatom (tretí člen Moderatu) o čosi temnejšia, na svoje si prídu najmä fanúšikovia experimentálnejšej a neprvoplánovej tanečnej hudby, ktorá sa vymyká žánrovým konvenciám. Nie je však vylúčené, že počas ich setu zaznie aj niečo od Moderatu a fanúšikovia si budú môcť opäť pripomenúť euforické chvíle spred roka.


Nadšencov techna a minimalu svojím setom určite poteší belgická deva Charlotte de Witte, čiernym koňom festivalu bude zas francúzska skupina Dirtyphonics kombinujúca takmer všetky elektronické žánre dokopy. Na Grape mali hrať už minulý rok, no počasie bolo proti, o to viac sa na nich môžeme tešiť tento rok.

Pre tancachtivých pripravili dokonca organizátori tento rok ďalšie pódiu s názvom 365 stage, na ktorom budú znieť žánre ako techno, house, deep house či electro. Zahrajú dídžeji a producenti Danny Daze a Luttrell z USA, Youandewan z Veľkej Británie, Agents of Time z Talianska, Yotto z Fínska, Molécule z Francúzska a tiež domáci dídžeji ako Michael Priest, Bad Mojo, Pure, Rafo, Beyuz, Hans Peterssen, Petijee či Galagha.


Popové vokály a trap miešajúci San Holo, autentický indie-rock kapely Warhaus (ex Balthazar), výnimočný zjav britskej scény Yungblud či agresívne rapujúci Astroid Boys... Napísať čosi o každom zo zaujímavých mien tohto ročníka by bolo na dlho, zároveň sa však nedá ubrániť ani nemožnej túžbe stihnúť to na festivale všetko. 


To najlepšie z domácej scény

Grape samozrejme nezabúda ani na domácu scénu, ktorú budú reprezentovať napríklad Nvmeri, Bad Karma Boy, Billy Barman, Para, Fallgrapp, Diego, Medial Banana, Chiki Liki Tu-a, Trosky, Modré hory, Jimmy Pé, FVLCRVMWalter Schnitzelsson, The Ills, TolstoysPapyllon alebo Malalata. Z Česka prídu Midi Lidi, Vypsaná fiXa, Tata Bojs, PSH, Ventolin a ďalší. 

Aj napriek hrôze z toho, čo všetko sa bude navzájom časovo prekrývať, je jasné, že Grape tento rok opäť potvrdzuje svoju pozíciu jedného z najlepších slovenských festivalov. Zostáva len dúfať, že legendárne nepredvídateľné stredno-augustové počasie tento rok prekvapí len príjemným slniečkom. Festival má tento rok kúpeľnú tému (nachystajte si župany), takže by sa to celkom hodilo.

Ďalšie podrobnosti prezradia organizátori v stredu 25. júla od 17:00 na verejnej tlačovej konferencii na Sun Decku na Tyršovom nábreží v Bratislave. Súčasťou akcie, na ktorú je vstup voľný, budú aj unplugged koncerty Billy Barman a Medial Banana a sety v podaní FVLCRVMa a jednej polovice dua Emonoizboyz.

Autor: Matej Kráľ
Foto: Jordan Curtis Hughes - Facebook.com/Wolfalicemusic

Súvisiaci interpreti: Alt-J