Serj Tankian sa prihovoril členom skupiny v súkromnom liste, v ktorom ich chcel upozorniť na dianie v Azerbajdžane. Imagine Dragons naň nereagovali. Preto sa rozhodol zverejniť jeho plné znenie na sociálnej sieti a pomenovať tak problém nahlas. Imagine Dragons teraz obvinil z ignorovania humanitárnej katastrofy, na ktorú sa ich snažil upozorniť.

Hovorí o diktátorskom režime v krajine, kde má americká skupina odohrať v septembri svoj koncert: "Azerbajdžanský petrooligarchický diktátorský režim vyhladoval 120 000 ľudí v Náhornom Karabachu, ktorý bývalý prokurátor Medzinárodného trestného súdu teraz označuje za genocídu." Preto vyzýva Imagine Dragons, aby prehodnotili hranie v Baku.

"Keďže sa humanitárna kríza v Náhornom Karabachu zhoršuje, som nútený zverejniť tento list a ich ignorovanie tejto humanitárnej katastrofy. Možno mali pocit, že majú právnu zodpovednosť za odohranie predstavenia, možno im to je jedno. Celý svoj život som bol zástancom uznania genocídy a vždy som hovoril, že za režimy alebo popieračov genocídy treba zaplatiť. Azerbajdžanom hrozí ďalšia genocída a počas toho si užijú americkú kapelu z LV. To nie je správne," píše v príspevku Serj Tankian, ktorého domovská kapela otvorene bojuje proti agresii v ich krajine.

"Naša skupina System Of A Down vydala dve nové piesne už v roku 2020 ako súčasť kampane na zvyšovanie povedomia a získavania finančných prostriedkov, aby pomohla ukončiť tieto zverstvá a pomohla obmedziť túto agresiu. Keďže svet je od COVID-u a následnej vojny na Ukrajine v toľkých nepokojoch, príliš veľká časť sveta stále nevie, čo sa s Arménmi deje pod Alijevovým režimom. Napadli Arménsko a beztrestne porušujú ľudské práva. Medzinárodné podujatia a vystúpenia umelcov slúžili len na normalizáciu a vybielenie ich postavenia medzi rodinou národov. Boli umelci, ktorí pre tieto nespravodlivosti skutočne prehovorili a zrušili svoje koncerty v Baku, vrátane ukrajinskej popovej hviezdy Maxa Barskiha."

"Skutočne mám pocit, že účinkovanie v Azerbajdžane by malo negatívny dopad aj na vaše meno. Som si istý, že všetky fakty dokážete rozlúštiť sami, aby ste sa rozhodli, či svoj koncert zrušiť. V každom prípade si skutočne vážim váš čas a pozornosť. Ďakujem, že ste ma vypočuli a dúfam, že sa raz všetci stretneme,“ dodal v závere zverejneného listu.

Autorka: Miroslava Rabčanová