Skladba Sweet Child o' Mine od americkej hardrockovej skupiny Guns N' Roses sa stala prvým hudobným videoklipom z 80. rokov, ktorý na videoportáli Youtube dosiahol miliardu zhliadnutí. Informovala o tom v stredu stanica BBC.

Dynamická balada, ktorá sa objavila na debutovom albume skupiny Appetite for Destruction (1987), mala v tomto roku priemerne 590.000 zhliadnutí denne. Rockeri z Los Angeles sú najvyhľadávanejšou formáciou stránky Youtube v kategórii hudobných videoklipov z 80. i 90. rokov. Ich hit November Rain z roku 1992 je totiž jediným hudobným videoklipom z tohto desaťročia, ktorý sa dostal do "klubu" hudobných videoklipov s miliardovou sledovanosťou.

Skupina Guns N' Roses má na Youtube viac než 6,7 milióna odberateľov, kým Appetite for Destruction je stále najlepšie predávajúcim sa debutovým albumom amerického interpreta v histórii - album si dodnes zakúpilo celosvetovo vyše 30 miliónov fanúšikov.


Aboslútny rekord patrí skladbe Despacito

 Do prvej päťky najvyhľadávanejších hudobných videoklipov z 80. rokov patria na Youtube ďalej Take On Me (A-ha, 943 miliónov zhliadnutí), Girls Just Want to Have Fun (Cyndi Lauper, 786 miliónov zhliadnutí), Every Breath You Take (The Police, 699 miliónov zhliadnutí) a Billie Jean (Michael Jackson, 694 miliónov zhliadnutí).
      
V lete tohto roka sa najstarším hudobným videoklipom s bilanciou jednej miliardy zhliadnutí na Youtube stala klasická skladba od britskej rockovej skupiny Queen Bohemian Rhapsody. Vôbec prvým hudobným videoklipom, ktorý na tejto platforme dosiahol miliardu zhliadnutí, bola v roku 2012 pieseň Gangnam Style od juhokórejského speváka PSY. Video má momentálne viac než 3,4 miliardy zhliadnutí. Absolútny rekord v tejto štatistike drží portorický spevák Luis Fonsi so skladbou Despacito, ktorú si od roku 2017 pozrelo na YouTube vyše 6,4 miliardy ľudí.


Zdroj: TASR
Foto: Facebook.com/gunsnroses

Súvisiaci interpreti: Guns N' Roses