Veru tak, blíži sa (zase) koniec sveta. Ako to už býva zvykom, zase zrejme nebude. Čo ale vieme povedať s istotou je, že prichádza koniec roka. A pred ním nás ešte čaká poriadna vianočná nádielka dobrej hudby. A čaká nás aj bilancovanie. Top 12 hard & heavy albumov prinesieme už tento týždeň!

Fanúšikovia Queen a majitelia iPadov si môžu v iTunes store zakúpiť multimediálnu knihu 40 years with Queen, ktorá je dostupná za 10 doláčov. Za tú sumu dostanete multimediálny e-book s foto galériami, hudbou kapely, multi-touch ovládaním a reprodukciami antík. Biografie členov a príbeh celej kapely sú samozrejmosťou. A nájdu sa aj fotky bahenných zápasov žien. (ak)

Zaujímavé veci sa diali v magický dvanástkový dátum. Na benefičnom koncerte pre ľudí postihnutých hurikánom Sandy, ktorý sa odohral v New Yorku. Vystúpili tam spolu na jednom pódiu najrôznejší "kolaboranti", napr. Roger Waters spolu s Eddiem Vedderom spievali Comfortably Numb, speváci Coldplay a R.E.M. Martin a Stipe si zas dali Loosing My Religion (podrobnosti a videá TU). Najzaujímavejším je určite vystúpenie žijúcich členov Nirvany s Paulom McCartneym. Zahrali originálny song Cut Me Some Slack. Grohl stále bubnuje ako zmyslov zbavený a to sa nám páči. Štúdiovú verziu songu si môžete vypočuť nižšie, lajfku zo Saturday Night Live na Loudwire. (ak)


Od nezmyselnej smrti Dimebaga Darrella, uplynulo 8 rokov. Na jeho počesť sa v USA usporiadali viaceré podujatia. Napríklad členovia kapiel Hellyeah, Lamb of God, In Flames a Sylosis chľastali Dimebagov obľúbený nápoj Black Tooth Grin (čiernozubý úškrn), mix whisky a koly. Jeho pamiatku si uctili aj fešáci z Machine Head, ktorí na koncerte zahrali skladbu od Pantery. (pm)


A teraz aktuálne grindcore-ové spravodajstvo. Šialenci Rotten Sound pri príležitosti vydania svojej novej EP nahrávky Species at War zverejnili jednu minútu a štyridsaťtri sekúnd zo svojej poetiky. Pieseň s povzbudivým názvom Salvation (teda vykúpenie), môžete po kliknutí na odkaz počuť práve tu. Videoklip obsahujúci slová k pesničke vám, milí priatelia, pomôže objasniť čarokrásne posolstvá, ktoré táto skladba nesie. Prajeme vám príjemné počúvanie. (ak)

Český súd zverejnil dátum, kedy sa začne súdne pojednávanie v kauze Randy Blythe (Lamb of God) a to konkrétne 4. február 2013. Skrátene povedané "shit just got serious" (alebo v preklade – začína to byť vážne). Hudobníkovi hrozí desaťročný trest. Pripomeňme, že spevák Lamb of God je obvinený z ublíženia na zdraví s následkom smrti, keď v roku 2010 na pražskom koncerte zhodil z pódia vtedy 19-ročného fanúšika, ktorý následne zomrel. (ak)

V netradičnej úlohe sa nám predstavil Jonathan Davis, spevák kapely Korn. Pri jeho nedávnej návšteve leteckej základne v nemeckom meste Ramstein vznikol krátkometrážny film Wounded Warriors (zranení bojovníci). Keďže je už zavesený aj na YouTube, môžete si ho pozrieť. (pm)


The Ocean sme sa dostatočne našpekulovali už minule. Odteraz už len pravda: vydanie troj-DVD "Collective Oblivion" bolo preložené na neskorší budúcoročný dátum. Jeden dátum ale zdá sa byť pevný a to 29. apríl pre nový album kapely! Hurá! "Novinka obsiahne 52 minút hudby a mixovať ju bude Jens Borgen (Opeth, Katatonia) v januári. Verzie budú dve: inštrumentálna a s vokálmi." K albumu príde aj film od režiséra Craiga Murraya, ktorý robil klipy pre Nine Inch Nails a Converge a projekcie pre pg.lost a naše hviezdy The Ocean. (ak)

Kanadskí prog-rockeri Rush budú budúci rok uvedení do Rock'n'rollovej siene slávy. Fanúšikovia kapely, ktorej kariéra trvá viac ako štyridsať rokov, hovoria: "Konečne." Geddy Lee na margo udalosti poznamenal: "Veľmi to potešilo moju mamu." Ďalší umelci, ktorým sa dostalo tejto cti, sú rapperi Public Enemy, rocková kapela Heart, spevák, klavirista a filmový skladateľ Randy Newman a in memoriam speváčka Donna Summer a bluesový gitarista Albert King. (ak)

Predpokladám, že aj medzi vami by sa našlo pár šialencov, ktorý považujú metal za náboženstvo. Vo Veľkej Británii to ale berú ešte vážnejšie (alebo práve naopak?). Pri poslednom sčítaní obyvateľov uviedlo viac ako 6-tisíc ľudí v kolonke náboženstvo heavy metal. Stále sa ale nechytajú na prívržencov rádu Jedi, ktorých je v Británii až okolo 176-tisíc. (pm)

Tajuplní heavymetalisti Ghost zverejnili novú skladbu, ktorú zložil Nameless Ghoul (ale nevieme ktorý), a to po častiach. Na stránke http://secularhaze.com/ si môžete prejdením kurzora na jednotlivé sviece zvýrazniť oddelené stopy. Gitary, klávesy, bicie, spev, basu. Vychutnajte si tiež live video, ktoré zachytáva duchov v akcii a striedačku na poste speváka – Papa Emeritus I. totiž vystriedal Papa Emeritus II. (ak)


Cynic začali nahrávať nový album v Perfect Sound Studios v Hollywoode. Po odchode dvoch členov projektu Exivious, tak pôsobia ako trio. Nový album by podľa slov gitaristu Masvidala a bubeníka Reinerta mal byť viac sci-fi a viac pesničkový. "Náš nový zvuk je veľkým krokom pre kapelu a jej progresiu. Na vypilovanie materiálu sme mali veľa času a je čas ukázať ho svetu. Pracoval som v triu (s gitaristom Masvidalom a basákom Malonem, pozn. red.) a som veľmi spokojný s tým, čo sa nám podarilo dosiahnuť," uviedol Reinert. Zbožne si prajeme, aby sa aspoň pokúsili priblížiť zvuku albumu Focus. (ak)

Za ostatný týždeň nám okrem snehu naváľalo aj poriadnej dávky nových videí, takže tu sú. (pm) Flyleaf – Call you out, Lacuna Coil – End of Time, Hollywood Undead – We Are, Papa Roach – Where Did the Angels Go, Krisiun – The Will to Potency, Alaya – Inside.


Záverečná – virálne videá už tak nejak patria k našim životom. Za ostatný rok sa v tejto oblasti objavilo aj viacero takých, ktoré by sa dali označiť za metalové. Veľmi pekný výber spravila stránka MetalInjection. Ktoré sa vám páči najviac? U mňa vedie Pug Destroyer. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Adrián Kozák (ak), Pavol Magic (pm)
Foto: 

Súvisiaci interpreti: Nirvana, Paul McCartney