Česká metalová skupina Arakain bude oslavovať 30. narodeniny s Luciou Bílou, ktorá práve s touto kapelou začínala svoju kariéru. Pravidelne s nimi však spievala len v polovici osemdesiatych rokov, neskôr bola niekoľkokrát hosťom na najvýznamnejších výročných koncertoch kapely v Prahe. V marci a apríli spoločne po prvýkrát odohrajú 14 koncertov po celej Českej republike, pričom každý bude trvať tri hodiny. Rozpis turné nájdete na konci článku.

"Sme radi, pretože ak niekto k Arakainu bytostne patrí, tak je to práve Lucie, ktorá bola niekoľko rokov našou neoddeliteľnou súčasťou. Tým sa veľa vecí vyriešilo a nemuseli sme riešiť ďalšie termínové kolízie v prípade ďalších hostí. Koncert preto bude postavený predovšetkým na osi Arakain - Lucie Bílá a každý ďalší eventuálny hosť bude len bonusom navyše," sľubuje fanúšikom zakladajúci člen Arakainu a gitarista Jiří Urban. Informácie zverejnila webová stránka iDnes.cz.

Lucie Bílá & Arakain - Zimní královna  (z DVD Arakain XXV Eden)

Lucie Bílá (vlastným menom Hana Zaňáková) v polovici 80. rokov okrem Arakainu zbierala skúsenosti aj v ďalších rockových a metalových kapelách Rock-Automat, Helius a Vitacit. Už v tom čase si ju však všimol český spevák a producent Petr Hannig, ktorý vymyslel jej umelecké meno a napísal jej prvý popový singel Neposlušné tenisky či skladbu Horší než kluk. V roku 1986 debutovala eponymným albumom, ktorým sa definitívne odklonila od svojich metalových začiatkov. V deväťdesiatych rokoch sa naplno presadila ako muzikálová speváčka a s albumami Missariel (1992), Hvězdy jako hvězdy (1998) či Úplně nahá (1999) si zabezpečila status popovej divy.

Lucie Bílá & Arakain - Cornuto / Dotyky (z DVD Arakain XXV Eden)

História skupiny Arakain

Skupinu Arakain založili v roku 1982 traja mladí hudobníci ovplyvnení Novou vlnou britského heavy metalu - spevák Aleš Brichta, gitarista Jiří Urban a bubeník Miroslav Nedvěd. Zostava skupiny, v ktorej dnes pôsobí už len Urban, sa mnohokrát menila a dopĺňala o nových členov a hostí. So skupinou svojou kariéru odštartovala aj Lucie Bílá, ktorá na ich koncertoch hosťovala v rokoch 1984 až 1986. V tom čase však o amatérsku undergroundovú kapelu nejavili záujem rádiá ani vydavateľstvá. Navyše mala skupina v 80. rokoch pre svoj progresívny a "západný" hudobný štýl problém aj so zákazmi koncertov. Paradoxne tesne pred pádom režimu - v septembri 1989 - skupina vystúpila na medzinárodnom festivale v Moskve.

Prvý vytúžený album, ktorý niesol názov Thrash The Thrash, tak vyšiel až v roku 1990. Priniesol nečakaný úspech - predalo sa z neho 120 000 nosičov, čo je zároveň aj doterajším rekordom kapely. Dnes už kultový debut Arakainu sa stal medzníkom v histórii českého metalu. Od tohto albumu zaviedla skupina tradíciu vydávať albumy každoročne. Až do roku 2003 sa skupine skutočne darilo prinášať fanúšikom každý rok minimálne jednu štúdiovú či koncertnú nahrávku alebo kompiláciu. Jeden z najzásadnejších albumov vo svojej kariére vydali Arakain v roku 1998. Dostal názov Apage Satanas a získal mnoho ocenení a umiestnení v rôznych albumových a singlových rebríčkoch.

Rok predtým, pri príležitosti osláv 15. výročia kapely, sa na vypredanom narodeninovom koncerte v pražskej Lucerne predstavila ako hosť kapely v tom čase už všeobecne známa a populárna Lucie Bílá. V roku 2002 vydala skupina album Archeology a vyrazila na úspešné turné, na ktorom sa s účinkovaním v Arakaine po dvadsiatich rokoch rozlúčil zakladajúci člen - spevák Aleš Brichta. Na jeho miesto kapela prijala Petra Kolářa, s ktorým nahrala dva úspešné albumy Metalmorfoza (2003) a Warning! (2005). Kolář sa však v roku 2005 taktiež vydal na sólovú dráhu. Nahradil ho Honza Toužimský, ktorý v skupine pôsobí dodnes.

Pri príležitosti 25. výročia sa kapela vydala na česko-slovenské turné, ktorého dva a pol hodinové koncertné vystúpenie mapovalo celú tvorbu kapely. Vrcholom bol megakoncert Arakain XXV na Zimnom štadióne Slávie Praha v Edene, kde v rámci trojhodinového programu zaznelo aj 12 skladieb v úprave pre symfonický orchester. Kapela ich odohrala s Plzeňskou filharmóniou, na úpravách skladieb sa podieľal skladateľ a korepetítor Štátnej opery Praha Václav Zahradník a umelecký vedúci a huslista Heroldovho komorného orchestra Jan Valta.

Koncert, na ktorom sa 20. apríla 2007 po rokoch opäť ako hosť predstavila aj Lucie Bílá a bývalý spevák Aleš Brichta, bol Českou televíziou zaznamenaný na video. Záznam vydalo vydavateľstvo Sony BMG ako DVD + 2xCD s názvom Arakain XXV Eden. Nahrávka sa už za mesiac predaja stala multiplatinovou a kapela zaň získala v cenách Deska roku Allianz 2007 druhé miesto v kategórii Najpredávanejšie hudobné video DVD a VHS. V roku 2008 bola kapela uvedená do Retro Music Hall medzi legendy českej rockovej scény.

Viac informácií o kapele Arakain a pripravovanom turné nájdete na oficiálnom webe www.arakain.eu.

Arakain XXX Best Of Tour 2012:


9. 3. - Polná (Jihlava), KD Zámek
10. 3. - Chyšky (Milevsko), KD
14. 3. - Plzeň, KD Šeříkovka
17. 3. - Zbiroh, Sokolovna
22. 3. - Brno, KD Semilasso
23. 3. - Prostějov, Společenský dům
31. 3. - Pardubice, Ideon
7. 4. - Smržovka, Parkhotel
8. 4. - Březolupy (Uherské Hradiště), Sportovní hala
11. 4. - Ostrava, Garage
14. 4. - Kardašova Řečice (Jindřichův Hradec), KD
21. 4. - Strakonice, Sokolovna
27. 4. - Klatovy, KD Družba
28. 4. - Kladno, DK

Zdroj: SITA, Arakain.eu
Foto: Arakain.eu

Súvisiaci interpreti: Arakain, Lucie Bílá