Organizátori dvojice českých festivalov oznámili ďalšie mená účinkujúcich. Na Colours of Ostrava sa okrem iných predstaví britská formácia Bastille. Trutnoff Open Air zas privíta legendárnu speváčku Patti Smith.

Na českom multižánrovom festivale Colours of Ostrava 2014, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. júla, sa predstaví aj britská indie-rocková formácia Bastille, ktorá je nominovaná na štyri ceny Brit Awards - konkrétne za najlepší album, najlepší singel a ako najlepšia kapela či nováčik roku. "Táto formácia si podmanila hudobných fanúšikov chytľavými, až infekčnými hitmi Pompeii, Overjoyed, Laura Palmer či Things We Lost In The Fire a nadšenými hymnickými refrénmi evokujúcimi novoromantizmus 80.rokov," uviedla na margo oznámenia nového mena riaditeľka festivalu Zlata Holušová.

Bastille je najmä projekt skladateľa, speváka a hudobníka Dana Smitha, s ktorým v kapele pôsobia basgitarista Will Farquarson, klavirista Kyle Simmons a bubeník Chris Wood. Ich album Bad Blood zožal veľmi pozitívne hodnotenia, čo iba potvrdili reakcie fanúšikov, keď sa formácia predstavila pred Muse či na festivale Glastonbury. "Pristupujem ku každej skladbe inak. Chcem, aby mali vlastné príbehy a atmosféru postavenú na rôznych zvukoch, žánroch a štýloch, ktoré milujem - teda indie rock, pop, folk a filmové soundtracky," uviedol svoj hudobnícky postoj Dan Smith, ktorý sa necháva inšpirovať takými menami ako Florence and The Machine, Coldplay alebo Mumford & Sons.

Počas festivalu Colours of Ostrava 2014 vystúpi aj ZAZ, Robert Plant s kapelou Sensational Space Shifters, americká speváčka Iyeoka, kapela The National, formácia Goat, pesničkár John Grant, skupina John Butler Trio či psychedelická kapela MGMT a sedemčlenná bubenícka skupina Les Tambours du Bronx. Aktuálnymi prírastkami sú aj Ólafur Arnalds, austrálsky elektro-soulový pesničkár Chet Faker, formácia Skip&Die, či české mená ako Monkey Business, Dan Bárta & Illustratosphere, Bára Hrzánová & Condurango, Prago Union alebo Fast Food Orchestra.


Trutnoff Open Air uvedie legendárnu Patti Smith

Na festivale Trutnoff Open Air, ktorý sa doteraz konal pod názvom Trutnov Open Air Festival, okrem iných vystúpi aj legendárna americká speváčka Patti Smith. Zástupcovia podujatia to oznámili na nedeľňajšom pražskom koncerte Johna Mayalla. Organizátor festivalu Martin Věchet sa z vystúpenia hudobníčky veľmi teší, pričom ju označil za "démonku a charizmatickú šamanku", ktorá zapadá do "festivalového kmeňa rovnako ako Iggy Pop či indiánska čelenka na náčelníkovu hlavu".

"Keď v 70. rokoch zatvorili Plastikov, ktorí majú rovnaké undergroundové korene ako festival, Patti bola jednou z tých, ktorí sa ich zo vzdialenej Ameriky zastali a podporili ich. Bolo to naše niekoľkoročné želanie, no vždy nám z nejakých dôvodov prekĺzlo pomedzi prsty. Najbližšie sme boli vlani, ale to by Patti prišla bez kapely, len v akustickom duu. Nechali sme to teda na ďalší rok. Teraz prichádza Patti v plnej sile s kapelou za chrbtom. Sme radi, že sa tento rok naše úsilie a čakanie k 30. výročiu festivalu naplnilo," vyhlásil organizátor. Okrem 67-ročnej Smith na podujatí, ktoré sa uskutoční od 14. do 17. augusta, vystúpia aj spomínaní The Plastic People of the Universe, Visací zámek, Mňága a Žďorp, Please The Trees, Garage, Jiří Schmitzer, Oldřich Kaiser, Dáša Vokatá či Doctor Victor.

Patti Smith sa narodila 30. decembra 1946. V roku 1975 vydala debutovú štúdiovku Horses, ktorú americký dvojtýždenník Rolling Stone zaradil na 44. priečku rebríčka 500 najlepších albumov všetkých čias. Na konte má tiež nahrávky Radio Ethiopia (1976), Easter (1978), Wave (1979), Dream of Life (1988), Gone Again (1996), Peace and Noise (1997), Gung Ho (2000), Trampin' (2004), Twelve (2007) a zatiaľ poslednú Banga (2012). Smith sa venuje aj literárnej činnosti. V roku 2010 vydala memoáre Just Kids, ktoré vyšli v českom preklade pod názvom Just Kids: Vždyť jsou to jen děti (2011). Vďaka publikácii, v ktorej spomína najmä na vzťah s už zosnulým fotografom Robertom Mapplethorpeom, získala aj prestížnu National Book Award.


Zdroj: SITA, PR, archív Hudba.sk
Foto: Universal Music

Súvisiaci interpreti: Bastille, Patti Smith