Najsilnejšími zážitkami na festivaloch niekedy nie sú koncerty headlinerov, ale výnimoční noví umelci na menších scénach. Takým bol minulý rok napríklad koncert "svetu utajených" Seward na Pohode, na ktorých vystúpenie sme sa v redakcii veľmi tešili. Svoje kvality a jedinečnosť potvrdili na sto percent a patrili k vrcholom festivalu.

Tento rok by takýmto "čiernym koňom" v lineupe mohli byť francúzsko-kubánske sestry-dvojičky, vystupujúce pod menom Ibeyi. Organizátori Pohody ich účasť na 19. ročníku festivalu potvrdili dnes doobeda s tým, že "ponúkajú dvojnásobný estetický zážitok: krásnu hudbu v podaní krásnych žien". Talent zdedili po otcovi - Miguel "Angá" Díaz bol slávnym perkusionistom a členom formácií Buena Vista Social Club a Afro-Cuban All Stars, či spoluhráčom Omara Sosu, Omary Portuondo, Stevea Colemana, Ry Coodera, Buddyho Montgomeryho či Johna Patitucciho. 

Ibeyi Zdroj: ibeyi.fr

Staré s novým a lokálne s globálnym

Hoci Naomi (perkusie) a Lisa-Kaindé (klavír) s hudbou vyrastali, naplno sa jej začali venovať až po otcovej smrti v roku 2006, keď mali len 11 rokov. Počas dospievania si vytvorili vlastný hudobný svet, v ktorom sa spája vplyv starodávnej kultúry západoafrického etnika Yoruba so súčasným soulom, R&B a downtempovou elektronikou.

"Národ ich predkov je okrem iného známy najvyšším podielom dvojčiat vo svetovej populácii. Túto skutočnosť reflektuje aj samotný názov zoskupenia Ibeyi, čo v jazyku Yoruba znamená dvojičky. Dámy vytvorili minimalistickú kombináciu kultúrneho dedičstva černošských spirituálov a súčasnej hudby ovplyvňujúcej mládež vyrastajúcu v Paríži," píšu o sympatickej dvojici organizátori festivalu.

O svojskom prístupe Ibeyi k hudbe svedčí aj októbrové vystúpenie v šou Later... with Jools Holland, v ktorom Naomi spolu s cajonom na rytmicko-vášnivý doprovod ku klavíru využíva ako hudobný nástroj aj vlastné telo. Najpôvabnejším nástrojom sú však ich hlasy, ktoré často splývajú do krásnych harmónií.


Ibeyi si hudobní kritici všimli minulý rok vďaka EP nahrávke Oya, no naozaj "veľké vlny" začínajú so svojou hudbou robiť až teraz. V pondelok 16. februára im totiž na prestížnej značke XL Recordings vyšiel debutový eponymný album. Britský iTunes ho ihneď zaradil do svojho výberu týždňa, The Guardian píše o šiestom zmysle medzi dvojičkami, ktorý zdobí ich hudbu, a chválami nešetrí ani divízia MTV zameraná na budúcnosť hudby, ktorá album označila ako emocionálne nabitý a hypnotický. Na Pohode tak tento rok zažijeme aj práve vychádzajúce hviezdy.

Účasť na festivale Pohoda 2015, ktorý sa uskutoční od 9. do 11. júla na letisku v Trenčíne, už potvrdili aj Björk, Einstürzende Neubauten, Tiken Jah Fakoly, Heymoonshaker, Roni Size Reprazent, Eagles of Death Metal, Young Fathers, Too Many Zooz, Tom Vek, Les Ambassadeurs, Erotic Market, Fufanu, Bo Ningen, Omar Souleyman, Fat White Family, Kuenta i Tambu, Dyse, Monikino Kino, Vlasta Popić, Off! a Repetitor. 


Text: Hudba.sk (zdroj: Pohodafestival.sk, ibeyi.fr)
Foto: Facebook.com/ibeyimusic, ibeyi.fr