Americký hudobník Jack White streamuje svoj debutový sólový štúdiový album s názvom Blunderbluss. Nahrávka, ktorá obsahuje dovedna 13 skladieb, pritom oficiálne vyjde až v pondelok 23. apríla. Fanúšikovia si ho môžu vypočuť v predstihu prostredníctvom služby iTunes.

Prvé skladby začali vznikať pred pár rokmi, keď mal Jack White dohodnuté nahrávanie s producentom legendárneho Wu-Tang Clanu. RZA sa však v štúdiu neobjavil a tak White so svojou kapelou začal tvoriť sólový materiál. Album, ktorý si hudobník sám aj produkoval, sa na trh dostane prostredníctvom jeho vlastného vydavateľstva Third Man Records.

Blunderbuss už počuli aj novinári, ktorí album hodnotia veľmi pozitívne. Redaktori britských médií NME a The Queitus sa zúčastnili oficiálneho prvého posluchu v Londýne ešte v marci. Vo svojich článkoch opisujú skladbu za skladbou a nenachádzajú medzi nimi slabé miesto. Jem Aswad z magazínu Billboard dokonca nahrávku označil za doposiaľ najlepší album roka.

"Blunderbuss znie dosť familiárne na to, aby potešil fanúšikovskú základňu, dosť dobrodružne na to, aby ukázal novú cestu vpred, a dosť uspokojujúco, aby si fanúšikovia opäť uvedomili, ako veľmi nám Jackove skladby chýbali," napísal Aswad v recenzii.

Jack White, ktorý sa preslávil pôsobením vo formácii The White Stripes a hrával aj v skupinách The Raconteurs a The Dead Weather, svoj sólový album naživo predstaví 22. apríla v Paríži a o deň neskôr v Londýne. Od 27. apríla do 31. mája bude koncertovať v USA a Kanade. V júni a júli sa opäť ukáže v európskych krajinách, konkrétne v Holandsku, Veľkej Británii, Belgicku, Nemecku a Francúzsku. Na leto má White naplánované ešte štyri festivalové vystúpenia, z toho tri v USA.

Z albumu Blunderbuss vyšli single Love Interruption a Sixteen Saltines, k obom hudobník zverejnil videoklipy aj oficiálne/televízne koncertné videá.

Jack White - Sixteen Saltines

Jack White - Love Interruption (live - SNL, 2011) 

Zdroj: SITA, pm
Foto: Jackwhiteiii.com