V deň plánovaného sobáša Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej, 5. mája, sa v Gregorovciach uskutoční omša a Koncert pre Martinu a Jána, pripravovaný so súhlasom ich rodín. Vystúpia viacerí ich obľúbení umelci, ale uctiť si ich pamiatku prídu aj ďalšie mená slovenskej a českej scény.

"Keď som sa dozvedel, že na piateho mája plánovali svadbu a že ich rodiny sa v ten deň chcú stretnúť, spýtal som sa, či by súhlasili s tým, aby sa v Gregorovciach stretli aj ďalší ľudia, ktorí by chceli prostredníctvom koncertu vyjadriť spolupatričnosť s rodinami," povedal organizátor koncertu Michal Kaščák pre Denník N. Koncert oproti predchádzajúcim podujatiam Koncert pre Jána a Martinu pozmenil názov na Koncert pre Martinu a Jána, keďže práve z Gregoroviec pochádzala Martina Kušnírová.

Podujatie sa začne o 14:00 svätou omšou v miestnom kostole Narodenia Panny Márie. Samotný koncert bude od 16:00 na neďalekom futbalovom ihrisku. Z prešovskej hlavnej stanice bude od 13:00 do Gregoroviec a naspäť premávať kyvadlová doprava, stáť bude okrem stanice aj pri Trojici a pri Šariš parku vo Veľkom Šariši.

Spolupatričnosť a sloboda

Hlavným posolstvom koncertu je spolupatričnosť s rodinami Martiny Kušnírovej a Jána Kuciaka. "Slobodné umenie potrebuje pre svoju existenciu slobodu, za ktorej obranu zomreli Martina s Jánom. Koncert v deň ich plánovanej svadby má v sebe symboliku stretnutia - v ten deň sa mali ich prostredníctvom spojiť dve rodiny, veríme, že podujatie a odkaz Martiny a Jána spojí veľa ľudí, ktorým záleží na našej krajine," povedal Kaščák. Okrem tímu festivalu Pohoda sa na akcii podieľa aj prešovský klub Stromoradie a obec Gregorovce. 

Na Koncerte pre Martinu a Jána v Gregoroviach výstúpia Jana Kirschner, Sima Martausová, Para, Vec a Zuzana Mikulcová, Konvergencie Quartet (Jozef Lupták, Marián Svetlík, Andrej Baran, Julián Veverica), Michael Kocáb a Karpatské chrbáty,  Bez ladu a skladu, Chiki Liki Tu-a, Sendreiovci, Longital, B-complex, Živé kvety, Puding pani Elvisovej, Štefan Štec a Ľudová hudba Hornád i zbor Gregos z Gregoroviec. Oproti predchádzajúcim koncertom tiež pribudla výrazná zmena, keď namiesto dvoch skladieb hudobníci odohrajú 20-minútové bloky.

Siedmy, možno však nie posledný

Bude to už siedmy koncert zo série podujatí venovaných Martine Kušnírovej a Jánovi Kuciakovi, ktoré Pohoda zorganizovala, resp. spoluorganizovala za posledných šesť týždňov. Ku koncertom na námestiach v Bratislave, Žiline, Prešove, Nitre, Košiciach a naposledy v Pezinku navyše treba prirátať aj ten, ktorý sa konal 20. marca v bratilslavskom Kostole cirkvi bratskej pod taktovkou festivalu Konvergencie.

Hoci medzi jednotlivými podujatiami sú čoraz väčšie časové rozostupy, Michal Kaščák pre Denník N naznačil, že koncert v Gregorovciach nemusí byť poslednou spomienkovou akciou. "Podľa mňa budú pokračovať, hlásia sa nám ľudia z ďalších miest. My sa teraz už musíme sústrediť na Pohodu, ale s čím môžeme pomôcť, s tým pomôžeme. Hlavne si ale myslím, že toto celé bude trvať ešte veľmi dlho. My počítame s tým, že koncerty budú aj o rok, či o päť rokov."

Súčasťou festivalu v Gregorovciach budú aj vizuálne diela. Na veľkoplošnej obrazovke bude premietaný výber z kolektívnej výstavy Reakcia a svoju sochu Spojili nás vystavia autori Martin Dzurek a Jano Vajsábel. Výtvarník Rudo Sikora pripravuje ďalšie originálne dielo s názvom Stretneme sa a zanecháme stopu.

Zdroj: Pohoda (Anton Repka) + Denník N
Ilustračné foto (Pezinok, 2018): Martina Mlčúchová