Už tento týždeň vychádza debutový album slovenskej skladateľky, huslistky a speváčky Miriam Kaiser. Väčšine poslucháčov jej meno zrejme nič nehovorí, no ukážky z novinky vás možno presvedčia, že si pozornosť zaslúži. Mladá hudobníčka ponúka svieži prístup k popu, v ktorom kombinuje prvky klasickej hudby, jazzu a elektroniky.

Miriam Kaiser sa prvýkrát zviditeľnila vďaka úspešnej skladbe Premenená, ktorá vyšla v roku 2010 na jej debutovom EP s názvom Isté veci a dostala podporu verejnoprávnych rádií Slovensko a Regina. Súčasťou EP je aj skladba Prvá, ktorú ešte pred vydaním naživo odpremiérovala na koncerte Mariána Vargu.

Jej prvý dlhohrajúci album sa volá Deň dňu a oproti EP predstavuje posun smerom k modernejšiemu zvuku v kombinácii s popovou ľahkosťou, vďaka ktorej majú nové piesne ako LietamViemJe to tu alebo Nebudem viac potenciál osloviť širšie spektrum poslucháčov.


Celkovo album ponúka jedenásť skladieb, v ktorých sa snúbi autorkina láska ku klasickej hudbe s odvahou experimentovať s jemnou elektronikou a s rôznym žánrovým vyjadrením. Napriek rôznorodosti je však album predovšetkým popovou nahrávkou, vkusne dotvorenou sláčikovými aranžmánmi. Mladej hudobníčke pri nahrávaní výrazne pomohla spolupráca s profesionálnymi hudobníkmi a aranžérmi Milanom Adamcom, Andrejom Hruškom (Littlebeat), členmi orchestrov Slovenského národného divadla, Slovenskej filharmónie a ďalšími hosťami.

Album Deň dňu bude od piatka dostupný v predajných sieťach, ale aj cez streamingové služby Deezer, Spotify a digitálny obchod iTunes. CD si môžete objednať na oficiálnej stránke speváčky www.miriamkaiser.sk, kde nájdete aj termíny koncertov. Najbližšie sa talentovaná hudobníčka a speváčka predstaví naživo už tento piatok 20. júna, teda v deň vydania albumu, v Čitárni u Červeného Raka v Bratislave.


Krátke ukážky všetkých skladieb na albume:


Text: Hudba.sk (zdroj: Miriam Kaiser)
Foto: Jakub Gulyas - Miriamkaiser.sk