Posledné júlové dni bude v Banskej Bystrici opäť horúco. Jedno z najkvalitnejších hip-hopových podujatí svetového formátu, Outbreak Hip Hop Festival, sa už po štvrtýkrát uskutoční priamo v meste pod Urpínom, tentoraz v podobe Európskeho finále v b-boyingu. Súčasťou bude zároveň aj svetové finále projektu Rep Your Country).

Celá akcia potrvá týždeň od 21. do 28. júla, kedy sa mesto stane epicentrom umelcov a fanúšikov hip-hopovej kultúry z viac ako 60 krajín sveta. V minulých ročníkoch sa vyše ako 1300 b-boys a b-girls z 53 krajín sveta spoločne postarali o neskutočnú atmosféru umocnenú medzinárodným graffiti jamom, MC freestyle battlom, hip-hopovými párty či koncertami funkových kapiel.

Tento rok sa organizátori Outbreak Europe rozhodli spojiť s organizátormi z USA, Ukrajiny a Poľska, aby priniesli medzinárodný projekt s názvom Hip Hop Holidays. A po prvý raz sa im podarilo získať pre toto špičkové medzinárodné podujatie aj generálneho partnera, ktorým sa stal jeden z mobilných operátorov.

Program Hip Hop Holidays: 

17.–21. júl – Yalta Summer Jam, Ukrajina 

Hlavná časť festivalu: 21.-28. júl - Banská Bystrica, Slovensko

21.–25. júl - Catch the Flava - letný kemp  
24. júl – Hasta La Muerte 5. výročie  
25. júl – Cypher Adikts Europe  
26. júl – Outbreak Europe 2013, deň 1 
27. júl – Outbreak Europe 2013, deň 2 
28. júl – Rep Your Country 2013 

Po úvodnom zahriatí na Ukrajine sa Hip Hop Holidays presunie do Banskej Bystrice, kde sa počas ôsmich dní (21. - 28. júl) postupne uskutoční letný kemp  Catch the Flava s najlepšími tanečnými lektormi z USA a Európy, päťročnicu oslávi jedna z top slovenských b-boy crews, Hasta La Muerte a vo štvrtok 25. júla sa bude konať európska verzia vychýreného amerického b-boy eventu Cypher Adikts.

Piatok 26. júla odštartuje v klube Ministry of Fun hlavná časť - festival Outbreak Europe 2013. Tento deň bude zasvätený kvalifikácii vo forme preliminačných battlov vo všetkých kategóriách. V sobotu 27. júla sa elita postupujúcich tanečníkov pobije o európsky titul a postup na svetové finále do Orlanda (USA). Ich výkony bude hodnotiť exkluzívne trio, zakladateľ a prezident legendárnej tanečnej skupiny Mighty Zulu Kingz - Alien Ness (USA), jedna z najlepších b-girls - Jeskilz (USA) a na európskej tanečnej scéne rešpektovaný b-boy Focus /Fínsko/.

Počas obidvoch dní budú súbežne prebiehať sprievodné akcie, ako napríklad graffiti jam na 100 metrovej stene, tanečné kruhy, či live vystúpenie funkovej kapely Comp&Neros zo Zvolena a Champion Sound (Prago Union) z Prahy. Atmosféru doladí chill zóna a stánky s originálnou hip-hopovou módou priamo z USA. Večerné párty v klube Ministry of Fun sú už samozrejmosťou. V nedeľu 28. júla sa navyše uskutoční svetové finále Rep Your Country (súťaž krajina vs. krajina), ktoré sa uskutoční v Europa Shopping Center. 

O hudobnú produkciu počas súťaže aj mimo nej sa postará elitná zostava dídžejov - DJ Renegade (Anglicko), DJ Lean Rock (USA), DJ Ervin Arana (USA), DJ Scream (Ukrajina), DJ Plash (Poľsko) a DJ Smirnoff (Rusko). Na mikrofóne sa bude striedať osvedčené duo Mario Bee (Holandsko) a domáci Lil Pablo.

Ďalšie informácie, vrátane podrobností o vstupenkách na súťažné vyvrcholenie Outbreak Europe 2013 nájdete na stránke www.thebboyspot.com/outbreak/.

 
Informácie a foto pre Hudba.sk poskytla Dominika Ivaničová, PR manažérka Outbreak Europe.