Krásne prostredie rusovského Sankt Vittus Kaffee bude 4. septembra opäť patriť hudbe. Počas otváracieho koncertu Bratislavských jazzových dní tam svoje koncerty odohrajú Peter Lipa, Tibor Feledi Kairos Quintet a hviezda českého rapu Paulie Garand.


Peter Lipa
, ktorý počas večera so svojou kapelou aj zaspieva, si ako hostiteľ festivalu a koncertného večera pozval dvoch talentovaných hostí. Už niekoľko rokov je zvykom, že festival dáva priestor aj mladším hudobníkom a ani tentokrát tomu nie je inak. Do Rusoviec prinesie dva hudobné projekty zo slovenskej a českej scény s jedinečným pohľadom na hudbu.


Paulie Garand patrí medzi ikony českého rapu a dobrej hudby. Na scéne sa pohybuje už viac ako desať rokov, vydal osem sólových albumov a na džezákoch sa predstaví s projektom Acoustic, s ktorým absolvoval vypredané koncertné turné v Česku. Paulie Garand má osobitný štýl, ktorý kombinuje rôznorodú mozaiku náladu a atmosfér – od vážnych tém, cez kritiku až po odľahčené témy. V Bratislave bude koncertovať s trojčlennou kapelou a znieť bude nielen rap, ale aj žánre ako jazz, soul, folk či indie rock. 


Na koncert sa oplatí prísť načas, večer totiž 4. septembra otvorí slovenský Tibor Feledi Kairos Quintet, ktorý na svojom debute Common Playgrounds z roku 2018 predstavil originálne kompozície inšpirované tradíciou slovenských detských piesní v netradičnom prepojení so súčasným progresívnym jazzom. Mladí hudobníci vo svojej tvorbe kombinujú groove a jazzové prvky s vplyvmi elektroniky, fusion, post-bopu či voľnej improvizácie. Aktuálne pracujú na nových skladbách, ktoré predstavia aj počas koncertu v Rusovciach. 



Hlavná časť festivalu Bratislavské jazzové dni 2022 sa bude konať od 21. do 23. októbra v atraktívnom novom priestore A4 Studio. Známi sú zatiaľ headlineri festivalu – Richard Bona, Yussef Dayes a Marcus Miller, čoskoro pribudnú ďalšie mená.

Všetky podrobnosti nájdete na festivalovom webe www.bjd.sk.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka festivalu Silvia Turnerová. Správu sme upravili.