Hity skupiny Queen sú nesmrteľné a hoci fenomenálny spevák Freddie Mercury zomrel už pred takmer 28 rokmi, stále ich môžete počuť naživo v rôznych podobách - či už v podaní samotných Queen s Adamom Lambertom alebo v prevedení rôznych revivalových kapiel, medzi ktorými z našich končín vyčnieva najmä česká skupina Queenie.

Na Slovensku podobne vernú "kópiu" Queen nemáme, no veľmi kvalitným projektom, ktorý je postavený na tvorbe legendárnej britskej kapely, je Fragile Queen. Najznámejšia slovenská a cappella formácia spievala napríklad Bohemian Rhapsody už v raných rokoch svojho fungovania, no celovečerný program venovaný kapele Queen vznikol až v roku 2015, kedy Fragile spolu s organizátormi festivalu Viva Musica! vymysleli a zrealizovali projekt Fragile Queen Symphony.


Veľkolepé koncertné spojenie skupiny Fragile, repertoáru svetovej hudobnej ikony a symfonického orchestra Sinfonietta Bratislava sa stretlo s takým veľkým ohlasom a úspechom, že ešte v tom istom roku vyšli originálne zaranžované verzie notoricky známych piesní na CD a v roku 2016 nasledoval ďalší album Fragile Queen Symphony Vol. 2. Formácia teda v rámci nacvičeného repertoáru má z čoho vyberať a bolo len otázkou času, kedy projekt znova ožije na koncertnom pódiu.

V Bratislave prvýkrát po štyroch rokoch

Najbližšie sa tak stane v nedeľu 3. novembra v multifunkčnom priestore Edison Park, ktorý vznikol na pôde niekdajšieho najväčšieho bratislavského klubu Dopler. Pôjde o prvý koncert Fragile Queen v hlavnom meste od krstu prvého CD v decembri 2015 (reportáž). V roku 2016 ste mohli tento program vidieť napríklad na festivale Fun rádio Dohoda v Nitre, Malackách a Poprade.

Projekt Fragile Queen je spojením siedmych členov a členiek vokálnej skupiny so sprievodnou rockovou kapelou zloženou z popredných slovenských hudobníkov, z ktorých väčšina bola aj súčasťou spojenia s orchestrom a ďalších koncertov v rokoch 2015 a 2016. Ide teda o skvele zohratú zostavu, ktorá sa tentokrát predstaví v zložení: Martin Valihora (bicie), Juraj Griglák (basgitara), Michal Bugala, Juraj Zaujec (gitary), Roland Kánik a Eugen Vizváry (klávesy).

Návštevníci koncertu sa môžu tešiť na hity ako Bohemian Rhapsody, The Show Must Go On, We Will Rock You, Bicycle Race, Don't Stop Me Now a mnohé ďalšie v originálnych a netradičných aranžmánoch s mužskými i ženskými hlasmi. Skupina Fragile vystupuje v zostave Braňo Kostka, Soňa Norisová, Jana Golis, Svetlana Rymarenko, Slavo Košecký, Martin Madej a Jožo Hečko. Alternujúcimi členmi skupiny sú Peter Lacho, Martin Klempár, Daniela Tomešová, Karolína Majerníková a Anabela Mollová.


Skupina Fragile je na scéne už 15 rokov a za ten čas bola súčasťou viacerých unikátnych projektov. Okrem Fragile Queen Symphony sa do povedoma širokej verejnosti zapísala aj viacročnou spoluprácou s Richardom Müllerom na projekte HLASY, ktorého súčasťou boli tri roky koncertovania po celom Slovensku i v Českej republike a dva albumy. Už predtým si však skupina urobila na hudobnej scéne meno vďaka originálnej interpretácii hitov svetových autorov a interpretov, ktorým dodáva svojou kreativitou a hravosťou novú tvár.

Rozhovor s lídrom skupiny: Braňo Kostka: Formovala ma vokálna hudba, Fragile je splnením viacerých snov

A cappella je termínom označujúcim vokálnu hudbu, resp. spev bez sprievodu hudobných nástrojov. Popularita takýchto skupín v posledných rokoch vzrástla, no ich história siaha ďaleko do minulosti. Samotný názov a cappella pochádza z taliančiny a znamená to "ako v kaplnke". V stredoveku bolo totiž zakázané v kostoloch používať hudobné nástroje.

No ako to už býva, obmedzenia podporujú kreativitu, takže moderní speváci dokážu zvuky rôznych nástrojov napodobniť a nahradiť aj sami svojimi hlasmi. Fragile to samozrejme dokážu tiež, no spojenie s hudobníkmi ich tvorbu a koncertný zážitok a energiu posúva na inú úroveň. Presvedčiť sa o tom môžete už o dva týždne v Edison Parku.

Podrobnosti o koncerte nájdete na Facebook evente.

Vypočujte si oba albumy Fragile Queen Symphony na Deezeri:





Text: Hudba.sk / PR
Foto: PR