Vo veku 74 rokov zomrela v pondelok v Zürichu slovenská operná speváčka Edita Gruberová, ktorá počas svojej kariéry patrila k absolútnej európskej a svetovej špičke. Prostredníctvom umeleckej agentúry Hilbert Artists Management to oznámila jej rodina. Správu o jej úmrtí zverejnili medzi prvými významné európske médiá ako napríklad rakúska verejnoprávna stanica ORF.

Edita Gruberová sa narodila 23. decembra 1946 v Bratislave. V rokoch 1961-1968 študovala na bratislavskom konzervatóriu u Márie Medveckej a následne na Vysokej škole múzických umení (VŠMU). Už počas štúdia spievala v Lúčnici a hosťovala na scéne Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave.  V rokoch 1968–1970 naštudovala viacero veľkých postáv ako sólistka operného súboru Divadla Jozefa Gregora Tajovského v Banskej Bystrici (dnes Štátna opera).

Obdivuhodnú kariéru na jednej z vrcholných európskych scén – vo Viedenskej štátnej opere – začala v roku 1970 úlohou Kráľovnej noci v Čarovnej flaute Wolfganga Amadea Mozarta. O štyri roky neskôr účinkovala v tejto úlohe po prvý raz tiež na javisku bavorskej Štátnej opery. Zakrátko po úspešnom uvedení vo Viedni získala stály angažmán, avšak spočiatku spievala skôr menšie roly.


Cestu k medzinárodnému uznaniu a svetovej sláve otvorila sopranistke náročná úloha Zerbinetty v opere Ariadna na Naxe od Richarda Straussa z roku 1976. Edita Gruberová svojím výkonom pod hudobným vedením Karla Böhma vzbudila obrovskú pozornosť. Začali jej prichádzať pozvania a angažmány z newyorskej Metropolitnej opery, milánskej La Scaly, londýnskej Covent Garden, z Parížskej národnej opery alebo Bavorskej štátnej opery v Mníchove.

Sopranistka, označovaná prívlastkom Kráľovná koloratúry, bola fenoménom operného sveta. Počas svojej viac než polstoročie trvajúcej kariéry vystupovala na všetkých významných svetových operných scénach, účinkovala s najvýznamnejšími svetovými dirigentmi a orchestrami. V odbore operného belcanta sa vypracovala medzi majstrov umeleckej renesancie starých autorov talianskej školy. Svojimi precíznymi a inšpiratívnymi výkonmi priviedla túto tvorbu k novému rozkvetu. Popri účinkovaní na javiskách nahrávala albumy pre prestížne značky a vydavateľstvá ako Nightingale Classics, EMI, Deutsche Grammophon, Decca, Teldec a Philips.

Pozrite si dokument o Edite Gruberovej The Art of Belcanto z roku 2009:


Za svoje interpretačné umenie získala viacero ocenení. V roku 1980 jej udelili rakúsky titul "Österreichische Kammersängerin", o osem rokov neskôr sa stala čestnou členkou Viedenskej štátnej opery. Edita Gruberová je tiež nositeľkou Radu Bieleho dvojkríža II. triedy (1997) a v roku 2013 si v nemeckom Baden-Badene prevzala prestížnu Hudobnú cenu Herberta von Karajana.

V novembri 2016 sa operná diva stala laureátkou Ceny Nadácie Tatra banky za umenie v kategórii Hudba za sólový recitál na medzinárodnom festivale Prague Proms 2016. Vtedajší minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák jej udelil 17. decembra 2016 vo Viedni Zlatú plaketu. Krátko pred 70. narodeninami umelkyne tak ocenil jej celoživotný výnimočný umelecký prínos a reprezentáciu Slovenska v zahraničí. Operná speváčka Edita Gruberová sa tiež ocitla medzi laureátmi ocenenia Osobnosti Bratislavy 2018.


Okrem vystúpení na svetových pódiách sa pravidelne vracala aj na Slovensko. V roku 2016 bola hviezdou bratislavského festivalu Viva Musica!, v rámci ktorého v sprievode slovenského dirigenta a klaviristu Petra Valentoviča vystúpila v novej budove SND. O dva roky neskôr bola na rovnakom mieste špeciálnym hosťom koncertu Vianoce v Bratislave. 

S divadelným javiskom i s divákmi sa pôvodne Edita Gruberová chcela rozlúčiť 27. novembra a 1. decembra 2020 v Štátnom divadle Košice. Úspešnú kariéru mala uzavrieť premiérou opery Gaetana Donizettiho s názvom Roberto Devereux, kde stvárnila postavu kráľovnej Alžbety. Predstavenie však museli odvolať z dôvodu protipandemických opatrení.

Zdroj: TASR (zdroje: operaslovakia.sk, osobnosti.sk), Hudba.sk edit
Foto: AP Photo/Julia Wesely