Erik Rothenstein patrí k najzaujímavejším skladateľom slovenskej “world music“ scény. To potvrdzuje aj singel Zrnká z albumu Blázni z Chelmu, ktorý vyšiel začiatkom októbra vo vydavateľstve Real Music House a originálne spája svet klezmeru a jazzu.

Kapelu unikátneho projektu tvorí okrem lídra Erika Rothensteina aj rytmická sekcia v zložení Ľuboš Šrámek (klavír), Štefan Bartuš (kontrabas) a na Slovensku už medzičasom etablovaný srbský bubeník Dušan Novakov. Dychová sekcia v zaujímavej kombinácii trúbky Martina Ďurdinu a dvoch ”hlbokých” nástrojov bass trombónu Michala Motýľa a barytón saxofónu Erika Rothensteina interpretuje zaranžované melodické línie a témy v kombinácii s väčšími voľnymi improvizovanými plochami.

Rothenstein sa na svojom najnovšom albume predstavuje aj ako hráč na klarinet, ktorým sa v klezmere zvykne vyjadrovať satira a irónia. Hosťom ensemblu je speváčka Mirka Záhumenská. Ústrednou témou nahrávky Blázni z Chelmu je literárna predloha spisovateľa Isaaca Bashevisa Singera, The Fools of Chelm (and their History).

Erik Rothenstein - Zrnká

Prvky klezmerovej hudby, jazzovej harmónie, sólovej i kolektívnej improvizácie doplnenej o autorské texty Zuzany Očenášovej Vasičákovej spojil Erik Rothenstein do jedinečného celku, ktorý nemá na slovenskej hudobnej pôde konkurenciu. Producentsky sa pod nadžánrovú nahrávku talentovaného slovenského skladateľa podpísali hudobníci Robert PospišMartin Sillay.

Medzinárodná zostava hudobníkov v kombinácii so silným odkazom literárnej predlohy zaraďujú Bláznov z Chelmu k najzaujímavejším multižánrovým albumom uplynulého roka. Erik Rothenstein sa chystá Bláznov z Chelmu odprezentovať aj na pripravovanom budúcoročnom koncertnom turné. Titulný singel Zrnká napovedá, že všetci fanúšikovia kvalitnej nadžánrovej hudby sa majú na čo tešiť.

Pozrite si dokument o albume Blázni z Chelmu:


Redakciu Hudba.sk informoval Robert Pospiš z Real Music House. 

Foto: PR Real Music House