Vo veku 90 rokov zomrel americký spevák, multiinštrumentalista, dídžej, skladateľ, producent, moderátor a podnikateľ Johnny Otis. Hudobník, ktorý bol označovaný za krstného otca R&B, skonal v utorok 17. januára v Los Angeles, kde žil takmer celý svoj život. Okrem iných po ňom zostal syn Shuggie Otis, ktorý je taktiež muzikantom.

Johnny Otis, občianskym menom Ioannis Alexandres Veliotes, bol belochom, no vyrastal v prostredí čiernej hudby, ktorú si zamiloval už v mladosti. Začínal ako bubeník v swingových orchestroch a v 40. rokoch 20. storočia sa pridal ku skupine Leonard's Kansas City Rockers. V roku 1945 založil vlastnú formáciu a o dva roky neskôr aj vlastný podnik Barrelhouse Club, v ktorom predstavoval nové talenty. V 50. rokoch napríklad objavil speváčku Ettu James a produkoval jej prvý hit The Wallflower (Roll With Me, Henry).

Otis v 50. rokoch produkoval aj hit Hound Dog, ktorý neskôr preslávil Elvis Presley. Produkoval tiež skladby pre Little Richarda a Johnnyho Acea. Jeho vlastným najznámejším hitom je skladba Willie and the Hand Jive z roku 1958. Dočkala sa mnohých coververzií, napríklad v roku 1974 ju spracoval Eric Clapton. V roku 1993 Otis zmapoval R&B scénu, ktorú poznal najlepšie, v knihe Upside Your Head! Rhythm and Blues on Central Avenue. O rok neskôr ho zaradili do Rock'n'rollovej siene slávy.

Johnny Otis - Willie and the Hand Jive

Ako zdroj inšpirácie Otisa označil napríklad aj Frank Zappa, ktorý sa s ním prvýkrát stretol už koncom 50. rokov minulého storočia a neskôr spolupracoval aj s jeho synom Shuggiem.

improvizácia Franka Zappu a Shuggieho Otisa (The Johnny Otis Show, 1970)

Informáciu zverejnila webová stránka latimes.com.

Zdroj: SITA
Foto: Johnnyotisworld.com