V rámci kampane s názvom The Golden Age Of The Album bude známymi hudobníkmi znovu nahratý album Please Please Me od legendárnej skupiny The Beatles. Pointou je, že nová nahrávka musí vzniknúť v časovom limite 10 hodín. Približne toľko času totiž na nahratie svojho debutu potrebovali pred päťdesiatimi rokmi "chrobáci".

The Beatles nahrali väčšinu skladieb na album Please Please Me 11. februára 1963 v slávnych Abbey Road Studios s producentom Georgeom Martinom počas jediného takmer desaťhodinového "záťahu". Presne o 50 rokov neskôr, v pondelok 11. februára 2013, sa to pokúsia zopakovať niektorí zástupcovia súčasnej hudobnej scény.

Zatiaľ je potvrdená účasť kapely Stereophonics, speváka Micka Hucknalla (ex-Simply Red) či mladučkej speváčky a skladateľky Gabrielle Aplin, ktorá koncom minulého roka dobyla svet svojím coverom hitu The Power Of Love. Mená ďalších interpretov, ktorí sa zúčastnia na tomto zaujímavom projekte, zatiaľ nie sú známe, no už i toto je dosť zaujímavá zostava, čo poviete?

Album, ktorý zmenil svet hudby

Nahrávanie slávneho albumu bude vlastne neobvyklou rozhlasovou šou: BBC Radio 2 bude počas dňa pravidelne prinášať vstupy z Abbey Road. Projekt je súčasťou dvojtýždňovej kampane, ktorou chce BBC hudobným fanúšikom počas februára pripomenúť význam skupiny The Beatles a jej dlhohrajúceho debutu, na ktorom vyšli hity ako I Saw Her Standing There, Please Please Me alebo Love Me Do. "Je to album, ktorý zmenil svet populárnej hudby a myslím, že jeho 50. výročie je vhodný moment, kedy treba každému pripomenúť, prečo to tak je," uviedol Bob Shennan z BBC. V rámci oslavy výročia Please Please Me odvysiela televízia BBC Four 15. februára aj nový dokument o nahrávaní albumu.

Kampaň The Golden Age Of The Album však nemá byť len o debute The Beatles. Bude oslavou albumu ako formátu a jej súčasťou budú v rôznych reláciách v rámci televíznych a rozhlasových staníc BBC aj ďalšie dokumenty a odborné diskusie o najvplyvnejších albumoch hudobnej histórie. "Pokúsime sa odhaliť, aké sú nevyhnutné ingrediencie, ktoré musí obsahovať skvelý album," približuje jeden z cieľov projektu Richard Klein z televízie BBC Four.

The Beatles: 1962 - Love Me Do (dokument BBC o prvom singli The Beatles)

Zdroj: Bbc.co.uk, Nme.com
Foto: CD cover / Parlophone

Súvisiaci interpreti: The Beatles, Stereophonics