V Košiciach sa už 23. mája predstaví akusticko-divadelný fenomén Karbido, ktorý transformuje zvuky prostredníctvom špeciálne skonštruovaného stola. Unikátna poľská formácia sa v zahraničí teší veľkému uznaniu a svoje umenie príde predviesť aj do košickej Kunsthalle.

"Výnimočné hudobné predstavenie," tak znie hodnotenie pre Karbido od prestížneho britského denníka The Times, kým sesterské noviny The Sunday Times píšu, že "prekvapí od prvého momentu" a The Independent opísal projekt ako "elektrizujúcu akustickú cestu okolo sveta".


Čo je to The Table?

Celý projekt je vystavaný okolo stola so špeciálne zostrojenou ozvučenou doskou. Mikrofóny sú prepojené s komplexom kvalitných multiefektov a konvertorov, ktoré tomuto nástroju dodávajú rozmer výnimočného zariadenia. Stôl efektne rámcuje scénu a umožňuje hudobníkom vytvárať neobyčajne atraktívne zvukové koláže.

Nový aranžmán The Table je inšpirovaný životným dielom skladateľa a hudobného teoretika, minimalistu Johna Cagea. Podľa členov projektu Karbido inklinuje k náhodným kompozíciám plným slobody a hudobným intervenciám. Hudobníci z poľskej Wroclawi sa vo svojich inšpiráciách neobmedzujú, je však silne cítiť energiu kontrastu, folkovú otvorenosť, idylické melódie a vplyv criminal jazzu.

Unikátny projekt Karbido - The Table Zdroj: Facebook.com/karbidoTIP: Pozrite sa na originálny hudobný nástroj zblízka

Výnimočný koncert na výnimočnom mieste

Priestory košickej Kunsthalle podľa slov organizátorov dopomôžu vyniknúť špičkovému kvadrofónnemu zvuku, ako aj atypickému vizuálu predstavenia. Javisko je zasadené v bývalom plaveckom bazéne, čím efektívne využíva netradičné architektonické riešenie priestoru.

Pódium obklopuje kaskádovité sedenie pre divákov, ktoré sa zo štyroch strán zvažuje do bazéna priamo k hudobníkom a ich stolu. Porušenie tradičnej lineárnosti a opozície umelec/publikum tak vytvára priestor pre intímny vizuálny a akustický zážitok. Zaujímavosťou je, že Karbido do Košíc zavíta už po druhý raz. Toto výnimočné predstavenie mohli diváci zažiť v roku 2007, konkrétne v centre súčasných umení IC Culture Train.


Prestížne ocenenia a nominácie

The Table za dobu svojej existencie získalo viacero ocenení a upútalo na seba pozornosť festivalov svetového formátu. Okrem iných bolo vyhlásené za najlepšie off-stream predstavenie 27. ročníka Actor's Song Festivalu, získalo nomináciu na Edinbourgh International Festival Award 2007, cenu publika na Fadjr International Festivale v Teheráne v roku 2010 či cenu za najlepšie predstavenie na Fringe World Festivale v roku 2012.

Skupina Karbido pozostáva zo štyroch členov - Igor Gawlikowski, Marek Otwinowski, Tomasz Sikora a Michał Litwiniec. Formácia vznikla v roku 2003 a už v roku 2004 vyšlo pod hlavičkou alternatívnej nahrávacej spoločnosti Hermetyczny Garaż ich prvé CD s názvom Karbido. V roku 2010 vznikol hodinový dokumentárny film Karbido – The Table. Kapela okrem toho dlhodobo spolupracuje s ukrajinským spisovateľom Jurim Andruchowychom, čoho výsledkom sú hudobno-naratívne projekty Samogon, Cynamon a Absinthe.


Informácia a fotografie pre Hudba.sk poskytla Zuzana Matkovská z Tabačka Kulturfabrik.