Na jednej strane metafora vzťahu a života znázornená tancom milencov a krehkosťou origami skladačiek, na druhej nevraživé pohľady, odcudzenie, chlad a brutalita. Nové videoklipy kapely Home Made Mutant a producenta Ink Midgeta spoločne charakterizuje abstraktná hudba a silné vizuály, náladou sú však úplne rozdielne.

Videoklip skupiny Home Made Mutant ku skladbe Paradiso Categorico v remixe Matúša Širokého režírovala dramaturgička a režisérka Maja Hriešik. V intímnej hre tiel a myšlienok je metafora vzťahu znázornená prostredníctvom tanca - gest, pohybov tiel a pohľadov, ktorými spolu komunikuje mladá dvojica, ktorá si je navzájom oporou. Miestnosť pokrytá igelitom a novinami naznačuje začiatok niečoho nového, nepoškvrneného. Z novín na podlahe vznikajú loďky, vtáky, pomyselná strieška pre milencov. Skončia papierové vtáky tancujúcich milencov v klietke, alebo sa pretransformujú v niečo silnejšie? Viac vám prezradí samotný klip.


Skladba Paradiso Categorico pochádza z minuloročného rovnomenného albumu Home Made Mutant. Koncom roka 2013 vydala skupina na vinylových LP platniach jeho remixovú verziu, na ktorej dostalo vďaka aranžmá Matúša Širokého novú podobu deväť skladieb z albumu.

"Názov albumu Paradiso Categorico ma už dávnejšie priviedol k otázke, čo je pre mňa rajom, a ako by mohlo vyzerať vyhnanstvo z neho. Desí ma predstava, že po strate blízkej osoby alebo vzťahu nezostane nič," zamýšľa sa nad konceptom autorka scenára Maja Hriešik. "Vo videu som chcela uchopiť toto nehmotné, neviditeľné 'niečo' medzi blízkymi ľuďmi, ich intimitu. Dokonca aj potom, ako vzťah skončil. Rozhodla som sa urobiť tanečné video a využiť mne veľmi blízky japonský minimalizmus konkrétne symboliku japonskej krehkej origami skladačky," dodala režisérka.

Origami žeriava vzniklo v tanečných sekvenciách dvoch slovenských tanečníkov Kataríny Brestovanskej (Kamala Brestica) a Jána Ševčíka, a to z najobyčajnejšieho materiálu, aký si Maja Hriešik vedela predstaviť - z novinového papiera. Samotný objekt nadrozmernej skladačky vyrobila slovenská scénická výtvarníčka Zuzu Hudek. O kameru a strih sa postarali Šimon Horna a Pavel Višňovský.

Extrémny Ink Midget

V ostrom kontraste k nálade a atmosfére skladby aj videa Home Made Mutant je novinka bratislavského producenta Ink Midgeta. Jeden z najväčších talentov slovenskej elektronickej scény vydal nedávno na kanadskej značke King Deluxe nové EP Blackouts (počúvajte na jeho oficiálnom webe), na ktorom sa nachádza aj track s názvom Inside. Práve k nemu scenárista a režisér Andrej Kolenčík natočil videoklip, ktorý šokuje svojou mrazivou atmosférou.

Aj tento videoklip zobrazuje medziľudský vzťah, hoci v omnoho negatívnejšej podobe. Na rozdiel od vyššie uvedeného videa autor ani interpret symboliku vizuálu v súvislosti so skladbou nevysvetľujú, no to ani nie je potrebné. Video k temnej Ink Midgetovej hudbe sadne ako uliate a umocňuje jej energiu. Za takýto klip by sa veru nemuseli hanbiť ani extrémne metalové formácie.

V klipe účinkuje bývalý známy kulturista Vlado Baláž, v ďalších úlohách sa predstavili Elena Kollárová a Adam Matej (čiže samotný Ink Midget). O kameru sa postaral Dušan Husár, o strih Marek Bartovič. Vizuálne efekty vytvoril Jakub Goda a farebné korekcie Matúš Bence. Video vzniklo s podporou Advance Investmenst a AVI Studia. Slabším povahám odporúčame po zhliadnutí Ink Midgetovej novinky (na fullscreen!) pozrieť si znova videoklip Home Made Mutant.



Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytli Regina Annušová za Home Made Mutant a režisér Ink Midgetovho klipu Andrej Kolenčík. 

Súvisiaci interpreti: Home Made Mutant