Americká speváčka Lana Del Rey nespí na vavrínoch a budúci rok vydá už svoju šiestu štúdiovku. Hoci svoj prelomový album Born to Die vydala len pred šiestimi rokmi, rýchlo sa stala výraznou a všeobecne známou osobnosťou hudobnej scény, ktorá každou ďalšou nahrávkou potvrdzuje, že jej úspech nebol náhodný.

Lana Del Rey vie, ako svoj typický melancholický dream pop obohatiť o nové prvky. Potvrdila to aj na albume Ultraviolence z roku 2014, na ktorom v spolupráci s multiinštrumentalistom a producentom Danom Auerbachom z dua The Black Keys prekvapila prvkami psychedelického rocku a ukázala, že nemieni splynúť s davom zameniteľných popových hviezdičiek.

Auru speváčky, ktorá žije vo svojom vlastnom hudobnom svete mimo všetkých aktuálnych trendov, potvrdila aj ďalšou nahrávkou Honeymoon (2015), ktorá mala zase bližšie k trip-hopu z 90-tych rokov. Zatiaľ posledný album Lust For Life (2017) ju opäť ukázal v trochu inom svetle - vďaka pozitívnejším textom aj spoluprácam s menami ako The Weeknd, ASAP Rocky, Stevie Nicks alebo Sean Ono Lennon. Už táto nepravdepodobná kombinácia hostí ukazuje, že jej umelecká vízia má od predvídateľných krokov ďaleko.

Po malej ochutnávke veľké prekvapenie

Tento rok ste ju mohli vidieť na českom festivale Aerodrome či v Budapešti na Szigete, no po skončení letnej sezóny sa naplno vrhla do propagácie pripravovaného šiesteho albumu. Ako prvú ukážku zverejnila minulý týždeň videosingel Mariners Apartment Complex, v ktorom jej zamatový vokál dokonale splýva s hrejivým zvukom klavíra, akustickej gitary a nenápadných, no o to lepšie znejúcich organických bicích - až máte pocit, že sa hudobne vracia niekam na prelom 60. a 70. rokov. V pozadí vyhrávajú sláčiky, snovú atmosféru podčiarkne zvuk elektrickej gitary a po doznení skladby chcete počuť viac.


Nebolo treba čakať dlho. 33-ročná rodáčka z New Yorku najnovšie predstavila takmer desaťminútový videosingel Venice Bitch, ktorý je atmosférou podobný svojmu predchodcovi, no zároveň prináša niečo, čo sme v jej tvorbe doteraz ešte nepočuli. Už samotná dĺžka skladby naznačuje, že sa v nej - najmä inštrumentálne - dejú veci, ktoré nie je možné vstrebať na jedno vypočutie. Z doterajších albumov majú obe zverejnené skladby najbližšie k Ultraviolence, no psychedelické prvky sú tu použité inak - namiesto temných nálad povznášajú príjemne halucinogénnymi harmóniami a ľahkosťou, pri ktorej stačí rozjímať a dostane sa vám pod kožu.

Nemalým dielom k tomu v oboch novinkách prispel producent a spoluautor oboch piesní Jack Antonoff. Multitalentovaný hudobník, známy ako gitarista kapely fun., ale aj vďaka vlastnému projektu Bleachers a skladateľskej spolupráci s Taylor Swift, je z novej generácie hudobníkov, ktorých nemožno zaškatuľkovať do mainstreamu či alternatívy. Jeho devízou je široký prehľad v hudbe a schopnosť podčiarknuť autentické emócie, čo potvrdil aj na silných minuloročných albumoch speváčok Lorde a St. Vincent.

A podarilo sa mu to aj v nových pesničkách Lany Del Rey, pričom najmä Venice Beach je veľmi príjemným prekvapením a posunom k hudobne komplexnejšej a prepracovanejšej tvorbe. Navyše, slová ako fuck alebo bitch asi nikdy nezneli tak láskyplne...


A názov albumu je...

Lana Del Rey sa po vydaní skladby zastavila v šou Zanea Lowea na rádiu Beats 1, kde porozprávala viac o svojej pripravovanej šiestej štúdiovke. Pomenovala ju Norman Fucking Rockwell a na trh sa dostane na budúci rok. Presný dátum zatiaľ nie je známy, už v októbri však plánuje zverejniť ďalšiu pieseň. V relácii tiež prezradila, že by rada vydala knihu poézie a krátkych príbehov, ktorá má pracovný názov Violet Bent Backwards Over the Grass.

Autor: Patrik Marflák
Foto: Facebook.com/lanadelrey

Súvisiaci interpreti: Lana Del Rey