Výraznú českú stopu nesie politický thriller Je Suis Karl nemeckého režiséra Christiana Schwochowa. Ku skomponovaniu soundtracku bol oslovený český hudobník a skladateľ Tomáš Dvořák aka Floex, ktorý si k spolupráci prizval britského skladateľa a pianistu Toma Hodga. Ich Je Suis Karl Soundtrack vyšiel 16. septembra.

"S Tomom Hodgom sme nadviazali na spoločnú tvorbu, pred tromi rokmi sme vydali platňu A Portrait Of John Doe, zatiaľ čo pre mňa je to prvý celovečerný film, Tom už má veľa skúseností s hudbou pre filmy a seriály," hovorí Dvořák. Vo filme, ktorý vznikal aj v Českej republike a koprodukovala ho spoločnosť Negatív, stvárnili role české herečky Anna Fialová a Elizaveta Maximová. Snímka, upozorňujúca cez príbeh mladej Nemky Maxi a jej rodiny na silnejúci radikalizmus pravicových nacionalistov, bol uvedený na tohtoročnom filmovom festivale Berlinale v sekcii Berlinale Special.

Práce na hudobnej zložke Je Suis Karl prebiehali z iniciatívy režiséra už na základe scenára v predcovidovej dobe. "Christian Schwochow chcel demo, nám sa to ale s Tomom trochu zvrtlo a počas krátkej doby sme v Prahe vychrlili množstvo inšpiratívneho materiálu, ktorý sa stal základom pre soundtrack. Kvôli pandémii sme však samotný soundtrack tvorili na diaľku, bol to taký ping pong," dodáva Dvořák.


Je Suis Karl Soundtrack má unikátny zvuk. Nejedná sa o klasický symfonický sprievod, ale radikálnejšiu fúziu temného, ​​deštruovaného, ​​špinavého soundu so symfonickým orchestrom. Floex s Hodgom si vytvorili databázu slučiek, zvukov, zvukových plôch a experimentov bez konkrétneho kontextu skladieb. Pri komponovaní hudby do jednotlivých scén potom túto hudobnú banku využívali, vzájomne si témy či verzie skladieb remixovali, pracovali aj s vintage technikou, napríklad kazetovým prehrávačom Yamaha MT4X.

Vzhľadom na množstvo natočeného materiálu nájdu poslucháči na doske štrnásť skladieb priamo z filmu aj bonusový materiál, ktorý sa do snímky nevošiel. Soundtrack Je Suis Karl vychádza na 180 gramovom čiernom LP a digitálne u českého vydavateľstva Minority Records. Obal albumu graficky spracoval Martin Tvrdý zo štúdia Carton Clan. Film vstúpi do kín 13. januára 2022. Oslava vydania oboch Floexových tohtoročných albumov - Papetura a Je Suis Karl - prebehne 14. októbra v brnianskom Kabinete múz a 29. októbra v pražskej MeetFactory.

Tomáš Dvořák aka Floex je český klarinetista, skladateľ, producent a multimediálny umelec oceněný niekoľkými hudebnými cenami Anděl. Na konte má dva dlhohrajúce albumy Pocustone a Zorya, herné soundtracky Samorost 2, Machinarium, Samorost 3, Pilgrims a Papetura, remixové albumy aj EP. V roku 2018 vydal spolu s Tomom Hodgom dosku A Portrait Of a John Doe, za ktorú v tom istom roku získali cenu Anděl v kategórii Alternatíva a elektronika.

Britský skladateľ, pianista a klarinetista Tom Hodge posúva hranice súčasnej experimentálnej hudby. Komponuje hudbu pre filmy, seriály, dokumenty, reklamy i baletné predstavenia, aktuálnym počinom je nielen soundtrack Je Suis Karl, ale tiež snímka Mauritánec: Denník z Guantanáma režiséra Kevina Macdonalda. Vydal niekoľko albumov - sólovo v projektoch Piano Interrupted a Second Moon of Winter, dlhodobo spolupracuje s hudobníkom Maxom Cooperom.


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Anna Mašátová.

Foto: Michal Hancovský