"Keď sa zjavia Šalefuky, roztancujú nohy, ruky a spália pri tom všetky tuky," povedal ešte v novembri 2019 hudobník a skladateľ Milo Suchomel, keď predstavoval svoj nový hudobný projekt. Jeho slová do bodky potvrdzuje aj novinka Ó, žandára, ktorú zverejnil spolu s videoklipom plným tanca a energie.

"V čase, keď sa pesnička rodila, sme ani len netušili, že by jej premiéra mohla tak veľmi korenšpondovať s dobou, ktorú zažívame práve teraz. Nebol to zámer, pokladáme to skôr za náhodu," hovorí kapelník, saxofonista a skladateľ Milo Suchomel, narážajúc na víkendový protest, proti ktorému musela zakročiť polícia. "V našom videoklipe síce tiež uvidíte rozvášnený dav ľudí a aj žandárov, ale pri tom zároveň aj kultúru, humor a oveľa viac kultivovanosti," dodáva.


Pesnička, ktorá spolu s vizuálom evokuje atmosféru slávneho Kusturicovho filmu Čierna mačka, biely kocúr, v sebe nesie poriadnu dávku rómskej melodiky a temperamentu. Postavila tak na nohy celú dedinu Dolný Lopaov neďaleko Piešťan, kde videoklip vznikal. Pôvodne chcela kapela na nakrúcanie pozvať aj viaceré známe tváre slovenského šoubiznisu, ale nakoniec z toho vzišlo. Vo videoklipe preto nakoniec účinkujú - okrem samotných hudobníkov a študentov Súkromného konzervatória v Topoľčanoch - iba neherci, deti a zvieratká.

Hoci sa na prvý pohľad môže zdať, že ide o čisto lokálnu záležitosť, o finálny zvuk piesne sa postaral skutočný majster svojho remesla a svetovo uznávaná kapacita v oblasti masteringu hudobných nahrávok, Joe Tarantino. Počas svojej dlhoročnej kariéry pracoval okrem iného aj na remasteringu starých nahrávok takých hudobných velikánov, ako sú Santana, Ella Fitzgerald, Isaac Hayes, Duke Ellington, Miles David či Stan Getz. "Som nadšený hudobnou súhrou celej kapely a melódiami, ktoré oslovia ako laikov, tak aj profesionálnych hudobníkov," napísal legendárny americký zvukár v sprievodnom emaile počas komunikácie s kapelou Šalefuky.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Klaudia Suchomel Guzová. Správu sme upravili a doplnili.