Dnes, 19. novembra, sa mesiac na nočnej oblohe bude nachádzať v splne. Je teda najvhodnejší čas vypustiť von vlka, a preto Le Payaco práve dnes zverejnili nový videoklip k piesni Vlk. Ide o jednu z najvýraznejších skladieb z minuloročného albumu Pohybliví v nehybnom, za ktorý kapela dostala najprestížnejšiu českú hudobnú cenu Anděl aj slovenskú Radio_Head Award.

"Vlka mám veľmi rád. Má v sebe tajomno, aké sa v našej tvorbe často nevyskytuje. Text sme napísali na chalupe, niekedy medzi druhou a piatou nadránom počas splnu," približuje okolnosti vzniku piesne frontman kapely Tomáš Sloboda. "Je to jedna z tých pesničiek, nad ktorou nemáte žiadnu moc. Prišla celkom nečakane a už nechcela odísť. Keď prišla melódia, tušili sme, že by to mohla byť silná skladba."

Vizuálnu podobu ku skladbe Vlk zhmotnil basgitarista Martin Stempel a Tomášova reakcia len potvrdzuje, že po rokoch spoločného hrania a tvorby vnímajú veci rovnako. "Veľmi ma prekvapilo, ako sa Martin zhostil vizuálneho stvárnenia. Zachytil presne to, čo sa v našich predstavách odohrávalo v tú noc. Neviem si predstaviť na túto skladbu iný obraz. 
Spája v sebe tajomno, humor, nehu a psychedéliu, aká je nám najbližšia," dodáva Tomáš Sloboda.

"Vlka mám rád. Pri jeho tvorbe sme sa spolu veľa hrali a špekulovali, menila sa melódia, zapracovala aj spontánna náhoda, čiže v tej hudbe a texte je zakódovaných veľa pozitívnych nálad, ktoré vo finále vychádzajú z nejasných obrazov a spomienok, doplnených o to živšími predstavami z fullmoon parties, ktoré som toho času dával vo Svätom Jure. Podobne to bolo aj s klipom, prešiel viacerými konceptmi a fázami s kopou krásnych zážitkov. Užívajte fullmoony!" dodáva autor videoklipu.


Kredity ku skladbe Vlk:

Hudba a text: Le Payaco

Produkcia: Le Payaco, Zvuk: Oliver Fillner, Mix: Le Payaco, Oliver Fillner, Tom Lobb
Master: Attila Tihanyi, Radoslav Košvanec
Video: Martin Stempel - réžia, scenár, kamera, strih, dramaturgia
Hrajú: Klára a Vlasto
Špeciálne poďakovanie: Nataša, Bobo, Gašpi, Ťawa

Tomáš Sloboda: spev, čembalo, rhodes, akordeón, akustická gitara, perkusie
Martin Stempel: spev, basa
Juraj Vitéz: bicie
Matej Papán: saxofón
Nahrávané v LVGNC Studio
Vydavateľstvo: Bruuder Records
 
Le Payaco založili v roku 1996 štyria kamaráti a spolužiaci, gitarista Tomáš Sloboda, basgitarista Martin Stempel, bubeník Juraj Vitéz a gitarista Stanislav Petrov, ktorý po vydaní debutového albumu v roku 2000 z kapely natrvalo odišiel. V Bratislave sa rýchlo stali jednou z najvyhľadávanejších kapiel a postupne aj pravidelnými účinkujúcimi a headlinermi najväčších slovenských festivalov. Vydali šesť albumov a niekoľko veľmi úspešných singlov. Pesničky ako Sadni si mi na kolená alebo Dobrý večer priatelia doslova zľudoveli.

Najnovší album Pohybliví v nehybnom vyšiel v apríli 2020 vo vydavateľstve Bruuder Records, ako LP na 12" čiernom vinyle, na CD a digitálne na všetkých dostupných streamingových službách.

Členovia kapely:

Tomáš Sloboda – gitara, klávesy, basa, perkusie, spev

Martin Stempel – basa, gitara, klávesy, klarinet, , spev
Juraj Vitéz – bicie, perkusie, klávesy, gitara, spev
Tomáš Vagaský – gitara, spev
Jerguš Oravec (hosť) – gitara, klávesy, vokály

Prečítajte si tiež:

Novinka skupiny Le Payaco je pútavá, popová aj mysteriózna. Je jej najlepším albumom (recenzia)

Tomáš Sloboda: Dohodli sme sa, že sa nebudeme snažiť niekomu sa páčiť (rozhovor)

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Branislav "Kalo" Kaľavský z vydavateľstva Bruuder Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: Martin Črep

Súvisiaci interpreti: Le Payaco