Hudobný svet v týchto dňoch žije skladaním lineupov letných festivalov. Každý deň sa objavujú ďalšie mená, na ktoré sa môžeme tešiť. Mordor za oknom zažeňte novými skladbami a albumami interpretov, ktorí lákajú na svoje festivalové vystúpenia – s novinkami tento týždeň vyšli Bonobo i superskupina Atoms For Peace. Nezaháľa ani dnb scéna.

Ako sme informovali už včera, Slovensko sa dočká frontmana Radiohead Thoma Yorkea. So svojím novým projektom Atoms For Peace sa predstaví na júlovej Bažant Pohode. Po tom, ako unikol na internet, superskupina tento týždeň trochu nedobrovoľne zverejnila celý 9-trackový debutový album Amok. Vypočujte si ho TU. (mi)

Milovníkov letných festivalov a elektroniky potešili včera aj organizátori Colours of Ostrava, ktorí potvrdili silné a tiež veľmi aktuálne meno - Woodkid. Yoann Lemoine si spravil na scéne meno vďaka pôsobivým videoklipom pre popové hviezdy, no medzi hudobnými fajnšmekrami zarezonoval najmä vlastnou produkciou, ktorá má od popovej prvoplánovosti naozaj ďaleko. Po EPčkach Iron (2011) a Run Boy Run - Remixes (2012) vydá už v marci očakávaný debut The Golden Age, ktorý predstaví aj v Ostrave. Vyšli z neho tri single, o tom poslednom, aj o jeho skvelom videoklipe, sme v týždni v elektronike písali pred dvoma týždňami. (pm)

Nový album vydá na jar aj britský producent Simon Green a.k.a. Bonobo. The North Borders vyjde 2. apríla už tradične na labeli Ninja Tune. Na albume sa objaví aj duet s neosoulovou divou Erykah Badu s názvom Heaven for a Sinner. "Nebo pre hriešnikov" je kombináciou 8-bitovej čipovej hudby s bohatými syntetizátormi, ťahavým rytmom a oduševnelým vokálom Erykah. A tešíme sa na leto, pretože aj Bonobo sa predstaví v júli na festivale Bažant Pohoda 2013. Prečítajte si viac (mi)

Aktualizácia (11:50): Čerstvá novinka - na Slovensko v lete príde aj Dub FX.


Label Sonar Kollektiv posiela hudobný darček v podobe bezplatne stiahnuteľného tracku od producenta menom Fetsum. Ide o remix Letters From Damascus, o ktorý sa postaral člen zoskupenia Jazzanova - Alex Barck. Release vyjde začiatkom marca aj ako vinyl a má obsahovať viacero zaujímavých remixov. Ak sa vám páči tento príjemný housovo-soulový počin, môžete si ho legálne stiahnuť priamo zo Souncloudu. (ml)


Nemecký elektronický projekt Triad ohlásil pred časom vydanie nového debutového albumu. Traja producenti Henree, Bass Tikal LF Flow sú nielen tvorcami moderného drum&bassového zvuku, ale venujú sa aj produkcii deep housu. Ich pripravované hudobné dielo Utopia so sebou prinesie množstvo kvalitného drum&bassu, "moody" bass music, precíznu kombináciu elektronických zvukov s príjemnými basovými linkami. Na albume sa ďalej podieľali zaujímaví hudobníci ako EastColors, Silent Dust, MC Kemo, MC Fava, El Daro a Elina Monova. Na hudobne pestrú nahrávku sa môžete tešiť v marci. Tri skladby vyjdú aj na vinyle, na CD nájdete 16 trackov a špeciálny balíček bude obsahovať až 20 skladieb. Vypočujte si ukážky. (dt)


Po nedávnej slowjamovej sérii valentínskych mixov sa pán Hudson Mohawke rozhodol opäť pre niečo rýchlejšie a rytmickejšie. Pre svoj nový remix si vybral singel White Noise od známej dvojky Disclosure, na ktorom spolupracovali aj s Alunou Francis z dua AlunaGeorge, ktoré je jedným z najslubnejších objavov súčasnej hudobnej scény. Disclosure, ktorí sa pred rokom objavili aj na slovenskej párty Hochspannung!, sa s týmto singlom dokonca dostali na skvelé piate miesto v uk charte. Remix má byť súčasťou pripravovaného releasu so zatiaľ nezverejneným dátumom vydania. Track však poteší už teraz. (ml)


Nové EP avizuje aj drum&bassové duo Fred V & Grafix. Bude niesť názov Goggles a kúpiť sa bude dať od 14. marca na značke Hospital Records. Dvojica vydá spolu štyri skladby Goggles, Games People Play, Denmark RoadBasilisk. Celá nahrávka sa nesie v sviežom, zábavnom, melodickom a tanečnom duchu. Nechýba zvuk bicích, živej gitary a ženské vokály. Vypočujte si jeden z trackov Games People Play. (dt)


Po ohlásenom návrate Justina Timberlakea so singlom Suit & Tie (pozrite si klip) nenechali na seba dlho čakať ani jeho remixy. O jeden celkom vydarený sa postaral bristolský producent Julio Bashmore. Tracku dal nový, jemnejší housový šat, ktorý pôsobí zo začiatku príjemne zasnene, neskôr však nechýba svieži tanečný základ. Justinovi tak otvoril dvere do sveta elektroniky, kde zvyčajne jeho tracky nepočuť. Bashmore vám svoj remix ponúka aj na bezplatné stiahnutie priamo z prehrávača. (ml)


Vo februárovom počasí vás určite roztancuje aj nové EP od talianskeho producenta, DJa a remixéra Leonarda Gonnelliho. Nahrávka Hardman vyšla v pondelok 18. februára na labeli Uta Karema Agile Recordings. Na vlnách techna, housu a deep housu vás ponesú tri tracky Let Your Body, Hardman Poker In My Hands. Na vypočutie sme pre vás vybrali titulný singel Hardman. (dt)


Len pár dní (od 12.2.) je vonku nový release Things Of The Past od talianskeho producenta menom Nicholas. Producentov návrat k labelu 4lux obsahuje tri tracky a jeden remix, na ktorých sa svojim spevom podieľa aj uznávaný housový spevák Stee Downes. Spojenie hlbokých housových prvkov a soulového hlasu určite roztancuje nejedného milovníka kvalitnej tanečnej hudby. Momentálne ho zoženiete iba na vinyle, čoskoro má pribudnúť aj v elektronických obchodoch s hudbou. Track je vhodný aj na bežné každodenné počúvanie. (ml)


Drum&bassový producent z Kazachstanu Alexey Fuifanov vystupujúci pod menom Command Strange sa s hudbou zoznámil už v siedmich rokoch. Už o pár rokov začal vydávať vlastné tracky s je charakteristickými prvkami jazzu, funky a minimalistického drum&bassu. Nedávno tento mladý talent vydal svoju novú nahrávku Rock Steady na značke Fokuz Recordings. Jeho rozmanitý zvuk si môžete vychutnať v štyroch trackoch: Rock Steady, Open Your Eyes, Sugar a All that Heaven Allows. (dt) Video:


Local Talk Records spustili svoj sub-label One Offs ako sa patrí. Hneď na úvod vydávajú release plný skvelých trackov. Into The Sun obsahuje tri skladby, ktoré možno zaradiť do žánru deep house. Nájdete tu producentov ako Colman Buckley, Henry Rodrick a Marcos In Dub. Release vychádza najprv na LP, koncom marca bude k dispozícii aj digitálne. Vypočujte si melodický track od Henryho Rodricka - Into The Sun, určite milo prekvapí. (ml)


Desať starostlivo vybraných trackov nájdete na pripravovanej kompilácii experimentálneho elektronického vydavateľstva Auxiliary. Skladby, ktoré sa objavia na nahrávke s názvom Auxcast Volume One, pochádzajú z pravidelných podcastov Auxcast. Súčasťou kompilácie budú velikáni ako Sam KDC, ASC, RQ, Method One, Elemental a ďalší. Atmosférická nádielka elektroniky poteší najmä priaznivcov ambientu a experimentalu s prvkami drum&bassu a techna. Očakávaná kompilácia bude k dispozícii od 25. februára. Ako ukážku si vypočujte track Stalagmite od Method One. (dt)


Kam na party?

V piatok (22.2.) sa v Element Music Clube v Prievidzi uskutoční ďalšie pokračovanie drum&bassovej párty Bass. Zo zahraničných djov vystúpia Gancher & Ruin z Ruska a Forbidden Society. Lineup posilnia Dirty Boy B2B Brock z Čiech a slovenskí DJi Sicktek, Cenco & Dykman a Face. (dt)

V bratislavskom Ateliéri Babylon v piatok prebehne v poradí už tretia UKF Show. Organizátori si pre fanúšikov dubstepu pripravili naozaj bohatý program. Predstaví sa speváčka Ayah Marar, ktorá príde aj so svojim DJom a MCs. Svoj štýl zvaný "ultrafunk" predvedie Xilent z Poľska. Okrem nich zahrajú aj Rakúšania FourwardDisaszt, ďalší Poliak Brainpain a domáci DJ Junior aka Džunyja fna. Na druhom pódiu vás zabavia Macho, Rauo, Simon Ekhan a Streetroll. Po ukončení akcie  je pripravená aj afterparty. (dt) 

Nadšenci techna, hardtechna, housu a minimalu sa v piatok môžu tešiť na tanečnú akciu Citadela Cube Game. Tá prebehne v brnianskom klube Bobycentrum. Legendárna párty sa bude odohrávať na dvoch pódiách. Na prvom sa publiku predstavia zahraničné hviezdy Dusty Kid Live, Uto Karem, Anthony Rother Live, Johannes Heil Live a obľúbená Anja Schneider. Na druhom stagi si prídu na svoje najmä milovníci hardtechna. Zabávať ich budú Golpe & Sepromatiq, Mario Ranieri, Candy Cox, O.B.I. a Boris S. (dt) 

V bratislavskom Nu Spirit Clube si v piatok v rámci februárového vydania akcie Music is everything [mie] zahrá vo Viedni žijúca brazílska DJka, vokalistka a producentka Joyce Muniz, jedna z popredných predstaviteliek nedefinovateľného štýlu fúzujúceho európsky klubový sound s tropickými rytmami ovplyvnenými Brazíliou, Južnou Amerikou, Afrikou a Karibikom, stavajúci na pevných základoch perkusií a heavy bassu. Joyce vydáva na rešpektovaných značkách ako berlínsky Exploited či 20:20 Vision Ralpha Lawsona. Lineup doplnia rezidenti Martin Haberland & Maroš Glaubic. V Bar Lounge sa za mix postavia Mishek & C.O.D.E. (mi)

V sobotu (23.2.) sa uskutoční už druhé pokračovanie drum&bassovej akcie na horách Let It Snow. Party prebehne v zimnom stredisku Jasná v klube Happy End. V pestrom line-upe nájdete zvučné mená ako DJ A.M.C. & MC Phantom z Anglicka, Forbidden Society, B-complex, Philip TBC, Bifidus Aktif, Suki, Kato, Beaty a dvojica Matis & Huspi. (dt)

...

Ak ste sa dočítali až sem, tak namiesto tradičného mixu na tento týždeň vás odkazujeme ešte raz na stream albumu Atoms For Peace - Amok, do ktorého sa dá ponoriť rovnakým spôsobom ako do kvalitného mixovaného setu. Atmosféra živého koncertu bude nepochybne ešte silnejším zážitkom.

Týždenný prehľad noviniek na elektronickej scéne vychádza každú stredu. Ak chcete prispievať svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Daniela Trojanová (dt), Michaela Ivaničová (mi), Martin Laškovský (ml), Patrik Marflák (pm)
Foto: Andrew de Francesco - Facebook.com/bonoboofficial 

Súvisiaci interpreti: Atoms for Peace, Woodkid