Organizátori piešťanského Grape festival odhaľujú prvé veľké zahraničné meno tohtoročného lineupu. Po menej známych fomáciách zo Škandinávie, ktoré boli zverejnené ešte v decembri, ja najnovším prírastkom v programe austrálsky street performer Dub FX.

Naše dnešné vydanie týždňa v elektronike má podtitul Tešíme sa na leto!, no akoby dôvodov na radosť nebolo dosť, hneď je tu aj ďalší - tentokrát z tábora piešťanského Grape festivalu. Po takmer dvoch rokoch sa na Slovensko vráti Dub FX, jeden z najkreatívnejších beatboxerov na svete. Jeho tvorba však ďaleko prekračuje hranice beatboxu, úspešne sa v nej vyhýba monotónnosti a klišé, a vždy dokáže prekvapiť.

"O tohto umelca sme sa snažili dlhšie a konečne sme sa dátumovo stretli. Vystúpi v piatok ako jeden z headlinerov nášho druhého pódia, ktoré je zamerané viac na tanečnú hudbu," hovorí jeden z organizátorov "grejpu" Janči Trstenský.


Z ulice na festivalové pódiá

Benjamin Stanford, vystupujúci pod menom Dub FX, sa po krátkej dobe vypracoval z pouličného umelca až na hviezdu festivalových pódií. Vytvára hudbu iba pomocou svojho podmanivého hlasu, podporovanú rôznymi live slučkami a za pomoci efektových pedálov. Žánrovo prechádza od drum&bassu, cez hip-hop až po reggae či dubstep.

K celosvetovej popularite mu pomohol hore uvedený klip Love Someone nakrútený počas jeho pouličného vystúpenia. Po zavesení na Youtube malo video za krátky čas niekoľko miliónov pozretí a populárne sa stali aj nasledujúce záznamy. Jeho živé vystúpenia sú vždy jedinečné a plné nových nápadov, o čom sa mohli v novembri 2011 presvedčiť aj návštevníci bratislavského Nu Spirit Clubu. Na pódiu ho v posledných rokoch dopĺňa snúbenica Flower Fairy.


Domáci hip-hop naživo a kvalita z Česka

Program na druhom pódiu doplnia už dávnejšie zverejnené mená slovenského a českého hip-hopu Vec, Prago Union a Moja Reč. Zaujímavosťou ich vystúpení bude to, že sa všetci predstavia so živými kapelami a zahrajú aj nové skladby. Vecko svoju oceňovanú nahrávku Stereo Farbo Slepo vydal už v decembri, no Prago a MR prídu do Piešťan s úplne čerstvým materiálom.

Ďalšími nováčikmi v programe sú české kapely - hypnotická kapela Luno so speváčkou Emou Brabcovou, či indie-popové trio Sunflower Caravan sľubujúce špeciálnu šou a recesistické hip-hopové šialenstvo menom Čokovoko.

Grape festival 2013 sa uskutoční 9. a 10. augusta, vstupenky sú momentálne v predaji za 33 €, pričom táto cena platí do 28. februára.

Doposiaľ potvrdení interpreti:

Dub FX (AUS), Royal republic (SWE), French Films (FIN), Midi Lidi (CZ), Prago Union (CZ), Vec, Moja Reč, Luno (CZ), Sunflower Caravan (CZ), Korben Dallas, Čokovoko (CZ), Vees (CZ), Malalata.   

Informácie a foto pre Hudba.sk poskytol Ján Trstenský, PR manažér a spoluorganizátor Grape festivalu 2013.