Po 21 rokoch na scéne a desiatkach skladieb, ktoré Jozef "Spoko" Kramár napísal svoju pre domovskú skupinu Smola a Hrušky ale aj pre iných umelcov, vychádza jeho prvá sólová skladba Plamene. Vydáva ju pod svojou prezývkou a umeleckým menom Spoko.

Jedným zo spúšťačov sólového projektu je viac ako trojročná práca na dokumentárnom filme 0:52, ktorý je z basketbalového prostredia a približuje nielen návrat Kramára ako kedysi dlhoročného hráča pod domáce koše, ale aj dramatický priebeh a pozadie klubu v Spišskej Novej Vsi, prepletený výraznými postavami a príbehmi osobností zo športovej i hudobnej scény. Počas tvorby tohto dokumentu zložil Spoko skladby, ktoré sú svojou emóciou a výpoveďou odlišné v porovnaní s tým, čo produkuje jeho kapela.

Ukázať viac zo seba

"Chcel som ukázať viac z mojej duše. Už počas prvých tónov je zjavné, že atmosféra skladby a jej lyrická výpoveď siaha do tajomných a citlivých komnát mojej autorskej tvorby. Dlho som váhal, či má zmysel začínať prakticky odznova nový projekt, obzvlášť, keď sa nám so skupinou darí a pracovne aj ľudsky si rozumieme," priznáva Spoko.

Napokon sa však na sólový projekt odhodlal a poriadne pritom prehrabal "šuplíky" s desiatkami nápadov a skladieb, ktoré potrebovali dozrieť. Tak vznikla aj pesnička Plamene, ktorú vydáva ako svoj prvý singel. Hudobne sa na jej finálnej podobe podieľal aj Spokov kolega z kapely Smola a Hrušky Matúš Miženko, ktorý nahral trúbky, precítené zbory naspievala Blanka Richnavská, a mixáž a zvuk mal na starosti Pavol Fecík z nahrávacieho štúdia Recording Studio 11.11.


Okrem práce na spomínanom filme ho na sólovú dráhu priviedli aj kolegovia z brandže. "Ďalším impulzom boli zvukári či producenti, ktorí ma dlhodobo presviedčali, že by som mal ukázať aj inú tvár môjho umeleckého prejavu a využiť potenciál svojho hlasu. Pamätám si presne na moment, keď som púšťal dlhoročnému kamarátovi, ktorý pôsobí ako hudobný manažér, demo skladby zložené pre duo Alžbeta a Júlia. Vyberali sme pre nich singel a on sa ma opýtal, že kto spieva na tej nahrávke. Odpovedal som mu s malou dušičkou, že prepáč, ja, lebo som nemal pri sebe žiadnu speváčku." spomína Spoko.

"On však vyjadril svoje prekvapenie, že za celú tú dobu, čo sa poznáme, ma takto nevníma a prečo to nevydám ako sólovú vec. Oslovilo ho to a mňa výrazne nakoplo, keď podotkol, že spevákov s mojou farbou hlasu a uveriteľnosťou je málo a mal by som tie skladby nahrať sám," opisuje Spoko svoje pocity a prvé signály od okolia.

Videoklip na filmovom základe

Videoklip k singlu Plamene sa natáčal v Kanade, v magickej prírode a okolí rieky Niagara. Za výbornou prácou s kamerou a vizuálnou poéziou výsledného klipu stojí Martin Krestián. Video vzniklo práve počas natáčania ďalších scén do spomínaného filmového dokumentu 0:52, ktorého príbeh zavial tvorcov až za Atlantický oceán.

Singel Plamene nájdete na všetkých streamovacích hudobných službách ako iTunes, Spotify či Deezer. Spoko aktuálne pracuje na ďalších skladbách pre svoj sólový projekt, z ktorého plánuje vydať EP a odohrať pár exkluzívnych koncertov s hosťami.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Martin Hlavaty. Tlačovú správu sme upravili. 

Foto: archív speváka

Súvisiaci interpreti: Smola a Hrušky