Český trumpetista Jiří Kotača a švédsky gitarista Alf Carlsson vydávajú so svojou kapelou nový album deviatich autorských skladieb. Album Our Stories vychádza presne za mesiac. Je zakorenený v modernom jazze, avšak štýlovo čerpá zo všetkého, čo majú jeho predstavitelia radi. Z jazz rocku, moderného mainstreamu, popu aj škandinávskej lyriky.

Oceňovaných umelcov Alfa Carlssona a Jiřího Kotaču najprv spojilo štúdium v holandskom Rotterdame a krátko potom návšteva Alfa v Českej republike, z ktorej sa nakoniec stalo krátke turné a neskôr aj regulárna kapela. Kapelnícke duo doplnili najžiadanejší slovenskí jazzmani najmladšej generácie - Peter Korman na kontrabas aj basgitaru a Kristián Kuruc na bicie nástroje, a v tejto zostave pôsobia dodnes.

Nový album, ktorý prichádza päť rokov od debutovej, kladne hodnotenej nahrávky Journeys, predstaví kapela na turné po Českej republike, na Slovensku aj v zahraničí. Už teraz sa poslucháči môžu tešiť na dve ochutnávky z albumu – skladbu Alf´s Groove, ktorá teraz vychádza ako singel na všetkých digitálnych platformách a skladbu Relief Jiřího Kotači, ktorá bude na počúvanie od 10. mája.

Prvé myšlienky na nový album sa začali rodiť už v čase koronavírusovej pandémie: "V druhom roku pandémie, keď sme viac ako rok nehrali, som sa zišiel s Alfom v Štokholme, aby sme začali písať novú hudbu. Padlo rozhodnutie, že budeme viac používať živú elektroniku. A chceli sme sa tiež vydať žánrovo širším smerom, rozviazať škatuľky. To bol základný impulz. Poslucháčov čaká deväť rôznorodých kompozícií. Niektoré s ťažiskom až v jazz rock, fusion music, niektoré poprednejšie ladené, niektoré skladby lyrické, iné zase skôr z kategórie modern mainstream. Avšak stále zostáva pre našu hudbu kľúčové to, že sa v nej miešajú rôzne vplyvy, ktoré máme radi," hovorí o albume Jiří Kotača.

Kvarteto vydalo v novembri 2019 kladne hodnotený album Journeys (Amplion Records) a odohralo desiatky koncertov na jazzových festivaloch a v kluboch po Českej republike, Slovensku, Švédsku a ďalších krajinách. Aj nový album majú v pláne predstaviť na turné po Českej republike aj v zahraničí. Samotní kapelníci patria medzi oceňovaných hudobníkov mladej generácie vo svojich krajinách. Alf Carlsson komponoval hudbu pre Nobelovu cenu mieru a Jiří Kotača je nominovaným umelcom na Cenu Anjel a držiteľom ocenenia Česká jazzová úroda 2020.

Album Our Stories vychádza 17. mája v rámci Edice Animal Music 2024 podporenej grantom hlavného mesta Prahy a Nadáciou PPF. Vydanie albumu podporilo aj Ministerstvo kultúry, Ochranný zväz autorský a spoločnosti Želex a Gumex. Album bude dostupný na CD a digitálne prostredníctvom vlastného e-shopu vydavateľstva, v bežnej distribučnej sieti spoločnosti Supraphon a tiež digitálne na všetkých streamingových platformách.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Markéta Faustová.