Unikátna slovenská formácia Vrbovskí víťazi opäť prekonala samú seba. Kapela tvorená majstrami absurdného humoru Braňom Jobusom a jeho bratom Andrejom totiž zverejnila ódu na montážnu penu. Pozrite si videoklip plný recesie a presvedčte sa, že montážna pena je lepšia než žena.

Novinka Montážna pena pochádza z pripravovaného albumu s názvom Priemyselný folklór, na ktorom by sa malo nachádzať jedenásť "priemyselno-pracovných piesní". Nahrávka vyjde vo forme CD+DVD a okrem hudby bude obsahovať aj niekoľko scénok, prednášok, rozprávku, videoklipy a film Vrbovský Veter. Album bude pokrstený 5. júla na festivale Vrbovské vetry.

Samotný videoklip je, rovnako ako celá tvorba Vrbovských víťazov, plný svojského humoru a neštandardných nástrojov. Dôležitú úlohu v ňom však hrajú aj dve brušné tanečnice a samozrejme montážna pena.


Neopakovateľný humor bratov Jobusovcov

Formácia, ktorú tvorí bratská dvojica Braňo Jobus a Andrej "Budislav" Jobus, je známa použitím atypických, väčšinou dychových hudobných nástrojov, ktoré si zhotovujú z umelohmotných rúrok, rúr, hadíc, plastikových fliaš či starého vysávača. Originálne inštrumenty majú dokonca aj vlastné špeciálne názvy, ako napríklad ZKTDZV čiže Zúrivý karpatský trojhlavý drak z Vrbového, šesťmetrový Ropovod družba, Gajdy modzgocucky a iné.

"Ich vo vrbovčine spievané piesne sú prejavom jedinečného novodobého hudobného, každú prácu oslavujúceho smeru - univerzálneho robotníckeho priemyselného folklóru. V umeleckej recyklácii priemyselných produktov a elektrických spotrebičov nie sú VV osamotení - svedčia o tom napríklad industriálne sochy z valcov práčok, klávesníc písacích strojov, bicyklových reťazí či nepoužívaných súčiastok banských strojov renomovaného brikoléra Viktora Loisa z maďarskej Tatabánye, ktorý ich takisto hudobne využíva," približujú svoj vplyv na kultúru Vrbovskí víťazi.

Kapela dosiaľ vydala dva štúdiové albumy Vrbovskí víťazi (2005) a Výrobná porada (2010). Ešte pred vznikom Vrbovských víťazov, na začiatku 80-tych rokov, založili bratia dnes už kultovú kapelu Karpatské chrbáty, Braňo má okrem toho aj sólový projekt Abusus a Andrej stredovekú sedliacku kapelu Vrbovské vŕby. Ich ďalším projektom je recesistické združenie, resp. multiorganizácia Kriak, ktorej predsedom je plyšový hojdací koník. Združenie už organizovalo rôzne podujatia, ako napríklad Strelecké preteky z poplašnej pištole, Vytýčenie stredu sveta a vesmíru ve Vrbovém, Majstrovstvá sveta a vesmíru v pindžerlo či Výstup na hory v potápačskom úbore.

Vrbovskí víťazi - natáčanie klipu Montážna pena Zdroj: Facebook.com/vrbovskivitazi

Vrbovské vetry - festival plný recesie, ale aj kvalitnej hudby

Jobusovci organizujú aj obľúbený festival Vrbovské vetry, ktorý tento rok vo Vrbovom v sobotu 5. júla ponúkne koncerty už tradičných účinkujúcich ako Buty alebo Slobodná Európa. Okrem nich vystúpia aj nové mená ako Oskar Rózsa a jeho projekt Hrana predstavujúci hudbu Mareka Brezovského, ďalej Marsyas, Švihadlo alebo Katarazia.

V programe Vetrovarieté sa v netradičných variáciách predvedú festivalové klasiky ako Chiki Liki Tu-a a ich Projekty, Karpatské Chrbáty či Vrbovskí víťazi. Braňo Jobus okrem toho pokrstí svoju novú knihu s názvom Ja nič, ja muzikant a svetlo sveta uzrie aj už spomínaný film Vrbovský Veter. Samozrejmosťou bude i bohatý sprievodný program, ktorý uvedie novinku - Živé šachy robotnícko roľnícke.


Zdroj: Vrbovskivitazi.sk, FB, archív Hudba.sk
Foto: Facebook.com/vrbovskivitazi

Súvisiaci interpreti: Vrbovskí víťazi