Hra strún - tak sa volá nový spoločný projekt skladateľa Slava Solovica so Sendreiovcami. Spojenie vážnej hudby s rómskym temperamentom miluje aj svetoznámy skladateľ filmovej hudby Hans Zimmer, ktorý sa pri nedávnom koncerte v Bratislave so slovenskými umelcami osobne stretol a po naštudovaní partitúry ich pochválil a povzbudil.

Unikátnym dielom A Game of Strings - Hra strún nadväzuje Slavo Solovic na svoju doterajšiu úspešnú spoluprácu s virtuóznymi rómskymi hudobníkmi, ktorí s Zimmerom spolupracovali ešte skôr, než ich objavila široká slovenská verejnosť.

"Nápad vzišiel z projektu Sendreiovci Le Orchestroha, kde sa na pódiu zišiel orchester Štátneho komorného orchestra Žilina so Sendreiovcami pod mojím dirigentským vedením. Premiéra bola na Pohode 2015. Je to spojenie vážnej hudby s rómskou ľudovou muzikou. Pretavením tohto programu do zmenšenej podoby vznikol projekt Hra strún," prezradil Solovic. "Partitúru tohto projektu si odniesol z Bratislavy ako darček sám veľký Hans Zimmer. Ukázal som mu aj video, ktoré ho nadchlo."

Mohlo by vás zaujímať: Hans Zimmer v Bratislave ukázal, že je rockovou hviezdou medzi skladateľmi


Hudba zo Sherlocka aj novinky

Názov projektu je slovnou hračkou, ktorá odkazuje na úspešnú spoluprácu Sendreiovcov s najúspešnejším hollywoodskym skladateľom súčasnosti na hudbe k filmu Sherlock Holmes - Hra tieňov (2011). Držiteľ Oscara za hudbu k animovanému filmu Leví kráľ (1994) si vtedy vybral spomedzi všetkých možností na svete práve Rómov z Kokavy nad Rimavicou.

"Toto hudobné prepojenie, ktoré sa objavilo na soundtracku k filmu, bolo aj inšpiráciou pre vznik nášho koncertného programu, či už s orchestrom pod názvom Sendreiovci Le Orchestroha alebo novinky A Game of Strings s kvartetom. Kontrast európskej klasickej hudby s nespútaným rómskym prejavom prináša úžasné hudobné a zvukové možnosti," dodáva Slavo Solovic.

Ako dodáva, v dramaturgii projektu znejú skladby zo spomínaného filmu o Sherlockovi, ale aj nové piesne. "Každé spojenie prináša obom stranám niečo nové, čo oboch posúva o krôčik ďalej. Predtým to bol Hans Zimmer, teraz Slavo Solovic," vraví Vlado Sendrei.

Pozrite si krátky dokument o prvej návšteve Hansa Zimmera na Slovensku:


Muzika spája

Živý záujem Hansa Zimmera o nový projekt je pre Solovica a Sendreiovcov veľkým pozvbudením. Nemec, ktorý sa presadil v Hollywoode a zložil hudbu k desiatkam divácky úspešných a oceňovaných filmov, označil program Hra strún za vynikajúci. "V Nemecku sa o mňa nikdy nikto nezaujímal, musel som odísť do zahraničia. Myslím si, že niečo podobné sa deje aj hudobníkom u vás. Možno, že o tom, že máte to najlepšie na svete, ani neviete. A je to skutočný poklad," vyjadril sa Hans Zimmer na adresu Sendreiovcov.

Prečítajte si rozhovor: Hans Zimmer: Hovorili mi, aby som sa lepšie učil a nerobil hluk

"Dnes, keď je extrémizmus na vzostupe, je naša spolupráca príkladom toho, že je lepšie hľadať to, čo nás spája, a nie čo nás rozdeľuje. Hudba je jednou z nich. Je jedno, či je to Nemec Zimmer, Róm Vlado Sendrei alebo Slovák Slavo Solovic. Sme v prvom rade muzikanti a môžeme sa vedľa seba rovnocenne postaviť. Myslím si, že v týchto časoch by sa mal ozvať každý umelec a postaviť sa predstave, že už sa budú len zakazovať predstavenia, festivaly a barbari budú vymýšľať kritériá správneho slovanského umenia," uzavrel Slavo Solovic.

S projektom A Game of Strings - Hra strún sa Sendreiovci pod taktovkou Slava Solovica predstavia na jeseň na turné. Viac informácií prinesieme čoskoro.

Stretnutie Hansa Zimmera so Sendreiovcami po koncerte v Bratislave
(video: Denník N)


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: archív Slava Solovica

Súvisiaci interpreti: Hans Zimmer