Keďže stále nie je možné, aby sa kapely stretli so svojimi fanúšikmi, tie sa im musia prihovárať aspoň cez streamovanie svojich koncertov. Takto vznikli tri špeciálne koncerty v troch mestách, ktoré si budú môcť fanúšikovia pozrieť cez live stream na facebookovom profile Grape festivalu a partnerov podujatia Gambrinus, Orange a Red Bull.

"Nechceli sme, aby to bol iba klasický koncert zo skúšobne, prípadne niekde v exteriéri, nahratý na mobil. Rozhodli sme sa urobiť každý koncert na inom sídlisku, ale konkrétne miesto neprezradíme. Budú o ňom vedieť iba obyvatelia, ktorí bývajú na jednom "dvore". V prvom rade ale pôjde o live stream koncertu, ktorý si budú môcť pozrieť ľudia na celom Slovensku. Koncert bude snímať sedem kamier, z toho dve budú dronové. Špeciálna bude aj scéna, kapely budú mať veľkú LED obrazovku, čo vytvorí nový vizuálny zážitok z vystúpenia," hovorí za organizátorov Ján Trstenský, spoluzakladateľ festivalu Grape.

Prvý koncert odohrá skupina Billy Barman už vo štvrtok 21. mája v Bratislave. Kapela nedávno vydala nový album Zlatý vek, a tak bude toto vystúpenie absolútnou live premiérou štúdiovej novinky. Samotné turné musela kapela kvôli pandémii presunúť až na jeseň tohto roku.

Prečítajte si rozhovor: Billy Barman: "Zlatý vek končí a vrieska" je prorocký verš


Koncerty budú aj pomáhať, a to ľuďom, ktorí túto krízu pociťujú najťažšie a sami to úplne nezvládajú. Netradičné hudobné zážitky tak budú spojené s dobročinným účelom s cieľom posilniť kapacity troch najväčších liniek pomoci na Slovensku spojených do spoločnej iniciatívy na podporu duševného zdravia, ktoré podporuje Orange a Nadácia Orange. Za každého diváka, ktorý bude sledovať online streaming koncertov na facebookovej stránke Orange preto mobilný operátor venuje 1 euro na podporu troch organizácií, ktoré nonstop poskytujú bezplatné psychologické poradenstvo – IPčko, Liga za duševné zdravie a Linka detskej istoty.

Druhým v poradí bude koncert skupiny Para, ktorý sa uskutoční 25. mája v Piešťanoch. V Prahe "zaseknutého" gitaristu Jožka Rezníka nahradí bývalý člen Pary Juraj "Medveď" Marikovič z kapely Bad Karma Boy. Jedna z najpopulárnejších slovenských kapiel sa predstaví svojim fanúšikom takmer po štyroch mesiacoch.

Skupina len nedávno zverejnila nový videoklip k 13 rokov starej piesni Doma dobre, ktorá je jedným z jej najväčších koncertných hitov. Špeciálny karanténny vizuál je poskladaný zo záberov množstva fanúšikov, ktorí reagovali na výzvu kapely, aby nakrútili krátke video o tom ako prežívajú tieto dni. (viac o klipe Doma dobre)


Sériu vystúpení zakončí 27. mája v Košiciach kapela Puding pani Elvisovej, ktorej členovia pochádzajú práve z metropoly východu. Skupina odohrá svoj koncert akusticky a nazvala ho Unpudinged. Skladby zaznejú v úpravách s vibrafónom (Stroon) a hosťom na gitare (Isobutane).

Aj PPE má jedného člena v zahraničí, a tak basáka Viliama zastúpi Peter Grečmal z budúcej kapely Nanorobot. Tento koncert bude teda po všetkých stránkach unikátny, čo umocní aj predpremiéra ešte nepočutého singla s pracovným názvom Zábradlie a nostalgická spomienka na košické časy z roku 1999 v podobe skladby Chodci.


Informácie a vizuály redakcii Hudba.sk poskytla PR manažérka Grape festivalu Denisa Chylová. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Para, Puding Pani Elvisovej