Slovenskej hudobnej scéne v posledných rokoch v originalite kraľovali najmä ženské interpretky. V uplynulých mesiacoch však na scénu vstúpil víťaz SuperStar, ktorý v najlepšom slova zmysle zosobňuje to, ako by mala vyzerať skutočná popová hviezda v roku 2022. Pôsobivý štart svojej hudobnej kariéry podčiarkuje novým singlom Moving On.


Už je to takmer pol roka od finále poslednej série SuperStar, v ktorej exceloval jednoznačne zvíťazil Adam Pavlovčin. Ak si niekto myslel, že táto šou už nemá čo ponúknuť, tak práve Adam bol dôkazom toho, že táto šou stále dokáže nájsť skutočnú hviezdu.

Talentovaný Slovák už prvými vystúpeniami v súťaži dokázal, že je interpretom, akého sme doposiaľ v našich končinách nemali. Ukázal sa ako komplexný balíček speváka, tanečníka a idola, ku ktorému z pochopiteľných dôvodov môžu vzhliadať rôzne vekové generácie aj za hranicami Česka a Slovenska. Výsledkom dlhých týždňov strávených v bratislavskom hudobnom štúdiu je výborný debutový singel Moving On, ktorým Pavlovčin začína úplne novú etapu svojho hudobného života.

Aktualizácia (24.5.2022): Naživo spevák novinku, spolu s ďalšími, ešte nevydanými skladbami, prvýkrát predstaví na bratislavskom Lovestream Festivale, kde je najnovšie ohláseným umelcom druhého dňa (11. júna), kedy bude hlavnou hviezdou Dua Lipa. A treba povedať, že toto organizátorom naozaj vyšlo, lebo Adam je umelcom, ktorý sa do roly predskokana tejto top hviezdy súčasnosti skutočne hodí.


Kto je ADONXS?

Ak v najbližších dňoch budete v éteri počuť skladbu Moving On, možno zostanete v šoku z toho, kto túto skladbu spieva. Víťaz SuperStar sa totiž rozhodol, že svoju sólovú kariéru odštartuje s úplne novým umeleckým menom ADONXS (číta sa ako Adonys). Už v súťaži zaujal jedinečným speváckym prejavom a nezameniteľným štýlom, sebavedomým vystupovaním a zaujímavým imidžom, s ktorým sa prezentoval. Chce to silnú osobnosť a odvahu, lebo to, čo je na západe už bežné, je v našich konzervatívnejších končinách vnímané úplne inak. Veľká fanúšikovská podpora androgýnne pôsobiaceho mladíka však ukázala, že ľady sa hýbu správnym smerom.

So svojím novým alter egom ide spevák ešte ďalej. Fanúšikov pozýva do svojho vnútorného sveta, kde predsudky a obmedzenia nemajú miesto. Inšpirácia pre jeho novú umeleckú identitu pochádza čiastočne z antiky - Adonis bol pôvabný mladík, ktorého si obľúbila grécka bohyňa Afrodita. Odkazuje tak na dobu dávnych povestí, keď neexistovali v kráse, umení ani v láske ostro vykreslené hranice. Skôr než fyzickú krásu však súčasný ADONXS vyzdvihuje krásu vnútornú a hlavne silu. Tú, ktorá nám dáva možnosť a dodáva odvahu byť tým, kým naozaj chceme byť, bez ohľadu na to, aké má spoločnosť očakávania a názory.

"Pre mňa sa ADONXS spája so silou, a to ako fyzickou, tak predovšetkým tou mentálnou. Dodáva mi odvahu vystúpiť na pódium, prekonať trému aj akúkoľvek prekážku a byť na pódiu slobodnejší. Dúfam, že rovnakú silu a oporu poskytne aj mojim poslucháčom, pretože my všetci v sebe máme potenciál byť voľní a slobodne vyjadrovať svoju osobnosť," hovorí umelec. 

Ako Adam avizoval už v rozhovore pre Hudba.sk, pre zmenu svojho umeleckého mena sa rozhodol aj z toho dôvodu, že chce preraziť aj v zahraničí. V budúcnosti by dokonca rad vyskúšal Eurovíziu. "Začínam v angličtine, pretože tá mi je hudobne o niečo bližšie a mám s ňou viac skúseností. Prvý singel a album budú teda po anglicky. Neskôr by som chcel určite vydať skladby aj v rodnom jazyku. Je to pre mňa istým spôsobom výzva, spraviť kvalitnú skladbu v slovenčine, ktorá nebude znieť pateticky, a zároveň bude svetová," odpovedal na otázku, či bude spievať aj slovenské texty.

ADONXS - Moving On, 2022 Zdroj: Warner Music
Videoklip s príchuťou zahraničia

Autorsky sa na skladbe Moving On podieľal Adam Pavlovčin v spolupráci s producentmi a skladateľmi Oliverom Fillnerom a Tomášom Löbbom. Ako prezrádza, vznikla hneď po SuperStar a krátkom vianočnom oddychu.

"Mali sme spoločne rozpracovaných niekoľko skladieb, no táto z nich jednoznačne vyčnievala a hneď sme vedeli, že bude úvodným singlom. Moving On pre mňa uzatvára jednu, a zároveň otvára ďalšiu životnú etapu, na ktorú sa nesmierne teším a v podstate ju už tak trochu žijem. V jednej rovine rozpráva o vzťahu, ktorý nikam neviedol a naopak ma sťahoval každým dňom nižšie a nižšie, a zároveň je to moja vlastná hymna na radosť z toho, čo sa práve v mojom živote deje," približuje význam piesne ADONXS.

Čo sa týka vizuálnej stránky singla, Moving On môže bez váhania konkurovať videoklipom zahraničných hudobných hviezd. "Vizuálna identita je pre mňa veľmi dôležitá a práve preto bol klip k debutovému singlu kľúčovou zložkou. Ja som z výsledku nadšený a verím, že budú aj diváci. Celý klip vyžadoval niekoľkomesačné prípravy a nakoniec sa na ňom po boku režiséra Jirka Horenského podieľal 40-členný tím."

O choreografiu vo videu sa postarala Kristína Tukan Martanovičová. Nemenej dôležitú úlohu v tomto prípade zohrávajú aj extravagantné stylingy, o ktoré sa postaral Jan Černý. Najväčšiu pozornosť bude určite pútať zlatý top, ktorý je vytvorený z krištáľov Preciosa.

Charizmatický slovenský spevák sa pred pár dňami ukázal aj na javisku vo vypredanej O2 aréne v Prahe, kde si zaspieval ako hosť na koncertoch Leoša Mareša. Už na jeseň by sme sa mali dočkať aj spevákovho samostatného turné. Na koncertoch určite odznie skladba Moving On, ale aj ďalšie, doposiaľ nezverejnené novinky z pripravovaného debutového albumu. 

Autor: Dušan Marko (zdroj citácií: Renáta Tomášová / Warner Music)