Pár dní po vydaní nového singla a videoklipu The Writing On The Wall zverejnila skupina Iron Maiden podrobnosti o pripravovanom albume s poradovým číslom 17. Britská heavymetalová legenda ho nazvala Senjutsu a zverejnila jeho obal aj dátum vydania.

Iron Maiden nový album nahrávali, podobne ako predchádzajúci The Book Of Souls, s producentom Kevinom Shirleym vo francúzskom štúdiu Guillaume Tell Studio. "Parížske prostredie nám perfektne vyhovuje. Jedná sa o priestor bývalého kina s vysokými stropmi a vynikajúcou akustikou," hovorí basgitarista Steve Harris.

Album Senjutsu, ktorý sa na trh dostane v prvý septembrový piatok, ponúkne viac ako 80 minút hudby na ploche 2CD alebo 3LP. Podľa Harrisa obsahuje niekoľko veľmi komplexných skladieb, ktorých dokončenie si vyžiadalo veľa času a naozaj citlivý prístup producenta Kevina Shirleyho. Až tri z desiatky skladieb presahujú 10-minútovú hranicu, naopak, pod päť minút majú len dve pesničky. Samozrejme, v metale nejde o nič neobvyklé a aj fanúšikovia Iron Maiden sú na dlhšie stopáže piesní zvyknutí.

"Album sme nahrávali v roku 2019 počas prestávky Legacy Tour. Chceli sme mať čas na jeho dokončenie a zároveň možnosť plne sa sústrediť na turné. Samozrejme, niečo z našich plánov zmenila aj pandémia. Piesne sú pestré a často veľmi dlhé. A jedna alebo dve znejú pomerne odlišne od nášho obvyklého štýlu," hovorí spevák a skladateľ Bruce Dickinson.

Iron Maiden tentokrát hľadali inšpiráciu na východe. Tomu zodpovedá aj úplne nová podoba maskota Eddieho, ktorému ilustrátor Mark Wilkinson vnukol podobu samuraja. V nej sa objavuje aj vo videoklipe k singlu The Writing On The Wall, ktorého koncept vytvoril Bruce Dickinson, realizácie sa následne ujali dvaja bývalí manažéri štúdia Pixar a dlhoroční fanúšikovia skupiny Mark Andrews a Andrew Gordon. Obaja majú za sebou 50 rokov skúseností s animáciami, podieľali sa na filmoch ako Hľadá sa Nemo, Príšerky s.r.o. či Ratatouille. Ich partnerom pri tvorbe klipu sa stalo londýnske animačné štúdio BlinkInk, ktoré je známe kampaňami pre Adidas či Coca-Colu.


Zoznam a stopáž skladieb na albume Senjutsu:

1. Senjutsu (8:20)
2. Stratego (4:59)
3. The Writing On The Wall (6:13)
4. Lost In A Lost World (9:31)
5. Days Of Future Past (4:03)
6. The Time Machine (7:09)
7. Darkest Hour (7:20)
8. Death Of The Celts (10:20)
9. The Parchment (12:39)
10. Hell On Earth (11:19)

Obal albumu:

Iron Maiden - Senjutsu, 2021 Zdroj: artwork - Mark Wilkinson

Redakciu Hudba.sk informovala Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Tlačovú správu sme upravili a doplnili.

Foto: John McMurtrie

Súvisiaci interpreti: Iron Maiden