Filmové témy vo svojskom energickom pódiovom prevedení už 15 rokov hrá skupina s tematickou slovnou hračkou v názve - Feelme. Idea vznikla v hlave bubeníka Petra Bittnera ešte v roku 1999. Nájsť ľudí, ktorých by oslovil daný koncept, sa mu podarilo v januári 2002.

Po prvej jam session s gitaristom Tomášom Vyberalom bolo jasné, že hudobná chémia funguje. Tomáš následne priviedol svojho brata Laca a Feelme boli na svete. Trio si zobralo do parády filmové témy, ktoré upravovalo do netradičných verzií. Skladby vznikali spájaním filmových motívov a vlastných kompozícií. Za krátky čas sa hudobníci predstavili aj divákom s koncertným programom 21st Century Songs.

Kapela, ktorá sa žánrovo sa pohybuje v škatuľke inštrumentálny crossover, už za prvých pár rokov svojho fungovania odohrala množstvo klubových a festivalových koncertov. Medzi najzaujímavejšie koncertné zážitky nepochybne patria predskakovanie umelcom ako Apocalyptica, Glenn Hughes z Deep Purple, The 69 Eyes, hrania na festivaloch Hodokvas, Artfilm, Kremnické gagy, Cinematik, Grape či otvorenie Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary. Koncerty Feelme bývajú často spojené s rôznymi zaujímavými ľuďmi a prvkami ako sú hudobní hostia, vlastná videoprojekcia, alternatívne tanečné duo JazzRomm (Jazmína Piktorová, Rommi Meir), či improvizácia míma Adriana Kobetiča.

V roku 2008 sa zostava Feelme obmenila. Na gitaru hral Johny Štefeček (práve dnes sme odpremiérovali nový klip jeho projektu Poetry in Telegrams, pozn. red.). Po zmenách na poste basistu tvrdil muziku basgitarista Stano Kovár. Toto obdobie až do roku 2012 je spojené s naozaj intenzívnym koncertovaním, zaujímavosťou boli živé hrania v Radio_FM, či v televíznej relácii Lampa. V septembri 2012 skupina vydala promo DVD Feelme 2002 - 2012. Na koncerte k desiatym narodeninám sa na jednom pódiu stretli členovia zakladajúcej aj vtedajšej zostavy.

Od tohto koncertu až dodnes hrajú Feelme opäť v pôvodnej zostave Petter Bittner (bicie), Tomáš Vyberal (gitara) a Laco Vyberal (basa). Pri príležitosti pätnásteho výročia skupina odohrá ďalší špeciálny koncert. 23. septembra na Radničnom námestí v Pezinku vystúpia viacerí doterajší členovia Feelme. Počas večera bude zároveň pokrstené nové promo DVD Feelme 2012 - 2017, ktoré je pokračovateľom toho predošlého. Nový nosič kapely na svete privíta hudobník a spisovateľ Pišta Vandal, známy z kapiel ČAD a Vandali.



Redakciu Hudba.sk informoval bubebík skupiny Petter Bittner.

Foto: Martin Zvonár

Súvisiaci interpreti: FeelMe