Spevák a skladateľ Pavol Hammel oslávil 7. decembra okrúhle jubileum. K 75. narodeninám dostal špeciálny hudobný darček, ktorý pre neho pripravilo rádio Melody spolu s prizvanými slovenskými hudobníkmi. Legendárne hity Medulienka, Zvonky zvoňte a Ja nemám lásku v malíčku dostali novú podobu.

Uctiť si hudobné legendy pri príležitosti významného životného jubilea ceververziami ich najslávnejších hitov je pomerne častý úkaz. Niekedy sa zámer vydarí viac, inokedy menej. Závisí to od prístupu "nového" interpreta k pôvodnej verzii piesne a tiež od individuálneho vkusu poslucháčov. V závere článku si niektoré z týchto projektov pripomenieme.

Tentokrát s nápadom, uctiť si Pavla Hammela prišlo rádio Melody. V rámci príjemného projektu oslovilo skupiny Peter Bič Project, Gladiator a speváčku Katarínu Knechtovú. Pôvodne bola avizovaná aj coververzia skladby Mladosť v podaní Beaty Dubasovej, prečo sa o nej v tejto súvislosti už nehovorí, nevieme.

Špecialitou týchto troch novovzniknutých verzií je, že boli nahraté spolu s ich pôvodným interpretom. Pavol Hammel sa stretol s každým jedným účastníkom projektu Pavol Hammel 75 priamo v štúdiu a pesničky s nimi naspieval. "Stretnúť sa pri nahrávaní mojich skladieb s toľkými talentovanými hudobníkmi bolo obohacujúce. Okrem toho, že som dostal predčasný narodeninový darček, bola to čistá radosť z hudby," komentoval narodeninový projekt Hammel.

Každá z piesní bola zverejnená spolu s videom na oficiálnom kanáli YouTube rádia Melody. V deň spevákových narodenín to bola prvá z nich - nestarnúca Medulienka, ktorú si do vlastného zvuku odela skupina Peter Bič Project. V podaní dostala Medulienka novú životnú energiu, ktorá ničím neznehodnocuje originál.

"Legenda Pavol Hammel oslavuje krásnych 75! Pri tejto príležitosti sme spolu s ním v spolupráci s Rádio Melody s veľkou úctou nahrali jeho legendárnu pieseň Medulienka. A že s ním bola v štúdiu sranda! Veľmi sme si to užili. Prajeme všetko najlepšie," uviedla formácia na svojom facebookovom profile.

Znie to ako Gladiator, ale je to Hammel. Druhým darčekom pre Pavla Hammela sa stala nová verzia piesne Ja nemám lásku v malíčku, ktorá vznikla spolu s kapelou Gladiator. Vnímate bicie Georgia Babulica, charakteristický gitarový zvuk nitrianskej formácie, hlas Mika Hladkého, ktorý tejto pesničke skutočne pristane a k tomu všetkému sa pridá vo výbornej forme oslávenec Pavol Hammel.

Vyvrcholenie projektu prišlo v podobe skladbe Zvonky zvoňte, ktorú si priamo v štúdiu s Pavlom Hammelom zaspievala prešovská speváčka Katarína Knechtová, ktorá neprišla na nahrávanie so svojou kapelou, ale novú verziu notoricky známej piesne poňala ako dueto, v ktorom zostal zachovaný dominantný priestor pôvodnému interpretovi. Hlas oboch spevákov minimalisticky prevádzala iba známka klavírna melódia a Hammelova akustická gitara.

Hudobné projekty venované konkrétnym osobnostiam domácej scény častokrát pripravuje aj rádio Expres. My sme vám o tých, najvýraznejších, najzaujímavejších, najúspešnejších aj najviac kritizovaných už v minulosti prinášali informácie. Teraz si ich môžeme pripomenúť. Niektoré hudobné pocty, stoja aj s odstupom času za opätovné vypočutie.

Pripomeňte si:

Pocta Karolovi Duchoňovi priniesla rozporuplné reakcie. Niektorí umelci čelia kritike

Richard Müller 60: Pozrite si, ako jeho hity prespievali Knechtová, Desmod a Hex

Hviezdy Rádia Expres namiesto vianočnej skladby prespievali hit Láska je tu s nami

Autorka: Miroslava Rabčanová