Richard Müller oslávil 6. septembra 60 rokov. Pri tejto príležitosti Rádio Expres spolu so slovenskými interpretmi a jedným českým spevákom pripravili špeciálnu edíciu živých nahrávok coververzií jeho najväčších hitov. Spolu ich bude deväť a prvé tri z nich, v podaní Katky Knechtovej, Desmodu a Hexu, už poznáme.

Už tretí týždeň po sebe štartuje Rádio Expres pracovný týždeň zverejnením jednej coververzie hitu Richarda Müllera, vždy v podaní iného interpreta. Unikátny hudobný seriál odštartovala v pondelok 13. septembra Katarína Knechtová nadčasovou piesňou Rieka z legendárneho albumu '01.

Minimalistická klavírna verzia a zamatový hlas sú spojenie, ktoré presvedčivo funguje, hoci v diskusii na FB profile rádia to tak jednoznačne nevyzerá. Najčastejšie sa vyskytujúcou reakciou je zaužívaná fráza "Originál je len jeden". Akoby bolo treba stále vysvetľovať, že individuálne uchopenie niektorého z hitov Richarda Müllera, ktoré má byť hudobným darčekom k jeho životnému jubileu, nemá snahu vytlačiť originál. Má mu dať osobitú pečať každého zapojeného interpreta. A to sa v prípade prešovskej speváčky, ktorá si dala záležať aj na vizuálnom stvárnení, podarilo. Jednoduché čiernobiele video, zachytávajúce interpretku za klavírnym krídlom, zvýrazňuje emotívnosť piesne aj speváčkinho vkladu.


Nasledovala precízne spracovaná Tlaková níž v podaní skupiny Desmod, s ktorou môžu byť fanúšikovia nitrianskej formácie na čele s Kulym spokojní. Kapela sa pohrala s aranžmánmi, dodala im razanciu a príjemne rockovú gradáciu, s výborným gitarovým sólom. Pesničku sprevádza jednoduché štúdiové video nakrútené s použitím jedinej kamery, resp. telefónu.

Nič to však nemení na tom, že Kulyho interpretácia poslucháčov nadchla. V tomto pripade dokonca v komentároch prevláda ďalšia ošúchaná fráza: "Lepšie ako originál". Desmod sa tak po spŕške neprajných komentárov, ktoré sa vyrojili po oznámení rozpadu pôvodnej zostavy a sformovaní dvoch samostatných kapiel, znova stretol s pozitívnymi reakciami. A treba povedať, že celkom oprávnene.


Dnes ráno spoznali poslucháči Rádia Expres tretiu coververziu, tentokrát z dielne bratislavskej formácie Hex, ktorá zostala, v porovnaní s predchádzajúcimi dvoma interpretáciami, najvernejšia originálu. Ich hudobným darom pre oslávenca Richarda Müllera je hit Nebude to ľahké z roku 1992.

Hexáci ho poňali s ľahkosťou, ktorá je pre nich tak prirodzená. Bez väčších umeleckých ambícií nahrali tento hit vo svojom štúdiu tak, ako ho dobre poznáme. Aj tu môžeme očakávať vznik minimálne dvoch názorových táborov. Kým časť poslucháčov ocení interpretáciu bez zásahov do originálu, kriticky možno hodnotiť málo invencie a charizmy.


Hudobný seriál Richard Müller 60 ponúkne v nasledujúcich šiestich týždňoch šesť ďalších verzií spevákových hitov a my sme zvedaví, ako budú znieť. Interpretmi, ktorí sa ešte v projekte predstavia, sú IMT Smile a Lukáš Adamec (Srdce jako kníže Rohan), Polemic (Prečo vy ľudia XX. storočia máte vždy zachmúrené obočia), Peter Bič Project (Naša láska letí), Sima Magušinová (Dočista), Robo Opatovský (Milovanie v daždi) a Richard Krajčo (Štestí je krásna vec).

Autorka: Miroslava Rabčanová
Foto: Youtube/screenshot

Súvisiaci interpreti: Desmod