'Smells Like Teen Spirit' patrí do zlatého fondu rockovej hudby. Krátko na to, ako sa z tejto skladby stal hit, si na nej zgustol americký hudobník a humorista Al Yankovic. To všetko so súhlasom pôvodných autorov.

Je to už naozaj dávno. Americké grungeové kapely valcovali svetové hitparády. Jednou z nich bola aj trojica na čele s Kurtom Cobainom. Pozornosť vzbudila druhým albumom 'Nevermind'. Pilotný singel 'Smells Like Teen Spirit' znamenal v roku 1991 raketový štart krátkej kariéry Nirvany ukončenej samovraždou jej lídra o tri roky neskôr.

Al Yankovic, v Spojených štátoch známy ako človek, ktorému je máločo sväté, zavolal Cobainovi, aby si vypýtal súhlas – aj keď ho nepotreboval – na parodické spracovanie prvého megahitu kapely. Kurt súhlasil so slovami: "A nebude to dúfam o jedle...", na čo Yankovic reagoval: "Nie, bude to o tom, ako sa vašim textom nedá rozumieť."



Keď Yankovicovu verziu videa k pesničke, ktorú premenoval na 'Smells Like Nirvana', členovia skupiny videli, údajne vybuchli do hysterického smiechu. Mali aj prečo. Tie kravy v závere sú rozkošné, nie? A ak viete anglicky, tak sa zabavíte ešte viac - tu je text Yankovicovej verzie.

Peter Lehotský