Tak sa volá vianočná pesnička, ktorú napísal John Lennon spolu so svojou manželkou Yoko Ono. Vyšla na singli v decembri 1971 a súčasťou propagácie malej platne bol aj billboard na námestí Times Square v New Yorku.

Stálo na ňom: „WAR IS OVER, if you want it“ („Ak chcete, vojna sa skončila“). Lennon bol známy odporca vojen, na protest proti účasti jeho rodnej Británie v niekoľkých vojenských konfliktoch vrátil v roku 1969 kráľovnej najvyššie štátne vyznamenanie krajiny. Dostal ho pár rokov predtým ešte ako člen skupiny The Beatles. Vrátenie vyznamenania znamenalo škandál.

Pesnička „Happy Xmas (War Is Over)“ by sama o sebe asi až taký škandál nevyvolala, nebyť spomínaného billboardu. Vošla do histórie a dodnes ju v predvianočnom období možno počuť na vlnách rozhlasových staníc, alebo na koncertoch umelcov, ktorí sa ju rozhodli interpretovať po svojom.

Nahrávka v dnešnom videoklipe je pôvodnou verziou skladby. A azda tou najznámejšou. Pripomeňme, že pesničku nahrali napríklad Maroon 5, The Corrs ju majú na svojom živom DVD z roku 2001, nájdeme ju aj na albume Céline Dion či dievčiny menom Tarja Turunen, bývalej to speváčky skupiny Nightwish.



Peter Lehotský
Foto: Toni Härkonen, archív