Bristolské trip-hopové trio Portishead sa po jedenástich rokoch vracia s novým albumom 'Third'. Jeho prvým singlom je nekompromisná a pochmúrne ladená skladba 'Machine Gun', ktorej nemenej temný videoklip sa včera večer objavil na ich oficiálnej stránke a následne aj na Youtube.

Portishead si za svoj comebackový singel vybrali skladbu 'Machine Gun', ktorá je zhudobnenou výpoveďou pocitu, ktorý členovia jednej z najúspešnejších britských undergroundových kapiel 90-tych rokov prežívali po senzačnom úspechu debutového albumu 'Dummy' (1994). Svoj druhý, eponymný album vydali v roku 1997 pod veľkým tlakom a práve náročné obdobie v čase jeho tvorby prispelo k ich dlhej tvorivej odmlke.

"Po 'Dummy' sme museli spraviť druhý album, 'Portishead', a bolo to skutočné peklo, naozaj. Boli sme pod veľkým, najmä vnútorným tlakom - stále sme si hovorili 'Musíme to spraviť, musíme to dokončiť'." - povedal pre BBC News gitarista Adrian Utley. Vydavateľstvá formáciu v tom čase tlačili, aby svoj zvuk na druhom albume posunuli ďalej, a Utley aj Geoff Barrow sa počas jeho nahrávania rozišli so svojími manželkami.

Utley prezradil, že po vydaní druhého albumu sa museli dlhý čas všetci traja dávať dohromady, aby mohli spolu opäť tvoriť: "Všetky nasledujúce roky boli naozaj veľmi temné. Boli časy, keď som si myslel 'Toto sa už nikdy nestane'. A boli aj časy, keď som si hovoril 'Nebudeme schopní urobiť to znova, ani keby sme pritom mali zomrieť'."

Nakoniec sa im to podarilo. Ich comeback sa síce stále nesie v temnej nálade predchádzajúcich rokov, no hudobne sa bez vonkajšieho či vnútorného tlaku posunuli o poriadny kus ďalej - do nových neprebádaných teritórií plných skrytej krásy, ktorá poslucháčom vyvoláva na chrbte zimomriavky. A o nej predsa Portishead je.


Portishead - 'Machine Gun'

Album 'Third' vychádza 28. apríla na Island Records.

Zdroj: Nme.com, Portishead.co.uk, wikipedia.org