Obľúbená značka obuvi pre "nezávislákov", Converse, sa rozhodla osláviť svoje výročie uvedením série tenisiek "na počesť" kultového frontmana skupiny Nirvana, Kurta Cobaina. Zdá sa však, že im tento priehľadný marketingový ťah príliš nevyšiel - fanúšikovia už pred uvedením kolekcie vyhlasujú bojkot, pretože by Kurt podľa nich s niečím takým nikdy nesúhlasil.

Značka Converse tento rok oslavuje 100 rokov od jej založenia. Tenisky tejto značky sú veľmi obľúbené u fanúšikov nezávislej rockovej hudby a tak sa spoločnosť pri tejto príležitosti rozhodla uviesť na trh špeciálnu limitovanú sériu tenisiek venovaných grungeovej ikone Kurtovi Cobainovi. Na teniskách je meno speváka, rôzne časti textov skladieb Nirvany a jeho podpis.

Okrem tenisiek Kurta Cobaina uvádzajú predstavitelia značky Converse pri príležitosti významného výročia podobné tenisky venované aj ďalším mŕtvym legendám nezávislej scény. Sú medzi nimi napríklad Ian Curtis z Joy Division, Siv Vicious zo Sex Pistols či spisovateľ a žurnalista Hunter S. Thompson (autor kultovej knihy "Strach a hnus v Las Vegas").

Napriek tomu, že Courtney Love za svojho zosnulého manžela tento nápad odobrila, fanúšikovia prejavili ešte pred uvedením tenisiek na trh veľkú vlnu nevôle a mnohí sa rozhodli tieto série obuvi i celú značku bojkotovať. Sú totiž presvedčení, že spoločnosť, ktorú od roku 2003 vlastní športový gigant Nike, týmto zneužíva mŕtve osobnosti na účely zvýšenia svojich ziskov a posilnenie korporátneho imidžu.

Je všeobecne známe, že spevák mal v čase svojej smrti na nohách práve tenisky značky Converse. Podľa pobúrených fanúšikov to však neznamená, že by spevák súhlasil so spojením svojho mena s akoukoľvek komerčnou značkou, ktorá nemá s hudbou nič spoločné.

"Tento nápad je len o posilňovaní imidžu značky Converse. Ktorá nemá vôbec nič spoločné s hudbou. Ide to proti všetkému, za čím si Nirvana, Joy Division a The Pistols stáli. Sú to jednoducho korporatívne, marketingové sračky." - uviedol jeden z prispievateľov na portáli Nme.com.

Iní fanúšikovia vyjadrili svoj odpor slovami ako: "ktokoľvek, kto si ich (tenisky) kúpi, nie je skutočným fanúšikom", "Kurta Cobaina by sme si mali pamätať ako talentovaného hudobníka, nie ako značku" a "vážne pochybujem, že Kurt by dal Converse povolenie na použitie jeho mena, textov alebo čohokoľvek iného". Viacerí označili predstaviteľov značky Converse za "vykorisťovateľov".

"Nechajte mŕtvych spať. Bojkot." - uviedol stručne a jasne ďalší z prispievateľov. Podobné názory prevládajú aj v ďalších diskusiách. Čo si myslíte vy?

Zdroj: Nme.com, wikipedia.org
Foto: Allmusic.com, Thedailyswarm.com